Togbusser har indtaget vejene og kører i stedet for Kystbanen frem til den 12. august. (Foto: Lars Johannessen)

Af Pernille Hermann

Du kan regne med Rejseplanen plus/minus 5 minutter

Nsnet.dk – læs online

Togbusserne har en fast og stram køreplan, men i praksis kan både afgangs- og ankomsttider afvige fra køreplanen. Også til den gode side.

KYSTBANEN: En tur med den grønne togbus mellem Helsingør og Ryparken Station kan føles som den rene luksus i forhold til toget. Ingen stop undervejs, en anden fin udsigt og ingen stående passagerer i turistbusserne. Tilsvarende ture køres fra Snekkersten og Espergærde, og fra Ryparken kan man hurtigt komme videre med S-toget til København.

Tilmed har de gennemkørende togbusser afgang hvert tiende minut, mens toget har tyve minutters drift uden for myldretiderne. Det er lige ved, at man ønsker sig togbusser permanent, lyder det fra flere erfarne pendlere på de lange stræk.

Forskudte afgange

Flere har dog bemærket, at nogle togbusser kører på helt andre tider, end Rejseplanen angiver. Fra Helsingør har de i nogle dage kørt fem minutter forskudt i forhold til Rejseplanen, “for så passer det bedre”, lyder forklaringen fra de hjælpsomme DSB-folk, der guider folk hen til de rigtige busser, alt efter bestemmelsesstedet.

Utilfredsheden er behersket, da mange alligevel når frem til tiden, selv om de kommer fem minutter senere af sted end forventet. Det afhænger selvsagt af trafikken på Helsingørmotorvejen, hvor busserne nogle steder kan overhale snegle-køerne indenom i deres egne baner.

Rejseplanen gælder

En af de pendlere, vi har talt med, fik forleden oplyst, at Rejseplanen vil blive tilpasset chaufførernes “alternative køreplan”, men det hele ser ud til at være én stor misforståelse. Der er ikke nogen forskudt køreplan og bliver derfor heller ikke lavet om på Rejseplanen, melder DSBs pressesektion, der har undersøgt sagen for Helsingør Dagblad.

– Togbussernes køreplan er stram, for vi skal jo ikke spilde passagerernes tid. Alligevel er det i nogle tilfælde muligt at komme hurtigere frem til målet, så man når sin planlagte forbindelse, selv om man kommer lidt senere af sted, lyder forklaringen fra den hjæpsomme, men unavngivne medarbejder.

Hun understreger, at busserne på den grønne linje, så vidt muligt, kører i en fast ti minutters køreplan, og herudover er der ekstra busser til disposition for DSB-guiderne ved stationerne.

To steder, samme tid

Togguiderne kan sætte ekstra busser ind ved forsinkelser og overfyldte busser, og det kan være i den faste køreplan eller typisk i fem minutters intervallet, hvor også forsinkede busser måske kører.

– En forklaring kan også være, at vi har samme ankomst- og afgangstid i Helsingør, selv om der er afsætning ved færgerne og afgang fra busterminalen på Jernbanevej. Det afgørende er dog, at passagererne når deres mål til tiden, lyder svaret.

Ingen tog til Nivå

Mange har sikkert også lagt mærke til, at der stadig annonceres tog til Nivå eller Helsingør, selv om banen er lukket hele vejen mellem Helsingør og Hellerup. Det gælder såvel i radioens trafik-meldinger og på skærmene på de københavnske stationer.

Det har en hjælpsom pendler en mulig forklaring på (set på facebooksiden “Kystbanen Live”):

Det er sikkert for ikke at forvirre folk, der kommer udefra og skal nordpå. Hvis der kun blev annonceret tog til Hellerup, kom de til at vente meget længe på toget til Nivå eller Helsingør, og når først de sidder i toget, får de jo hjælp til at komme videre.

DSB’s pressesektion vil dog tage sagen op med henblik på en annoncering, der er lidt tættere på virkeligheden.

Artiklen sidst ændret: 17. juli 2018 18:54

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Din særlige pleje 396263, 1754223, 15-20.000 win maj 19/20

Job i Nordsjælland

Jumbo maj 19/20 2×50-60.00 win 1753426, alt bestilt 2x
Nature by hand april 19/20 15-20.000 win win, indtil 11/5, skift 29/5
KV-Revision, 280954,  1752052, 15-20.000 visninger win maj 19/20
LaFranceshop 501042, 1751629, 10-15.000 win maj 19/20
Mestergartner april og 1 år frem. 19/20 15-20.000. win win 17xxxx

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu