Dagens klummeskribent er Franz Veisig. (foto: Lars Johannessen)

Af Helsingør Dagblad

Klumme: Svend, Online-Franz og Offline-Frank

Mestergartner april og 1 år frem. 19/20 15-20.000. win win 1751634

Jeg sidder i Frederiksborghallen, og det vælter ind med mennesker. Indser at interessen er overvældende. Gad vide hvor mange mennesker, professor i psykologi Svend Brinkmann kan motivere til at møde op? Svaret viser sig at være 800 – og endda på en helt almindelig hverdagsaften.

Svend har ramt en nerve i tiden og blevet en slags guru ved at iscenesætte sig selv som anti-guru med en ”nej-hat” på hovedet. Han er noget så sjældent som en professor, der kan tale, så man forstår det, og han sætter ord på, hvad mange oplever i større og større grad: En grænseløs verden med livslang læring fra vugge til krukke. Et hot emne med eksponentielt stigende vigtighed for vores mentale og fysiske sundhed.

Med tre læs-let bøger, der går mod tidens trend, hvor alt foregår (eller forLØBER) i overhalingsbanen, maner han til besindelse. Han har i ro og mag oplistet en række handlemuligheder, der kan gøre, at man genvinder kontrollen over eget liv og får pulsen ned i fornuftig hjerteslagstakt. Jeg er ikke helt overbevist, men lytter.

Jeg sidder i salen midtfor – symbolsk passer jeg nok meget godt ind i midtergruppen. Jeg løber hurtigt i hverdagen og nyder det på mange områder. Jeg er en ”human doing” – og ikke så meget ”human being”. Men der er kommet en begyndende lyst til at hive lidt i håndbremsen, jo mere livserfaren jeg er blevet. Det begynder at vække mere genklang hos mig at have fokus på ”being”. Svend fanger min interesse.

Brinkmann erindrer mig om ord som mådehold, og at mine behov kan udsættes til fordel for en mere rationel tilgang. At jeg har et valg og ikke er en robot. Han taler om empati, og hvordan den er i frit fald, når for meget tid går med mennesker set på en skærm. Vi får diagnoser som aldrig før. 10 års turboudvikling har gjort smartphonen til en uundværlig kropsdel, der giver abstinenser, hvis telefonen er længere væk end 1,5 meter.

Forkortelsen “FOMO” præsenteres. Kender den godt: “Fear of missing out”. Jeg er ofte Online-Franz, der vil være med, hvor der sner og har gang i lidt for mange projekter (fx at sige ja til at skrive en klumme til dagbladet). Svend synes, vi alle skal erstatte FOMO med JOMO: Joy of missing out. Geare ned. Vælge fra. Stå stille – og nyde det.

Til højre for mig sidder min ven Frank – eller ”Offline-Frank” som han hedder i min telefons kontaktliste. Mens jeg er ved at drukne i tilbud fra oppoppende Facebook reklamer, så er Frank intetanende offline. Han har bevidst fravalgt Facebook og andre sociale medier – har sat en grænse – og ser ud til at leve helt fint uden sociale medier. Måske er jeg lidt misundelig, erkender jeg netop nu. Offline-Frank går glip af oceaner af information og stimuli, som jeg spraymales med dagligt, og det slører mit udsyn og fylder tænketanken helt op. Når Offline-Frank vælger at gå glip af noget, så smiler Svend Brinkmann, for han tilhører en gruppe, der viser en måde at stikke en kæp i hamsterhjulet.

Jeg er meget betaget af de utallige fordele, som det grænseløse samfundet bibringer. Men med tiden erkender jeg i sneglefart, at jeg må huske at være herre i eget hus. Jeg vil ikke ende mine dage i et hamsterhjul ude af trit med min rytme, men synkroniseret med Facebooks algoritmer. Svend har en del gode pointer og Offline-Frank inspirerer mig til at stoppe lige her.

Artiklen sidst ændret: 23. juli 2018 11:13

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Bybornemann april 19/20 10-15.000 1751645 win win

Job i Nordsjælland

Brødsnedkeren april 19/20 10-15000 win win 1751633, skift 29/5
Multiflyt maj 19/20, 15-20.000 win win 17xxxx
Skydeselskabet 373553 april 19/20. 10-15.000 win win. 1751627
Tandlægerne Rønnebær april 19/20, 15-20.000 win win  1753053
Advodan april 19/20 15-20.000  win 2 banner 1753420

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu