Efterforskningsleder Henrik Gunst fra afdelingen for personfarlig kriminalitet ved Nordsjællands Politi fortæller om opklaringsarbejdet i forbindelse med voldtægten i Hornbæk. ?(Foto: Lars Johannessen)

Af Niels Berg

Mistænkt voldtægtsmand blev indkredset af politiets nye supervåben

Mestergartner april og 1 år frem. 19/20 15-20.000. win win 1751634

Nordsjællands Politi brugte højteknologiske systemer i jagten på den mand, som nu er sigtet for voldtægten i Hornbæk Plantage. Efterforskningslederen fortæller her om det minutiøse opklaringsarbejde.

HELSINGØR-HORNBÆK: Politiets relativt nye supervåben i form af et højteknologisk analysesystem, kaldet POL-intel, blev med stort held brugt til dataoplysninger, da afdelingen for personfarlig kriminalitet ved Nordsjællands Politi i Helsingør i maj indledte jagten på den mand, som nu sidder varetægtsfængslet for overfaldsvoldtægt af en kvinde i Hornbæk Plantage den 17. maj.

Edderkoppespind

– POl-intel sammenkører samtlige data af registrerede personer i vores systemer. Vi fik et DNA-spor fra voldtægten i Hornbæk, men det kunne ikke knyttes til en person i vores DNA-registre.

– Men siden foretog vi en søgning på materialet, som afslørede at det samme DNA var fundet i forbindelse med efterforskningen af en voldtægt af en 17-årig kvinde ved Stenløse i 2008, beretter sagens efterforskningsleder, politikommissær Henrik Gunst.

– Vi sammenlignede de to sager og konstaterede, at fremgangsmåden ved de to voldtægter var så godt som identisk. Derefter lagde vi søgeord ind i POL-intel, som knyttede sig til de fællestræk, der var i de to sager. Systemet danner så et “edderkoppespind”, som indkredser selv det mindste detaljesammenfald, som for eksempel tøj, men også signalementer, geografi og specielle karakteristika, som vi havde fået fra ofrene.

– Efter langt tids “nørden” fik vi på et tidspunkt dannet profilen af en mand, som i forvejen var i registrene. Den passede med, at han var blevet ti år ældre siden voldtægten i 2008 blev begået, og så boede han i det område, hvor den blev begået.

– For vi mente, at gerningsmand måtte bo i nærområdet, blandt andet fordi denne voldtægt fandt sted midt om natten, Vores mand boede da også ved Stenløse, fortæller Gunst og fortsætter:

Fældende mundskab

– Så vi besøgte manden den 21. juni på hans bopæl en tidlig morgen, og tog et mundskrab af ham, for at sammenligne hans DNA-profil med dem, der var blevet sikret fra de to voldtægter. Og de matchede, fortæller efterforskningslederen.

– Uden det nye POL-intel havde det været langt vanskeligere at finde frem til gerningsmanden, konstaterer Gunst.

Den 42-årige mand, som stadig sidder varetægtsfængslet for de to voldtægter, nægter sig skyldig. Henrik Gunst oplyser at der ikke er dukket andre sager op, som kan føres tilbage til den fængslede.

– Han begår to overfaldsvoldtægter med 10 års mellemrum, så vi undersøger selvfølgelig, om han kan have mere på samvittigheden. Men indtil videre er der ikke dukket andre sager op med hans DNA på, siger Henrik Gunst.

Artiklen sidst ændret: 6. juli 2018 03:30

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Restaurant Helsingør Golf, maj 19/20, 10-15000 win 1752529

Job i Nordsjælland

Entreprenørfirmaet TS 381440 april 19/20 10-15.000 win win 1751735
Scan Rejser  374263, 1751636,  win 1, aug 19/20
AH modegarn  maj 19/20, 25-30000 win 1753379, skift maj, juni, aug, sep
Kaiser april 19/20 15-000 win banner. 4 forskellige ældre sky, flæsk logo, aften midt/bund, smørrebrød side  175163520.
Secomondo 500007, 1755712, 15.-20.000  win maj 19/20

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu