En tom stol på seneste byrådsmøde har vakt en del vrede i Dansk Folkeparti. (Foto: Torben Sørensen).

Af Jesper Munch Nielsen

Ballade om tom stol i byrådet: Dansk Folkeparti dropper klage

Stengade apotek 68802 25.000 win win 22/5 18-22/5-19 1726512 side

Der var ikke tale om censur, da kommunen ikke kunne indkalde en suppleant fra Dansk Folkeparti til hastemøde i byrådet.

SUPPLEANT: Ved det seneste byrådsmøde på Helsingør Rådhus var en af de 24 stole, der står i en hestesko vendt mod borgmester-podiet, højst usædvanligt tom. Der manglede simpelthen en politiker – fra Dansk Folkeparti. Og var det så partiets skyld eller kommunens? Dansk Folkeparti har overvejet at klage, men har droppet tanken, fordi Helsingør Kommune i situationen har fulgt reglerne.

– Vi går ikke videre med den klage. Vi har nu fået en rigtig god forklaring på, hvordan proceduren er. Den giver vi videre i partiet. Og så stopper sagen her, siger Ib Kirkegaard fra Dansk Folkeparti.

Otte manglede

Forhistorien er, at der forleden blev holdt et ekstraordinært byrådsmøde i Helsingør Rådhus – om byggeriet af det nye stadion.

Mødet blev hasteindkaldt få dage før mødedagen. På grund af ferietiden skulle et rekordstort antal suppleanter indkaldes – otte af slagsen, men kun syv dukkede op.

Suppleant-systemet gik galt i Dansk Folkeparti. Byrådsmedlem Marlene Harpsøe var på ferie og gav besked om det, så andensuppleanten Freja Södergran kunne indkaldes. Södergran var også på ferie og meldte afbud til kommunen.

Så er det kommunens pligt at få fat i andensuppleanten – i dette tilfælde Stefan Warburg. Men Warburg var ikke til at træffe.

Kommunens folk ringede ikke til nummer tre eller andre flere personer på Dansk Folkepartis suppleant-liste. Det må de nemlig ikke ifølge lovgivningen, forklarer kommunen selv.

Opfordrede til klage

En anden Kirkegaard, nemlig Jens, er nummer fem på Dansk Folkepartis suppleant-liste.

Jens Kirkegaard mente, at det var ham, der skulle være indkaldt. Han vurderede i en mail, som også er sendt til Helsingør Dagblad, at der var tale om et direkte lovbrud mod Dansk Folkeparti og mod ham.

Jens Kirkegaard argumenterede for, at kommunen måske vidste, at han var kritisk over for stadion-byggeriet og derfor ikke havde indkaldt ham. Og han opfordrede til, at Dansk Folkeparti indledte en klagesag til blandt andet Indenrigsministeriet for at undgå yderligere censur på holdninger.

Situationen er dog, at Jens Kirkegaard ikke var den suppleant, som kommunen i givet fald skulle have haft fat i. Længere oppe på listen – efter Warburg – stod Max Tranebæk og Rune Oliver Christensen.

Proceduren er …

Pernille Madsen, kommunens Center for Borgerservice, It og Digitalisering, understreger, at kommunen ikke måtte ringe videre, selv om det ikke var muligt at få fat i Stefan Warburg. Kommunen må nemlig ikke springe folk over på listen, før de selv har valgt at forlade listen.

– Proceduren er sådan, at da Marlene Harpsøe meldte lovligt forfald, så tog vi kontakt til førstesuppleanten Freja Södergran, som oplyste, at hun var på ferie og derfor også meldte lovligt forfald. Ifølge lovgivningen må vi gå videre på listen, når der er konstateret lovligt forfaldt. Vores dagsorden-team forsøgte flere gange at kontakte andensuppleanten Stefan Warburg. Men vi kunne ikke få kontakt til ham og kunne derfor heller ikke konstatere, at han havde lovligt forfald. og så kan vi ikke gå videre. Vi kan ikke springe ham over, forklarer Pernille Madsen.

Hos Dansk Folkeparti erkender Ib Kirkegaard, at kommunen har gjort sin pligt. Samtidig ærgrer han sig over, at reglerne er, som de er.

– Det er jo et godt argument, at Jens ikke var den første, som blev snydt. Vi vil ikke gøre mere ved det … Men det er altså uheldigt, at man ikke kan ringe videre til næste person eller til partiformanden, når vi er midt i feriesæsonen, og det er et ekstraordinært møde, siger Ib Kirkegaard.

Fire konservative

De Konservative havde hele fire suppleanter til det ekstraordinære byrådsmøde. Situationen var dog ikke sådan, at hvis kommunen ikke kunne få fat i førstesuppleanten, så ville partiet nødvendigvis have fire tomme stole til byrådsmødet.

De byrådsmedlemmer, som ikke kunne deltage i mødet, blev nemlig i overført betydning ikke stillet op i en kø, men fordelt ud i en vifteform og fik hver tildelt sin suppleant, som blev kontaktet. Og hvis en af suppleanterne så ikke svarede, ville det så være det pågældende byrådsmedlems stol, der ikke var besat til mødet.

Artiklen sidst ændret: 13. juli 2018 10:03

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Trykkeriloftet topbanner

Job i Nordsjælland

Louise Klinikken, Ordre 1725086, kunde 397931, 25.000 visninger logo/side
Viridis 25.000 visninger fra 1/5. Kunde 369687 ordre 1724844 logo/side
Madam Sprunck/Strejf 220955, 1725351, 25.000 visninger logo/side
Låsesmeden, 279278,1724845, 25.000 visninger Logo
Euronics  win win top  30.000 16/4- 18-april 19 1723144

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu