Rusmiddelcenter: “Det tager 12 år – bare at komme ind ad døren”


Af Helsingør Dagblad

Anders P. Christensen fra Helsingør Rusmiddelcenter håber at kunne gøre turen ind over centrets dørtrin væsentligt kortere. Det tager nemlig i gennemsnit 12 år med alkoholmisbrug, før folk søger hjælp. (Foto: Lars Johannessen)

Helsingør Rusmiddelcenter, der blandt andet arbejder med at hjælpe folk med alkoholafhængighed, oplever, at folk i gennenmsnit har haft et misbrug af alkohol i 12 år, før de søger hjælp. Centret vil gøre turen ind over dørtrinnet langt kortere.

SUNDHED: At anerkende, at man har et usundt alkoholforbrug og måske endda har brug for hjælp til at komme ud af det, er ikke en let ting.

Det viser Helsingør Rusmiddelcenters årelange erfaring med at hjælpe folk med afhængighed af alkohol.

– Vores brugere siger gerne, at det er enormt svært at træde ind over dørtrinnet, men at de føler sig velkomne her, når de først er kommet ind, fortæller Anders P. Christensen fra Helsingør Rusmiddelcenter.

I gennemsnit har folk haft et alkoholmisbrug i 12 år, før de søger hjælp.

– Typisk ser vi dem først, når alkoholafhængigheden har medført større begivenheder i deres liv. Måske er arbejdet eller kørekortet røget, eller ens partner er ved at have fået nok. Ofte er det først dér, folk søger hjælp, fortæller Anders P. Christensen.

Mange drikker for meget

Som fortalt andetsteds her på siden falder antallet af folk, der drikker for meget. Trods det er der i dag 860.000 danskere, som drikker mere, end Sundhedsstyrelsen anbefaler.

I Helsingør kommune er det hver femte, der har et moderat eller højt alkoholforbrug.

– Hvis man drikker for meget over lang tid, bliver det til et skadeligt forbrug og kan udvikle sig til afhængighed. Derfor er det vores ønske at tage det i optakten i stedet for først at se folk, når de har haft et misbrug i 12 år og det allerede har haft store konsekvenser. Mange af de her 860.000, der drikker for meget, men endnu ikke har et skadeligt forbrug eller en afhængighed, vil selv være i stand til at skrue ned for deres forbrug. Men andre vil have brug for hjælp for at få deres alkoholforbrug justeret lidt, siger Anders P. Christensen.

Nyt kursus

Helsingør Rusmiddelcenters nye tiltag til en tidligere indsats er et kursus, der hedder “En bedre hverdag”. Kurset kører over fire gange, og første kursus startede op i januar.

– Målet med kurset er at skabe et rum for folk, der ikke tidligere har været i behandling, men hvor der kan være grund til at reflektere over ens alkoholforbrug. Dem der tænker, at de ikke hører til i et behandlingsprogram, men som godt et eller andet sted ved, at deres alkoholforbrug ikke er helt godt. Man kan deltage anonymt på kurset, og det afvikles uden for vores normale åbningstid. På kurset lægger vi stor vægt på gensidig fortrolighed kursisterne imellem, at det, der bliver sagt i rummet, forbliver i rummet. Og i øvrigt er det sådan, at man selv bestemmer, hvor meget man vil sige. Der er ikke noget pres, siger Anders P. Christensen.

Han håber, at man med disse tiltag kan få flere til at træde ind over dørtrinnet til Helsingør Rusmiddelcenter, inden et overforbrug har udviklet sig til et misbrug.

Artiklen sidst ændret: 17. juli 2018 16:15

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Skal du opleve hvad kommunen har at byde på i løbet af sommeren?

Job i Nordsjælland

Helsingør Dagblad Copyright © 2018