Af Jesper Munch Nielsen

De leder efter William

Betina Grønbæk 1730237 280920 40.000 win 5/7-18-5/4-19

“Searching For William” hedder en af de spændende forestillinger, som er på programmet på årets Shakespeare Festival.

OPLEVELSER: Allerede nu har det været et fantastisk kultur-år i Helsingør. Blandt signatur-begivenhederne har der været to store koncerter foran Kulturværftet med Kim Larsen og C.V. Jørgensen, en vellykket Click-festival og et stort træskibstræf. Og der er mere i posen. I august åbner årets Shakespeare Festival, hvor HamletScenen for 10. gang byder på Shakespeare-forestillinger.

Sidste år var der en “Hamlet”-opsætning fra HamletScenen selv på programmet. I år kommer der fint besøg udefra.

– De bedste kompagnier i verden kommer kun til Helsingør, fordi der er noget at komme efter. Kongstanken for HamletScenen er at vise, at Shakespeare også er aktuel og moderne i dag. Han er blevet sat op på en piedestal, men Shakespeare var folkets mand og lavede underholdende teater i øjenhøjde, konstaterer Lars Romann Engel, leder af HamletScenen.

10 års jubilæum

Shakespeare var også en mand, som ikke kun så på livet i London og omegn.

Han så ud i verden og så også både frem og tilbage i tiden. Det samme gør HamletScenen i år.

– Vi har jo 10 års jubilæum, som vi fejrer ved at se på, hvordan Shakespere sætter spor ud i alle kunstarter. I år er der ikke så meget tale-teater, men masser af musik og sang og dans i nogle internationale, superinteressante forestillinger, siger Romann Engel.

Seks stjerner

HamletScenen-lederen har set tilbage i tiden ved at invitere Shanghai Peking Opera Company, som spiller “Hamlet – The Revenge Of Prince Zi Dan” i den tradition, som peking-opera foreskriver.

Samme forestilling, dog med andre aktører, besøgte Helsingør i 2005, og successen var stor. Billetterne blev revet væk, helt så hurtigt er det ikke gået her 13 år senere.

Der var seks anmelder-hjerter fra både Politiken og Børsen, fem fra Berlingske. Helsingør Dagblads udsendte var også stærkt begejstret over dette måde over Shakespeare og historien om Helsingør-prinsen med et helt anderledes teaterform.

– Der er meget fokus på Kina i Danmark. Og for HamletScenen bør det også være vigtigt, at vi tør vise andre folkeslags bud på, hvad Shakespeare kan være. Derfor har det givet god mening at tage successen fra 2005 og invitere det kompagni igen. Det er en virkelig flot forestilling, meget visuel og meget fysisk. Det er akrobatisk. De karter rundt i luften. Og så er der denne helt anderledes musik i forestillingen, siger Lars Romann Engel.

På Shakespeare-jagt

“Searching For William” er andet besøg udefra – en tysk teaterkoncert spillet på engelsk, hvor Shakespeare får lov til at få en omgang rock.

“Aftenen er ligeså rig på vid, weltschmerz, forvirring og tristhed, som Shakespeares skuespil er rige på det”, “det allerbedste Shakespeare-show, og publikum takkede med stående ovationer”, og “en forrykt og fascinerende hyldest til William Shakespeare” var blandt de meget rosende ord, som tysk presse havde til “Searching For William”.

Omdrejningspunktet i forestillingen har vi set på disse kanter før. Den tyske stjerneskuespiller Christian Friedel har spillet Portia i “Købmanden i Venedig” på Kronborg i 2013, og i 2015 spillede han Hamlet på slottet i en forrygende og meget musikalsk forestilling, hvor hans band Woods Of Birnam også var med. Alle glæder sig til at komme tilbage.

– Christian er jo blevet en stor stjerne i dissse år, en af de hotteste teaterskuespillere i Tyskland over hovedet. Hans “Hamlet” bliver stadig spillet. I “Searching For William” blander han sin egen fascination af Shakespeare sammen med, at han også er forsanger i et band. Og det er jo et superfedt band, der spiller i den britiske pop-rock stil, forklarer Romann Engel.

Musik, dans og sang

Sidste trin på årets Shakespeare-raket er “Shakespeare In Concert” – et arrangement, som i år spiller tre gange.

– Det er et format, vi selv har udviklet over tid. Vores publikum er meget glade for det. Det er en anderledes koncertoplevelse med musik og dans og sang og meget andet inspireret af Shakespeares teater, siger HamletScenens chef.

Messingorkestret Dania Brass Ensemble spiller sammen med percussionist Jonathan Jakshøj og violinisterne Victor Sørensen og Jean-Hee Lee. Haute-contre-sangeren Valdemar Villadsen synger. Susanne Grinder og Jon Axel Fransson, balletdansere på Det Kongelige, danser. Og trombonist og komponist Elias Faingersh vender tilbage – efter medvirken i “Shakespeare in Concert” i 2016 – og både spiller og fungerer som konfrencier.

Man kan læse mere på HamletScenens hjemmeside. Samme sted kan man ordne sine billet-køb.

Artiklen sidst ændret: 16. juli 2018 14:18

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Trykkeriloftet topbanner

Job i Nordsjælland

Jumbo maj 19/20 2×50-60.00 win 1753426, alt bestilt 2x
Kaiser april 19/20 15-000 win banner. 4 forskellige ældre sky, flæsk logo, aften midt/bund, smørrebrød side  175163520.
Tikøb dæk 19/20, 20-25.000 win win 1752517
Handelsbanken april 19/20, 20-25.000 win win 1752365
Mestergartner april og 1 år frem. 19/20 15-20.000. win win 17xxxx

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu