Af Asger Lind Krebs

Ældre handicappede mister deres mødested

mestergartneren side+logo 25.000 win win 1. april og 1 år frem

Ældreklubben på SPUC bliver nedlagt som en del af de hastebesparelser, Helsingør byråd har besluttet at gennemføre. Helsingør Dagblad har besøgt Ældreklubben, hvor man er kede af byrådets beslutning.

HELSINGØR: – Når Ældreklubben lukker, kan vi ikke bare finde noget andet at lave. Og hvad skal vi så? Det er det spørgsmål, jeg gerne vil stille, siger Helle Lorentzen.

Hun sidder omkring et aflangt bord med de øvrige brugere og personale for Ældreklubben på SPUC.

I Ældreklubben mødes omkring 10 ældre udviklingshæmmede hver mandag. De tegner, maler, strikker og andet håndarbejde. Eller de sidder og snakker om løst og fast. Nogle gange tager de på ture. For nylig har de været i Hornbæk, hos Årstiderne i Humlebæk og i Espergærde.

– Så havde vi kaffe og te med og råhyggede rigtig, fortæller Marianne Klaudia Bentzen.

Fasttømret gruppe

Det er en ret fasttømret gruppe, der tilbringer deres mandage sammen i Ældreklubben. Og de har stor glæde af at mødes, fortæller de.

– Jeg kommer her for kammeratskabets skyld og hyggen, siger Kurt Andersen.

– Ja, det er meget for at være sammen. Det er rart, at man her mødes med nogen på omtrent ens egen alder, siger Marianne Klaudia Bentzen.

– Mine venner er her, siger Frank Hofmann.

Trist lukning

Ældreklubben er et tilbud til ældre udviklingshæmmede. Helsingør kommune har ikke andre aktiviteter målrettet denne målgruppe.

De får nu tilbud om at bruge dagcentret Hamlet i stedet, men for flere af Ældreklubbens brugere er det en uoverskuelig opgave at skulle bruge et tilbud, hvor der kommer mange mennesker og hvor der ikke er personale til stede.

Flere af dem kommer om aftenen i SPUC’s værested Liv om aftenen. Men for nogle er det utrygt at gå ud om aftenen, og i dagtimerne har de ingen tilbud.

Flere af brugerne synes, de bruger for mange timer alene hjemme foran tv’et og nyder det afbræk, som Ældreklubben giver. Man mærker, at de normalt ikke er nogen, der råber op og brokker sig. Men lukningen af Ældreklubben er trist.

– Det er kedeligt, at det lukker, siger Helle Lorentzen.

– Det er rart at være sammen med nogen. Hvis jeg sidder alene hjemme, så keder jeg mig. Her kan vi lave alt muligt forskelligt, og vi kender hinanden. Jeg tager heller ikke på ture alene, for det er ikke det samme, siger Albert Nielsen.

– Og så driller vi hinanden her, griner Helle Lorentzen.

– Jeg er meget ked af, at det lukker. Når det er søndag, siger jeg jubi!, fordi jeg glæder mig til Ældreklubben om mandagen, siger Marianne Klaudia Bentzen.

– Jeg kommer til at savne det her. Jeg er ked af, at det lukker, siger Albert Nielsen.

– Hvorfor kan de ikke finde noget andet at lukke, spørger Helle Lorentzen.

– Og lader os ældre i fred, supplerer Kurt Andersen og fortsætter:

– Jeg er også frivillig tirsdage og torsdage på Højvangen, men ellers går jeg bare derhjemme.

Venskaber opstår

Ved siden af Kurt sidder Jette Børgesen. Gennem Ældreklubben har hun mødt Marianne, og de er blevet gode venner, som også mødes privat hos hinanden.

Karin Larsen kunne godt tænke sig, at Ældreklubben mødtes oftere i stedet for at blive lukket.

– Jeg sidder for meget derhjemme og ser tv. Jeg er helt alene og har ikke nogen forældre. Jeg kunne godt tænke mig mere tid her. Jeg har aldrig været på Hamlet og kender det ikke.

Slut 3. september

Frank Hofmann har været vicevært i Helsinge i 25 år. Men nu er det først og fremmest i Ældreklubben, at han møder andre mennesker.

– Alle mine venner er her. Ellers går jeg mest derhjemme. Om lørdagen begynder jeg at tænke på, hvad jeg skal lave i Ældreklubben om mandagen, men det må jeg desværre skyde en hvid pind efter nu, siger Frank Hofmann, der er i fuld gang med at farvelægge en tegning af en tiger.

Ældreklubben går nu på sommereferie. De mødes nogle mandage i august, så de får mulighed for at sige ordentligt farvel til hinanden, inden der er Ældreklub for sidste gang den 3. september.

– Det bliver underligt. Det har været vores liv, siger Marianne Klaudia Bentzen.

– Jeg tror, jeg bare kommer til at blive hjemme, siger Karin Larsen.

Det er 12 år siden, at Ældreklubben på SPUC blev dannet. Mandag den 3. september 2018 bliver sidste dag i Ældreklubben.

Artiklen sidst ændret: 11. juli 2018 11:15

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
AH modegarn 39169 1723845  top 40.000 win win 1. maj 18-1. maj 19

Job i Nordsjælland

KV-Revision, Kunde nr. 280954,  Ordre nr. 1725350, 40.000 visninger logo
Esp Dyreklinik 1723659+1734831 25.000 vis. 29/5 18-29/5 19
rafn-woldsen, Ordre 1725631,  kunde 275797, 25.000 visninger side
Smoke n Steam  logo  384849 1723552 25.000 win win 18/4 18- april 19

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu