Chefredaktør Bo Christensen (Foto: Lars Johannessen)

Af Bo Christensen

Leder: Hun skulle sejles ud i en gummibåd …

Multiflyt 24.5 18-24.5 19 25.000 win win 1726605  side artikel

Opdateret med rigtig version: 13. juli 2017, klokken 09.15

Leder: Jeg kan huske, da de første af mine venner for ti år siden begyndte at tale om Facebook. Jeg forstod slet ikke konceptet. Siden er det gået ufatteligt stærkt. Facebook har ændret den måde, vi bruger internettet på. Facebook har ændret den måde, vi bruger medier på. Facebook har ændret den måde, vi er venner på. Og Facebook har også ændret den måde, som vi debatterer på.

Det positive ved Facebook er den såkaldte demokratisering af debatten. I dag kan man dele sin mening om alt muligt og blive hørt af en masse mennesker. I dag kan man gå i direkte dialog med politikerne. På det seneste byrådsmøde blev det f.eks. vedtaget, at byrådet i en prøveperiode vil sende optagelser fra byrådsmøderne direkte på Facebook. Det vil give langt flere borgere mulighed for at følge med i, hvordan beslutningerne tages i byrådet.

Men det er ikke alle, der forvalter de nye muligheder for debat lige godt. På en debatside om Helsingør var der i denne uge en borger, der mente, at borgmester Benedikte Kiær skulle sendes ud i en gummibåd, hvorefter bundproppen skulle hives ud. Og det er blot et eksempel blandt mange.

For fire år siden stod journalisten Michael Jeppesen bag en serie på DR2, hvor han konfronterede personer, der havde skrevet ondskabsfulde og truende beskeder til især kvindelige politikere på Christiansborg. De fleste blev flove, når de blev konfronteret og havde ikke reflekteret over, hvor ubehageligt det var for politikerne at læse de hadefulde beskeder. Enkelte var dog helt ligeglade.

I denne uge skrev vi en på alle måder trist historie i Helsingør Dagblad. Det var historien om en drægtig ko, der var blevet dræbt ved, at en person havde jaget en lang gren op i koen bagfra. Det vakte forståeligt nok store følelser blandt læserne. Men kommentarsporet stak helt af. Mange mente, at personen skulle have samme behandling som koen. Og der var sågar også en byrådspolitiker, der tilsyneladende mente, at gerningsmanden skulle dræbes ved at få stukket en lang gren op bagi.

Nu kender jeg ikke det pågældende byrådsmedlem så godt endnu, men det er min vurdering, at byrådsmedlemmet ikke mener det bogstaveligt. Det gør borgeren, der skriver, at borgmester Benedikte Kiær skal sejles ud i en gummibåd og sænkes formentlig heller ikke. Men det er ikke nogen undskyldning.

Vi har alle et ansvar for, hvordan vi debatterer med hinanden på sociale medier. En god grundregel er, at man kun skriver det, som man faktisk også ville sige til personen, hvis man stod overfor dem. En anden er, at man lige tænker over, om man faktisk mener det, som man netop har skrevet, inden man trykker på send.

dagens e-avis

køb adgang til vores e-avis

  • Søg i vores arkiv
  • Nem og hurtig adgang
  • Læs os på farten
  • Tag os med på ferie

e-avis adgang

KUN kr. 20,00

Artiklen sidst ændret: 13. juli 2018 09:19

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Job i Nordsjælland

Jumbo Personal Computer, order nr. 1725099. Kunde nr. 177805. 80000 visninger. Side/logo
Multiflyt 24.5 18-24.5 19 25.000 win win 1726605 logo
prøvestenen logobanner
Låsesmeden, 279278,1724845, 25.000 visninger Logo
vind salaer

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu