77-årige Rosa får sit livs første “tusse”


Af Kirsten Moth

I 30 år har harmonika-spilleren Rosa Funch, Helsingør, drømt om at få tatoveret en g-nøgle. Nu har hun fået drømmen opfyldt, kort tid før hun bliver oldemor.

HELSINGØR: Næsten dagligt i de sidste 30 år er hun gået forbi her på I.L. Tvedes Vej og har kigget på Royal Tattoos udstillingsvinduer:

– En dag går jeg derind og får en tusse.

I denne uge skete det.

77-årige Rosa Funch har fået sit livs første tatovering. G-nøglen, mejslet ind i huden i en enkel, mørkeblå streg.

Huden er stadig rød omkring tatoveringen, som hun har drømt om det meste af sit liv.

En fødselsdagsgave

– Nu skulle det være. Jeg bliver snart oldemor, så det må være på tide. Tatoveringen er en fødselsdagsgave fra børn og børnebørn, så de bakker det op. Og hvad skal de efterhånden også finde på af gaver til os. Det her er en dejlig ting at få. Og jeg har hele tiden vidst, at jeg gerne ville have en g-nøgle.

– Nu regner jeg med, at jeg nok skal have et par stykker til. Måske et par hundepoter, katte, sommerfugle. Jeg ved det ikke, men alt er muligt. Tatovørerne kan jo tegne hvad som helst, det er meget imponerende. Og der er plads til flere, siger Rosa Funch og løfter op i sine arme for lettere at forestille sig, hvor mange tatoveringer der med tiden kan monteres.

– Jeg havde troet, at det ville gøre ondt, men det gjorde det ikke. Det er ikke spor værre end at komme til tandlæge. Tværtimod.

Sømanden har ikke en eneste

Rosa Funchs mand, Ole Funch, der er pensioneret sømand og har sejlet hele sit arbejdsliv, ryster på hovedet. Han har ikke en eneste tusse – til trods for hans erhverv – og får det heller ikke, som han siger.

– Når hun fylder 80, så er det spændende, hvad der så kommer på, bemærker han.

At det er en g-nøgle, Rosa Funch har valgt som sin første tatovering, er langt fra et tilfælde. I over 30 år har hun været fast “spillemand” i Helsingør Folkedanser Forening.

Rosa spiller harmonika og tager fortsat ud til en række forskellige arrangementer for at underholde. Tidligere spillede hun fire gange ugentligt ved siden af sit job, hvor hun i mange år arbejdede i kantinen på Helsingør Kommunes skatteforvaltning, dengang placeret på Claessensvej.

Mødtes på Bornholm

Oprindeligt er Rosa uddannet pantryjomfru og har sejlet i forskellige rederier, herhjemme og i udenlandske farvande, i flere år. Det var også i det erhverv, hun mødte sin mand.

– Vi var begge ansat i et krydstogtselskab og befandt os på et skib ved Bornholm, da vi traf hinanden. Vi boede på Bornholm i nogle år, og så blev Ole forflyttet til de daværende DSB-færger i Helsingør og vi flyttede. Nu har vi boet i vores hus her på Gl. Banegårdsvej i 40 år, fortæller Rosa Funch.

Parret har tre børn, seks børnebørn og et oldebarn på vej.

Har altid spillet

Rosa har spillet altid. I haveforeninger, til byfester, til julearrangementer, i flere forskellige folkedanserforeninger i Nordsjælland foruden den i Helsingør og i udlandet. Nu har hun et voksende problem med sin hørelse, men spiller fortsat.

– De kan ikke høre, at jeg ikke kan høre dem. Jeg har jo stor rutine. Og hver gang jeg siger, at nu vil jeg stoppe, så bliver de ved med at ringe og jeg har svært ved at sige nej. Ved den sidste generalforsamling i Helsingør Folkedanserforening sagde formanden, at der er fem års opsigelse, smiler Rosa Funch.

– Der er ikke mange musikere tilbage, der spiller folkedans, som jeg gør. Nogle er faldet fra på grund af alderdom, andre er døde. Og der kommer ikke rigtigt nye til. Jeg tror, det er for ensformigt for yngre mennesker.

Rosa Funch blev tatoveret hos Royal Tattoo, I.L. Tvedes Vej i Helsingør.

Læs artiklen her på siderne om Helsingørs kendte tatovør, der også var byens første.

Artiklen sidst ændret: 16. juli 2018 16:24

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Vil du gerne sortere dit affald?

Job i Nordsjælland

Helsingør Dagblad Copyright © 2018