Carsten Bo (Foto: Lars Johannessen).

Af Jacob Henriques

Klumme: 12

Holmen, 1723975, 12.000 visninger logo

Klumme: Det er juli. Studenterne har for længst fået deres huer, rumlet i triumftog gennem gaderne, og holdt et utal af våde fester. De smukke unge mennesker har splittet et ikke ringe antal hjem ad. Danset, forelsket sig, knust hjerter - og været umådeligt berusede i en boblende cocktail af glæde og sprut.

Og så har de næsten alle sammen fået karakteren 12 i ét eller flere fag. Nogle endda i mange. Min egen datter på 19 år er én af dem.

Hvor jeg erindrer, at karakteren 13 var så sjælden på Helsingør Gymnasium, at det gik hele skolen rundt, hvis man havde tiltusket sig ét (jeg fik fx kun to) er det nu næsten umuligt, at komme til for bare 12-taller!

Alle får 12 - i alt! Det er naturligvis et fortegnet og karikeret billede, men ikke helt løgn, vel?

Jeg synes, det er dejligt, hvis vores børn er blevet mere kloge, end deres forældres generation - men ER de nu også dét? Det tror jeg ikke. Jeg tror derimod, at der er gået inflation i karakteren 12, fordi den er så forbandet nødvendig for det samlede gennemsnit, der giver adgang til drømmestudiet, når den endelige fejring af eksamen er tilendebragt på de græske, spanske, franske, italienske og portugisiske strande.

Og jeg tror, at konkurrencen er blevet SÅ hård, at karakteren 12 er blevet et decideret must. Og ét eller andet sted finder rebellen i mig karakterræset overdrevent og for meget. En smule udansk og overgearet.

Da man afskaffede 13-skalaen og indførte 12-skalaen, var det med argumentet om, at de nye karakterer var konvertible med uddannelser i udlandet - og altså gjorde det nemmere, at studere videre uden for Danmarks grænser, efterfølgende sin studentereksamen.

Det er muligvis korrekt – men jeg har ikke hørt noget om det siden. Nu er der bare dømt 12 - og værre … I stedet for at være glad for en almindelig karakter - et solidt 7 eller 10-tal - høre man hjerteskærende historier om unge mennesker, der er ved at gå i åen eller springe ud foran Kystbanetoget, fordi de ”kun” har fået 7 eller 10. Det er jo vanvittigt!

Jeg havde det ikke godt i folkeskolen, og fik først lyst til at læse da jeg kom i gymnasiet, og siden på universitetet. Der gik det til gengæld udmærket, og jeg lærte at abstrahere fra svingende karakterer.

Særligt fordi, min far (der var forstander for LO-skolen, før han blev minister og folketingsmedlem) praktiserede en helt særlig form for ”karakter-pædagogik” over for sine børn…

Når man - lettere nedbøjet - kom hjem med et forkølet 6-tal, havde han en fantastisk evne til fx at udbryde: ”Det må fejres, at du er bestået”! Og - hvis det ikke hjalp - nærmest ildevarslende hvisle: ”Godt! Så må jeg jo fremvise dokumentation for, at karakterer ikke nødvendigvis har betydning for folks fremtid, deres begavelse, eller mulighed for at få et godt liv ” - og hentede så sine EGNE ”vidnesbyrd” fra skolen!

Der stod i dem alle: ”Erling optages i næste klasse - på prøve”!

Det kurerede mig. Der ER altså noget fedt i, at sidde sammen med et menneske, der er uddannet Jurist. Som har været Handels, Erhvervs, Social, Justits og Industriminister - og medlem af Folketinget i 20 år og VIDE, at man har bedre karakterer end ham i ALLE fag!

Jeg ved godt, at verden har ændret sig. Jeg ved godt, at konkurrencen er hård - men alligevel: Kys livet! Du er lige god og brugbar, med og uden de - ALT for mange og derfor lettere utroværdige - 12-taller, der flyver om ørerne på os, og som ingen derfor rigtigt tager alvorligt mere.

Forsat god sommer!

"Som jeg ser det" bliver skrevet på skift af vores faste klummeskribenter. I dag af musiker, forfatter og foredragsholder Carsten Bo Jensen.

dagens e-avis

køb adgang til vores e-avis

 • Søg i vores arkiv
 • Nem og hurtig adgang
 • Læs os på farten
 • Tag os med på ferie

e-avis adgang

KUN kr. 20,00

Artiklen sidst ændret: 23. juli 2018 11:13

Den gode tone

 • Respekter fællesskabet
 • Overskrid ikke grænsen
 • Vær med og hav det sjovt

Skal man tvinge flygtning til at dele bolig?

Job i Nordsjælland

Backe vin 374334 1725521 7/5 og 1 år frem Visninger pr. md. 25.000 delt i 2 mat. Vin logo og top. Gin sky og side
Jumbo Personal Computer, order nr. 1725099. Kunde nr. 177805. 80000 visninger. Side/logo
HF Byg 353825 1723481 logo 40.000 win win 1. maj 18-1.maj 19
Tagsjakket side+logo 26/3 18-31/3 19 win win 1721578
KV-Revision, Kunde nr. 280954, Ordre nr. 1725350, 40.000 visninger Top

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu