Af Jesper Munch Nielsen

Kiær: Debat-tone på Facebook er ødelæggende for demokratiet

Hornbæk Havnefest 26-28/7, 15-28/7 artikelbaner 1758546

Mange politikere bliver udsat for angreb og trusler på sociale medier. Helsingør Byråd og borgmesteren er ingen undtagelse.

DISKUSSION: Facebook har spillet fallit som demokratisk debatforum, vurderer flere politikere – heriblandt Helsingørs borgmester Benedikte Kiær. Andre, for eksempel administratoren på forummet “Debat I/Om Helsingør samt Kommunen”, mener, at der fortsat er liv og energi i Facebook-debatten.

Det var netop på “Debat I/Om Helsingør samt Kommune”, at Benedikte Kiær og andre politikere i disse dage igen blev udsat for personlige angreb og slet skjulte trusler. Et opslag opfordrede til, at hele byrådet skulle slagtes. Et andet gik på, at Benedikte Kiær skulle sendes ud i en gummibåd et sted, og så skulle bundventilen trækkes – formentlig underforstået, at båden skulle synke og borgmesteren drukne.

“Jeg lægger på”

Det var JS fra Helsingør, som postede udsagnet på Facebook. Helsingør Dagblad ringede til ham for at høre om meningen med opslaget, men nåede ikke frem til et spørgsmål.

– Vi har ikke noget at snakke om. Jeg lægger på med det samme, var JS’s kortfattede svar, da Helsingør Dagblad præsenterede sig.

Ødelæggende tone

Fra borgmester Benedikte Kiærs side er der til gengæld masser af snakke om.

Den konservative borgmester blander sig med mellemrum i debatten på Facebook, men bliver ofte rystet over angrebene og de mange forkerte oplysninger, som bliver spredt.

– Tonen på Facebook udvikler sig i en mere og mere uheldig retning. Det er så ødelæggende for den demokratiske debat. For eksempel her, hvor der er en, der ønsker mig druknet. Farvel og tak. Jeg kan slet ikke forstå, at nogle kan få sig selv til at komme med den slags ytringer. En anden skrev, at hele byrådet bare skulle slagtes. Vi bliver beskyldt for alt muligt og truet med alt muligt. Det er noget, vi snakker om i byrådet. Om, at vi kommer til at trække os fra debatten på Facebook, siger borgmesteren.

Men, Benedikte Kiær, skal politikere ikke have brede skuldre og tåle mange angreb?

– Jo, vi skal som politikere have ekstremt brede skuldre, men der er en grund til, at Folketinget i foråret skærpede straffen for hærværk og trusler mod politikere. Vi ser det alle steder. Folk har ikke en stopknap, og der er altså mennesker i den anden ende. Mennesker med børn og familier og venner. Så lad os da holde en god tone i debatten med respekt og ikke trusler og decideret chikane, siger Kiær.

Flere er smidt ud

Administratoren på “Debat I/Om Helsingør samt Kommunen” hedder Jan C. Willadsen.

Det er Willadsen, som har fjernet de mest stødende indlæg og alvorlige angreb mod blandt andet Helsingør-politikerne i de seneste dages debat om byggeriet af stadion og besparelser på landbrugsmuseet Flynderupgård. To personer er også blevet smidt ud af Facebook-gruppen i den forbindelse – efter forudgående advarsler.

– Tonen her i gruppen er til tider høj, til tider lav og til tider direkte modbydelig. Og det kan være snart sagt mod alle, men for det meste er det mod politikerne. Der ryger nogle finker af panden, men det skal der også være plads til, siger Jan C. Willadsen.

God debat er altid godt

Gruppe-administratoren henviser til, at der er en introduktionsskrivelse på Facebook-siden.

Her beskrives det, hvad medlemmerne må og ikke må – “På denne side vil der være plads til alle, og en god og handlekraftig debat der omhandler vores by/kommune. Dog vil det fremover være således, at stødende indlæg og angreb på person/persongrupper vil blive slettet og kan medføre udelukkelse af gruppen”.

– Der er nogle regler. Jeg læser 95 procent af indlæggene. Jeg skal ikke være diktator eller noget, og der skal også være plads til, at man er uenig og laver lidt sjov, siger Jan C. Willadsen.

Hvorfor har du valgt at være gårdvagt i denne her digitale skolegård, hvor der er så mange uvorne unger, der mobber hinanden?

– Jeg har været medlem af gruppen siden 2013, og jeg synes, at det er en rigtig god ting at følge med. En god debat er altid en god ting, og jeg nyder at være administrator på den side, forklarer Jan C. Willadsen.

Debat I/Om Helsingør samt Kommune har over 3.800 medlemmer.

På en tråd om besparelser på dyreholdet på landbrugsmuseet Flynderupgård på Facebook-gruppen “Debat I/Om Helsingør samt Kommunen” udvekslede to medlemmmer af gruppen disse posts om Helsingørs borgmester Benedikte Kiær, som blandt andet blev koblet på navnesammenfaldet med sangerinden Birthe Kjær, der har haft et hit med sangen “Pas På Den Knaldrøde Gummibåd”:

PC: Hvem er Benedicte Kiær !

JS: Det er vist nok Birte Kiær’s datter

PC: nååååååååååh noget med en rød gummibåd

JC: ja den kan vi give Benedicte og lade hende sejle sin egen sø….. kender en fra dykkerklubben der kunne svømme ud til hende og hive i luftknappen Ha Ha..

Begge medlemmer er efterfølgende blevet ekskluderet af gruppen “Debat I/Om Helsingør samt Kommunen”

Artiklen sidst ændret: 12. juli 2018 12:47

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Petersen ure-smykker, 373613, 1752899 10-15.000 win maj 19/20

Job i Nordsjælland

LaFranceshop 501042, 1751629, 10-15.000 win maj 19/20
Esp Dyreklinik 1723659+1734831 25.000 vis. 29/5 18-29/5 19
Restaurant Helsingør Golf, maj 19/20, 10-15000 win 1752529
Jumbo maj 19/20 2×50-60.00 win 1753436, alt bestilt 2x
Advodan april 19/20 15-20.000  win 2 banner 1753420

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu