Af Niels Berg

Få fartbøller på to hjul bliver fanget af ATK-vognene

Handelsbanken april 19/20, 20-25.000 win win 1752365

Det kræver en lynhurtig ekstraindsats af operatøren, hvis motorcyklerne også skal fældes af fartkontrolvognene i vejsiden. Rådet for Sikker trafik vil hilse forbedringer velkommen

HELSINGØR: Det langvarige og strålende sommervejr har fået mange motorcykler ud på vejene. Men det er ifølge trafikeksperter mindst lige så farligt, hvis ikke endnu farligere, at køre for hurtigt på en motorcykel end det er i en bil.

Men fartbøllen på motorcyklen behøver ikke at nære nær så stor frygt for at få en fartbøde, når han eller hun møder politiets automatiske trafikkontrol-vogne (ATK), som føreren af den bil, der bliver “knipset”.

Kameraet i ATK-vognen blitzer den hurtige motorcyklist, men det nytter ikke meget, når motorcyklistens ansigt er formummet bag en hjelm, og motorcyklen ikke har nogen nummerplade på foran.

Hvis der senere skal sendes en bøde ud til ejeren af motorcyklen for en hastighedsovertrædelse kræver det, at operatøren inde i ATK-vognen lynhurtigt aktiverer det kamera, der sidder i ATK-vognens forrude, så politiet også kan få et billede af nummerpladen bag på motorcyklen.

“Stærekasser” kan heller ikke

Heller ikke de såkaldte “stærekasser”, der fotograferer fartsyndere med kameraer i lygtepæle og lignende, vil få motorcyklisterne med.

Hvor mange gange det er lykkedes ATK-vognene at få fældet en motorcyklist, der kører hurtigere end tilladt, er det ikke muligt at få oplyst. Helsingør Dagblad har bedt om en oversigt der viser, hvor mange motorcyklister, der bliver fældet af ATK-vognene i forhold til biler. Det har Rigspolitiet imidlertid sagt nej til at udarbejde for avisen.

Men politikommissær Kim Bruun fra færdselspolitiet ved Nordsjællands Politi erkender, at motorcyklisterne “har det lettere” i forhold til ATK-vognene end bilisterne.

Når det ikke

– Der er ikke voldsomt mange, vi tager. Vores målere skal være meget opmærksomme, men det er jo ikke altid, de når at få tændt for kameraet i forruden, så nummerpladen kommer med, fortæller Kim Bruun.

Skulle det ske, så venter endnu en udfordring med hensyn til at finde frem til den person, der sad på motorcyklen fordi de som oftest har hjelm på.

– Men i sidste ende bliver det ejeren, der står til ansvar for konsekvenserne af en hastighedsoverskridelse, også selv om det ikke var ham eller hende, der sad på motorcyklen, fortæller politikommissæren.

En nummerplade foran på motorcyklerne ville gøre livet lettere for ATK-vognenes operatører, men det er der ifølge færdselspolitiet ingen aktuelle planer om at kræve.

– Motorcyklernes konstruktion gør det jo også meget vanskeligt, for der skal jo også tages hensyn til forlygter og lignende, siger Kim Bruun.

Farten spiller en rolle

Rådet for Sikker Trafik har netop i en pressemeddelelse givet udtryk for sin bekymring for ulykkesudviklingen blandt motorcyklister på de danske veje. Det konstaterer, at det netop er motorcyklernes fart, der er en del af problemet.

Mogens Kjærgaard Møller, som er direktør i Rådet for Sikker Trafik, anerkender, at den fartdæmpende effekt, ATK-vognene har på biler, ikke på samme måde gælder for motorcykler, selv om de er undergivet de eksakt samme færdselsregler som bilerne.

– ATK er jo baseret på aflæsning af nummerplader, og da der ikke er nummerplade foran på en motorcykel, er det ikke optimalt for motorcyklerne.

Ikke frit spil

– Men det betyder ikke, at motorcyklerne har frit spil, fortsætter rådets direktør.

– For de bliver blandt andet fældet af politiets laserkontroller. Men det ville da være glimrende, hvis ATK-vognene blev indrettet på en måde, så det blev lettere at fælde motorcyklister, der overtræder hastighederne. Det ville vi da hilse velkommen, siger Mogens Kjærgaard Møller.

Rådet for Sikker Trafik har dog ingen aktuelle planer om at bruge rådets ressourcer på at lægge pres på beslutningstagerne for at få optimeret ATK-vognenes effekt på motorcyklister.

– Det er ikke bare noget man gør, og viser det sig at være afsindigt dyrt, så var det måske lige så relevant at se på andre muligheder for at kontrollere motorcyklernes fart, siger direktøren.

Artiklen sidst ændret: 10. juli 2018 11:19

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
BAAGØ,  maj 19/20 15-20.000  win 1753557

Job i Nordsjælland

Bybornemann april 19/20 10-15.000 1751645 win win
Rusmiddel 1727211, 25.000 vis 29/5 18-29/5 19 side artikel logo
Lynhjem  Kunde nr. 34254  Ordre nr. 1725515  Antal visninger: 30.000 side/logo
Holmen, 1723975, 12.000 visninger logo
AH modegarn  maj 19/20, 25-30000 win 1753379

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu