Af Helsingør Dagblad

Klumme: Lad der blive lys

Nsnet.dk – læs online

Anette Lauritsen er leder af Kirkens Korshærs herberg Stubben i Helsingør.  I sin fritid er hun bl.a. løbetræner i løbeklubben Running Rhino.

”Jeg holder af hverdagen”, som Dan Turèll skriver. Det samme gør jeg, og især de lyse nætter og solskinnet om sommeren betyder meget for mig. Mit sind og min energi topper på en anden måde, end når det er mørkt. Køre gennem skoven ud til de sommerklædte løbere, der mandag og onsdag står klar til at blive guidet rundt i den friske og grønne skov.

Høre deres begejstring for dagens træning med sveden piblende ned af de røde kinder og se de mange myg og flåter leve livet på de bare dejlige ben. En naturlig hverdagoplevelse af de mange. En oplevelse for sind og sjæl, som vi løbere holder så meget af. Så når Skt. Hans nærmer sig, og min søde mand fortæller mig, at ”så går det den anden vej”, ja, så bliver jeg lidt vemodig. I år var dog en smule undtaget. Ikke fordi jeg ikke fik turen mod syd til Bloksbjerg i Harzen. Nej, fordi jeg siden efteråret har glædet mig til en fantastisk mulighed for at komme nordpå til Tromsø og løbe Midnight Sun Marathon.

Tænke sig, at jeg i den gryende sommer med 12 skønne løbere fra løbefællesskabet RunningRhino satte mig i flyet mod Oslo og Tromsø for at være i lyset hele 24 timer i døgnet. Mere end 2200 km hjemmefra. Længere end til Nice, hvor solen også skinner. At opleve naturen med alt dens storhed. Vandre i Nattmålsfjellet med sne på toppen. Køre videre til Sommarøya, hvor store dele af filmen ”Den 12. mand” er optaget. For sidenhen at sidde ved lejrbålet og grille friske fisk købt i den lokale handel. Midt om natten – hvor solen skinner, og de seje løbekvinder springer i havet, der skinner blank og flot med små varmegrader. Men friske er de. Vi andre ser til. Og nyder synet. Og tænker: Godt man ikke fik badedragten med.

Besøge seværdigheder som Ishavskatedralen med den flotte mosaik. Hvor lysindfaldet fra siderne giver minder om Toblerone-chokolade skivet op mod den dunkle himmel. For i næste øjeblik at forvandle himmel og hav i et væld af solskin og charme. Gå ad sherpa-stien til Fjellheisen de 400 højdemeter oppe eller som nogle af os – solidariske som vi er – tog gondolen op med den aldrende gruppe. Men hvilket view.

Alt sammen i øjeblikke af glæde over at være i stand til at kunne nyde livet og lyset med venner, der har de samme interesser som jeg. At vi glæder os til, at vi skal løbe i den norske natur og lyset. Midt om natten. Og det er stadig lyst!

Lyset, der betyder så meget for alle os mennesker og vores velbefindende, bliver i et øjeblik dét, der giver energi og lader os op og motiverer til nye rekorder. At opleve et Tromsø, hvor vidder og hvælvinger overstiger alt andet i et eneste øjeblik. Det er også hverdag.

Tak Elisabeth, fordi du på allerfineste vis gav os indblik i dine opvækstvilkår. Mormors hus ved havet. Grunden og Fætteren, der fanger fisk og tørrer det. Og som vi naturligvis må hamre på klipperne og sidenhen spise. Nogen med god appetit, andre med lidt mindre tro på, at det er eller bliver deres livret.

Tak, fordi du viste os, hvad hverdagen også er, når det norske Tromsø det mest af året er omsluttet af mørke. Men når lyset kommer, så leves livet, og vi andre lever med og nyder gæstfriheden og lysets betydning.

dagens e-avis

køb adgang til vores e-avis

  • Søg i vores arkiv
  • Nem og hurtig adgang
  • Læs os på farten
  • Tag os med på ferie

e-avis adgang

KUN kr. 20,00

Artiklen sidst ændret: 23. juli 2018 11:11

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Skal man tvinge flygtning til at dele bolig?

Job i Nordsjælland

Rusmiddel 1727211, 25.000 vis 29/5 18-29/5 19 side artikel logo
Betina Grønbæk 1730237 280920 40.000 win 5/7-18-5/4-19
Verona Pizza og Kebab 20.000 win win 23/5 18-23/5 19 1726656 logo
Madam Sprunck, Kunde nr. 220955, Ordre nr. 1725351, 25.000 visninger logo/side
Cafe Hammermollen top

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu