Omkring halvdelen af de 300, der hvert år sygemeldes med stress i Helsingør Kommune, kommer fra ledighed.

Af Asger Lind Krebs

Mange arbejdsløse går ned med stress

Ivar Jensen, K-nr. 1720262,  Ordrenr. 1725507, 30.000 visninger side

Helsingør Kommune vurderer, at omkring halvdelen af de 300, der hvert år sygemeldes med stress og andre mindre psykiske lidelser, er arbejdsløse.

STRESS: Helsingør Dagblad har de seneste uger sat fokus på stress.

Vi har blandt andet fokuseret på arbejdsrelateret stress, fordi mange blive ramt af stress, blandt andet på grund af deres arbejdsforhold.

Men faktisk er risikoen for at blive sygemeldt med stress langt større, hvis man er arbejdsløs.

Helsingør Kommunes Jobcenter vurderer, at omtrent halvdelen af de 300, der hver år sygemeldes med stress og andre mindre psykiske lidelser, kommer fra ledighed, og at de ofte sygemeldes tidligt i deres ledighedsperiode.

– Vi registrerer ikke, om de har stress eller ej, men vi har vurderet omfanget ud fra vores erfaringer. Og jeg kan sagtens sætte mig ind i, at det kan være en stressende situation ikke at have et arbejde, siger Kristjan Gundsø Jensen, der er centerchef for job og uddannelse i Helsingør Kommune.

Han fortæller, at jobcentret både møder borgere, der er gået ned med stress på grund af deres arbejdsløshed, og borgere, hvor ledigheden kommer oven i en række andre problemer.

Det er både arbejdsløse, der er meget tæt på jobmarkedet, og nogle der er meget langt fra, som rammes af stress.

Krav stresser

Helsingør kommunes jobcenter vurderer selv, at de krav, der stilles til arbejdsløse, kan virke stressende.

Nogle borgerne føler et pres fra jobcenteret – herunder på grund af lovgivningsmæssige krav – som borgeren kan opleve som en belastning. Der bliver stillet krav til alle borgere – også dem, der vurderes at være meget langt fra arbejdsmarkedet. Fra egen læge bliver disse borgere oftest sygemeldt med belastningssyndrom. Samtidig oplever eksempelvis nyledige en stresslignende reaktion ved pludselig at stå uden for det fællesskab, som arbejdslivet har betydet for dem,” skriver jobcentret i en orientering til politikerne i social- og beskæftigelsesudvalget.

Når ledige sygemeldes med stress kan det altså både skyldes det tab af identitet og fællesskab og økonomisk sikkerhed, der følger med et job, og den belastning, der følger med de krav, der stilles til arbejdsløse.

Ifølge Kristjan Gundsø Jensen arbejder kommunens jobcenter både med at forebygge stress blandt de ledige og hjælpe de ledige, der sygemeldes med stress og andre mindre psykiske problemer.

– Vores indsats er bygget op om, at for at behandle folk ens, må vi behandle dem forskelligt. Man kan ikke trække noget ned fra himlen, som virker på alle. Folk reagerer meget forskelligt på at miste deres job, og det er noget, vores medarbejdere er opmærksomme på.

– Hvis folk sygemeldes med stress eller depression, har vi forskellige redskaber, vi kan gribe til. Vi kan blandt andet tilbyde dem fysisk træning og psykoedukation. Forebyggende handler det om at være god til at anerkende borgerne og hjælpe dem bedst muligt. Først og fremmest skal vi forsøge at få dem hurtigt tilbage i job. Det er den bedste måde, men det kan også være, at deres ledighed er en del af en større problemstilling, som vi må hjælpe dem med, siger Kristjan Gundsø Jensen.

Artiklen sidst ændret: 12. juli 2018 10:55

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Snevig april 19/20 15-20000 win win 1751730

Job i Nordsjælland

Jumbo maj 19/20 2×50-60.00 win 1753426, alt bestilt 2x
Esp Dyreklinik 1723659+1734831 25.000 vis. 29/5 18-29/5 19
Forsyning 375774 25.000 win til og med juni ´19. 1729995
e-mægler 397432 40.000 win. Skift til Wilstrup 20/12. Skift 22/3
AH modegarn  maj 19/20, 25-30000 win 1753379

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu