Af Kirsten Moth

Nordkaper-skipperen har fundet sit livs kærlighed

Nsnet.dk – læs online

PORTRÆT: – Nicolai, jeg ville være så glad, hvis du ville låne Nordkaperen. Spørgsmålet falder lørdag eftermiddag, og manden, der spørger, er Troels Kløvedal.

Mandag morgen står Nicolai Juel Vædele på direktørens kontor i KMD, Danmarks største it- og softwarevirksomhed, og beder om orlov fra sit vellønnede karrierejob.

– Man kan ikke sige nej til Troels Kløvedal, når han spørger om det her. Det giver også goodwill, at det er Nordkaperen og Kløvedal, siger Nicolai Juel Vædele, 47, formand og en af ildsjælene i det maritime værksted Hal 16 i Helsingør, hvor han for tre år siden også fandt sin store kærlighed, Lilith, og flyttede til byen.

En stor børneflok

Parret har nu købt et af Helsingørs ældste huse fra 1620 på Lappen i Helsingør, hvor de bor med deres sammenbragte børneflok på fem og deres fælles lille Harald på knap to år.

Vi sidder ved langbordet i den gamle, hyggelige have, som forbinder bindingsværkshuset med stranden og Øresund. Æbletræer, hække, buske, blomster, den yngste, der sover i sin barnevogn i den svale skygge, og de af de ældre børn, der er hjemme, rammer fællesskabet ind omkring bordet.

Nicolai Juel Vædele er bestyrelsesmedlem i den fond, som Kløvedal nu har skænket sit skib til, og er en af de udvalgte skippere på den berømte og legendariske Nordkaperen, der er på vej jorden rundt for fjerde gang, har sejlet uafbrudt de sidste 40 år og været basen for Troels Kløvedals mange beretninger, tv-programmer og meget læste bøger om hans sejlereventyr.

Udlængsel

Efterhånden er det nogle år siden, at Nicolai Juel Vædele stod på det omtalte direktørkontor og havde truffet den beslutning, der kom til at ændre hele hans liv for altid.

Den unge Vædele, der havde læst statskundskab, været politisk rådgiver for Odenses borgmester, den tidligere KL-formand Anker Boye, været konsulent for Kommunernes Landsforening og involveret i salget af landets største IT-virksomhed KMD, sagde farvel til lange arbejdsdage, stor Audi og den vedtagne karrierevej.

Drevet af konstant udlængsel og passionen for at sejle valgte han et nyt liv, inspireret af Kløvedal, hvis bøger han slugte råt allerede som 13-årig.

Vokset op på familiegård

Nu stod han selv bag roret på Nordkaperen.

– Det havde jeg aldrig drømt om. Bondedrengen fra Sorø-egnen, som børnene driller mig med. Fra jeg var barn, elskede jeg Troels Kløvedals bøger, men at jeg skulle komme til at lære ham så godt at kende og blive en del af Nordkaperen, nej, det lå for mig som barn langt væk.

– Jeg er vokset op på en familiegård med køer, grise og høns, og da jeg var på mine børns alder, gik jeg og samlede sten på marken som en del af det fælles arbejde på gården. Min moster forærede min tvillingebror og mig en gammel træjolle, og lige siden har jeg været fascineret af at sejle.

Som en af landets meget erfarne langturssejlere og navigatør har han nu i flere år været en af Nordkaperens 10 dygtige skippere, hvor han blandt andet har sejlet skibet uafbrudt i næsten et år ude i Fjernøsten. Her var hans datter Olga med som 11-årig.

Afsted igen

Siden er det blevet til mange ture som Nordkaperskipper, blandt andet på togtet i Grækenland, som blev Kløvedals sidste, før han han blev indhentet af sygdommen Als og måtte opgive at sejle.

Grækenlandstogtet blev sendt som en programserie på TV 2.

I næste måned pakker Nicolai Juel Vædele igen vadsækken i hjemmet på Lappen. Sammen med tre af sine børn, Olga, 17, Anna Frida, 14, og Richard på 12, påmønstrer de Nordkaperen i august for at sejle i Fjernøsten i ca. syv uger.

Tilbage i det gamle hus på Lappen bliver Lilith med de mindste børn.

Gift med en sømand

– Lige fra begyndelsen har jeg vidst, at sådan er det at være sammen med Nicolai. Han har en konstant udlængsel og rastløshed. Da vi mødtes, gjorde han meget ud af at fortælle, at han sejler. Vi har lige været i Grækenland for at sejle med hele familien og begge vores mødre. To dage efter vi var kommet hjem, stod Nicolai og kiggede ud over Øresund og sagde: “Hvor ville det være godt snart at komme ud at sejle”.

– Det er klart, at det er lidt hårdt ind imellem, når Nicolai er væk. Men det er også rart at være alene ind imellem. Vi har valgt en livsstil, som giver os nogle fantastiske, fælles oplevelser.

Langt mellem bøffer

Tre-fire måneder om året er han på havet og arbejder derudover deltid i IT-virksomheden Kombit A/S, hvor han varetager forskellige ledelsesmæssige roller. Hans kone, Lilith, arbejder som pædagog.

– Der er sjældent røde bøffer og luksushoteller på vores program. Vi gør det lidt anderledes og finder vores egen vej i det. Vi holdt tidligere i år en skiferie for to voksne og seks børn inklusive alt udstyr for 13.050 kroner. Den foregik i Makedonien, fortæller familien lidt i munden på hinanden. Børnene tilføjer uopfordret, at de fleste rejser da har været en succes.

Huset fra 1620 på Lappen har ikke indlagt varme eller varmt vand i køkkenet. Opvaskermaskine er der heller ikke. På grund af den økonomiske prioritering vil det tage nogen tid, før hus og have er sat i stand. Det er en del af den valgte livsstil, men også en del af holdningen.

En kold første vinter

– Der har boet mennesker her i 330 år. Og der må jo være en grund til, at tingene er, som de er. Derfor skal vi leve her et stykke tid, før vi gør noget større ved huset.

– Men indrømmet, det var koldt i vinter, da vi kun havde brændeovnen, smiler Nicolai Juel Vædele.

– Optegnelser viser, at i 1802 boede her 10 mennesker, vel at mærke kun i stueetagen. Det var færgemanden på 34 år, der havde giftet sig med den tidligere færgemands enke, der på det tidspunkt var 49 år. De boede her sammen med tre børn og to “karle”.

Passionen for at sejle begrunder Nicolai med to ting. Dels hans udlængsel, dels det fællesskab og de værdier, der findes ombord på et sejlskib.

Man lærer på et sejlskib

– Et sejlskib er et af de bedste steder at lære noget om samarbejde, om livet, om dét at påbegynde et projekt og gøre det færdigt. Derfor er et skib et af verdens bedste læringssteder. Troels Kløvedal repræsenterer 68-generationen på bedste vis, hvor man deles om alt. Er generøs og åben overfor verden. Hvor man er nysgerrig og undersøgende.

– Selv kommer jeg med de grundtvigianske foreningsmæssige værdier, der ligger i det klassiske landbrugsmiljø. De forenes med Nordkaperens værdier. Fællesskabs- og foreningstanken er også den værdi, der for eksempel ligger i den nye Hal 16 i Helsingør. Vi er alle afhængige af fællesskabet på de gamle skibe. Den oplevelse, at vi er nødt til at være sammen om noget for at få det til at lykkes, det er den viden, jeg gerne vil give videre. Både til mine børn, til Hal 16 og resten af min omverden.

Familien betyder alt

Nicolais kone, Lilith, mener, at hendes mand har et ekstra gear.

Han er typen, der let kan nøjes med to timers søvn pr. nat i en periode. Typen, der inviterer naboer, familie og venner på besøg i én uendelighed.

Selv siger Nicolai mere beskedent:

– At have en tryg base er helt afgørende for mig. Og det har jeg her. Min familie betyder alt for mig. Det er den, man stoler på og den, man tænker på, når man er ude at sejle. Hjemme hos mine forældre på familiens gård var det også sådan. Uanset, at vi kunne være uenige og diskutere nogle ting, så vidste jeg, at jeg altid havde en tryg base at komme hjem til.

Artiklen sidst ændret: 16. juli 2018 14:17

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Skydeselskabet 373553 april 19/20. 10-15.000 win win. 1751627

Job i Nordsjælland

Helsingør Bistro, 398962, 1724216, 20.000 visninger side
Jumbo maj 19/20 2×50-60.00 win 1753426, alt bestilt 2x
Nature by hand april 19/20 15-20.000 win win, indtil 11/5 derefter nyt mat
Esp Dyreklinik 1723659+1734831 25.000 vis. 29/5 18-29/5 19
Rexbriller, Kunde nr. 285695, Ordre nr. 1725517, 30.000 visninger Top

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu