Vin blev en del af hverdagen, men parrets alkoholforbrug har gennem årene haft konsekvenser. (Genrefoto: Scanpix)

Af Asger Lind Krebs

Alkoholforbrug satte sine spor: ”Det var smadderhyggeligt at dele en flaske vin eller to”

Photocare, Kunde nr. 69693, Ordre nr. 1725519, 25.000 visninger side

Bob og hans kone har i årevis nydt at dele en flaske vin eller to. Men deres alkohol­forbrug var begyndt at sætte sine spor, og en dag spurgte Bobs kone, om de sammen skulle deltage i kurset “En bedre hverdag” i Helsingør Rusmiddelcenter.

SUNDHED: Bob og hans kone nyder vin.

De dyrker det som en interesse, smager, tester og udforsker. Samtidig har det i årevis været helt centralt i deres samvær, at de deler en flaske vin eller to, mens de vender deres dag, arbejdsliv eller hele verdenssituationen.

– Vi delte en flaske, når vi lavede mad, og hvis den var tom, når vi satte os til bordet, åbnede vi en til til maden. Det var smadder hyggeligt, og jeg har aldrig opfattet det som et problem. Godt nok har jeg de senere år kunnet mærke, at kroppen er blevet ældre, og det kunne være svært at komme ud af sengen om morgenen, fortæller Bob.

– Nogle gange var det bare dejligt at komme hjem og åbne en flaske, tage en tår, og på magisk vis så det hele pludselig lidt lettere ud.

Konsekvenser

Men Bob og hans kones alkoholforbrug har gennem årene haft konsekvenser. De har voksne børn, som også har brokket sig.

– Jeg var begyndt at tænke, at den ikke var helt god, selvom det stadigvæk var hyggeligt. Hvis man står op om morgenen en tirsdag eller onsdag og kan mærke, at man skulle have stoppet med at drikke lidt før i går, så er det en god indikator på, at den ikke er helt god. Jeg var også bekymret over, at jeg var begyndt at få blackouts. Blandt andet skulle jeg være sammen med nogle drengevenner. Vi havde ikke set hinanden længe og skulle rigtig hygge os. Men jeg blev hurtigt så fuld, at jeg intet kunne huske dagen efter og måtte ringe rundt til de andre for at høre, hvad jeg havde lavet. Men overordnet mente jeg stadig ikke, at vi havde et problem.

Sagde ja til kursus

Alligevel var Bob ikke svær at overtale, da hans kone kom og foreslog, at de sammen skulle deltage i kurset “En bedre hverdag”.

– Jeg kan huske, at det første, der for gennem mit hovede, da vi kom første gang til kurset, var: De ser da meget normale ud. Folk kom ikke med portvinstud eller sad og lugtede af Jägermeister. Det var ganske normale mennesker. Først skulle vi præsentere os. Det var grænseoverskridende. Ikke alene skulle jeg erkende noget over for fremmede mennesker. Jeg havde også min kone ved siden af og skulle fortælle 100 procent ærligt.

Drikker stadig

Bob og hans kone kan stadig nyde et glas vin. Men efter kurset reflekterer de mere over deres forbrug.

– Der er sket mange ting efter kurset. Vi drikker mindre, men bedre vin. Vi er begyndt at kigge på, hvad vi drikker, og hvornår vi drikker. Hvis én siger: Jeg kunne godt tænke mig et glas vin, kigger vi en ekstra gang på hinanden. Og nogle gange kigger vi så længe, at vi dropper vinen og tasger en kop kaffe eller et glas isvand i stedet.

Efter kurset ser Bob desuden sit alkoholforbrug i et andet lys.

– Jeg fik taget skyklapperne af. Jeg har aldrig tidligere tænkt, at jeg havde et problem. Vi havde altid en undskyldning for at drikke. Nu griner vi af de undskyldninger, fordi jeg er blevet meget mere bevidst om det. Den mest konkrete forskel efter kurset er på en måde sjov, men samtidig irriterende. At næsten hver eneste gang jeg tager et glas, kommer der lige sådan en tanke: Er det nu nødvendigt. Er det nødvendigt?

Bob er et opdigtet navn. Helsingør Dagblad er bekendt med “Bob”s rigtige navn.

Artiklen sidst ændret: 17. juli 2018 16:15

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Snevig april 19/20 15-20000 win win 1751730

Job i Nordsjælland

Petersen ure-smykker, 373613, 1724569, 25.000 visninger logo
Bybornemann april 19/20 10-15.000 1751645 win win
Entreprenørfirmaet TS 381440 april 19/20 10-15.000 win win 175173
KV-Revision, Kunde nr. 280954,  Ordre nr. 1725350, 40.000 visninger logo
Betina Grønbæk 1730237 280920 40.000 win 5/7-18-5/4-19 nyt top 20/12

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu