Se videoen: Mur på fortov sender kørestolsbruger ud blandt bilerne


Af Helsingør Dagblad

Hertil og ikke længere. Susan Sparre og hendes hjælper, Michael Ravenberg, kan ikke komme længere på fortovet hen mod det nye Borupgårdcenter, og må i stedet ud på parkeringspladsen. (Foto: Lars Johannessen)

Bygherren på det nye Borupgårdcenter har bygget en lav mur på tværs af fortovet hen mod centret. Det skaber gener for både cyklister, kørestolsbrugere, folk med barnevogne og klapvogne.

SNEKKERSTEN: Det nye Borupgårdcenter, eller “Genua House”, som bygherren har døbt det, fremstår funklende nyt og hvidt.

Beboere og handlende myldrer ind og ud ad Netto, Føtex og de nye lejligheder med udsigt over Øresund.

Men én ting undrer og forstyrrer: Midt på fortovet hen mod centret er bygget en lav betonmur. Den forhindrer kørestolsbrugere og forældre med klapvogne i at komme hen til centret ad fortovet. De må i stedet ud på parkeringspladsen. Også cyklister må en tur ud blandt bilerne for at komme hen til cykelstativerne.

De lokale undrer sig. En fortæller om, hvordan en kørestolsbruger kom til at ridse en bil, da han skulle forsøge at komme fra parkeringspladsen op til butikkerne.

Det er forfærdeligt

Susan Sparre fra Borsholm er en af dem, der for alvor bliver generet af muren på fortovet.

Hun har i mange år været en meget aktiv jagtrytter og gennemført ikke færre end 331 jagter. Men i oktober faldt hun af hesten og landede på hovedet så uheldigt, at hun brækkede ryggen og nu er bundet til en kørestol.

Efter ophold på hospitalet og Klinik for Rygmarvsskader i Hornbæk, er hun nu til genoptræning på Helsingør Rehabiliterings- og Træningscenter i Snekkersten.

Derfor tager hun jævnligt turen hen til det nye Borupgårdcenter. Hun forstår ikke, hvorfor der er en mur tværs over fortovet, der tvinger hende ud på parkeringspladsen.

– Det er forfærdeligt. Hvis man sidder i en bil, ser man mig ikke, før man er kørt ind i mig. Det kan da ikke være meningen, at jeg skal køre ude på parkeringspladsen, siger hun.

Der er niveaufri adgang til fortovet ved centret foran Føtex og Netto. Denne onsdag eftermiddag holder der ikke nogen bil på handicapparkeringspladsen foran Netto. Derfor er det muligt for Susan sparre at komme op her. Men sådan er det ikke altid.

– Hvis der holder en stor bil på handicappladsen kan jeg ikke komme op. Så er jeg spærret ude på parkeringspladsen, forklarer Susan Sparre.

Godkendt af kommunen

Det er firmaet Innovater, der har stået for opførelsen af det nye Borupgårdcenter kaldet Genua House.

Her forklarer projektchef Søren Heron, at man har sikret den niveaufrie adgang for blandt andet kørestolsbrugere to steder ved centret, nemlig fra parkeringspladsen foran Netto og Føtex. Og det er godkendt af Helsingør Kommunes byggeenhed.

Den lave mur på tværs af fortovet er sat i skellet. Søren Heron forklarer, at det er kommunens fortov på den anden side. Her har man en anden højde på fortovet. På centrets side har man ønsket et lavere fortov for at folk let kan komme ind til centret.

– Det har været et krav fra kommunens side, at vi ikke måtte ændre højden på overkanten af belægningen hos dem, forklarer Søren Heron.

Kunne I så ikke bare lave en jævn nedkørsel fra kommuns fortov til jeres inde på jeres side?

– Det ville influere området foran Netto, og det vil vi og Netto ikke være med til.

Vil I så hellere forhindre adgangen for kørestolsbrugere?

– Den bliver ikke forhindret. De kan bruge de niveaufrie adgange. Det er et spørgsmål om vane. Der er rig mulighed for at komme ind til butikkerne. Og det er ikke unormalt at løse koteskel på den her måde.

Susan Sparre synes, det er ubehageligt at skulle ud på parkeringspladsen i sin kørestol. Kan du ikke godt forstå det?

– Jeg ved ikke, om jeg kan forstå det. Det vil jeg ikke forholde mig til. Vi har bygget som tilladt af kommunen, og vi opfylder alle krav. Hvad der så er “nice to have”, må folk selv om.

Latterligt

Susan Sparre har ikke meget tilovers for forklaringen fra Innovater.

– Det er en latterlig forklaring. Det er useriøst, at jeg skal hoppe op og ned over kantsten og er spærret ude på parkeringspladsen, hvis der holder en bil på handicapparkeringen.

Artiklen sidst ændret: 19. juli 2018 11:20

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Skal du opleve hvad kommunen har at byde på i løbet af sommeren?

Job i Nordsjælland

Helsingør Dagblad Copyright © 2018