Af Helsingør Dagblad

Klumme: Mirakuløse fødder

Silverline 24/7-24/7 19. 20.000 win win 1731324 side artikel

Niels Berg er 61 år og journalist på Helsingør dagblad. Han har rets- og politistoffet som sit hovedområde, men bestyrer også Bergs Bureau og Dag 1-serierne.

Hvad er det, der gør fodbold til verdens mest populære sportsgren? Kampene i den nu overståede VM-turnering havde hundreder og atter hundreder af millioner seere over hele kloden, og det er formentlig kun Jesu genkomst, der kan slå den rekord, medmindre han dukkede op midt i en VM-finale. I Argentina holdt tv-stationerne et minuts stilhed i sorg over, at Messi ikke kunne score. Spillerne på det franske fodboldhold blev fejret med projiceringer af deres kontrafejer og navne på Triumfbuen i Paris, mens hundredetusindvis af mennesker på Champs-Élysées ophøjede dem til guder. En person, der pludselig stod frem med den endelige kur mod cancer, ville ikke kunne regne med samme hyldest.

Selv erklærede fodboldignoranter ville ikke kunne modsætte sig tv-skærmens magnetiske tiltrækningskraft, hvis Danmark for eksempel skulle spille en finalekamp om verdensmesterskabet.

Fodbold er den jævne mands sport. Det er ikke overklassens. Den dyrker tennis, ridning, sejlads og så videre. Holdsport er vulgært – man støder jo ind i hinanden, trøjerne bliver snavset, det er noget rod. Men fodbold kan i realiteten spilles hvor som helst med hvad som helst. Fodbold spilles efter de samme regler over alt på kloden – en geografisk udbredelse, ingen religion kan mønstre.

Men måske ligger svaret lige for: Det har noget med fødderne at gøre.

Bortset fra fodmalere og stepdansere er det meget sjældent, vi ser mennesker bruge deres fødder til noget kreativt. Bolde bliver mødt med en fod, som tæmmer den og lægger den til rette efter en flugt på 50 meter hen over et dusin andre mennesker, der også gerne ville have haft den. Det kræver en enorm sans for timing og koordinering at gøre sådan noget. Topspillerne piller endda bolde ned, som slet ikke er på vej hen til dem. Med fødderne – hvis de da ikke gør det brystet eller hovedet. Men selv om hænder og arme normalt bliver brugt til et utal af andre aktiviteter og skabelsesprocesser, så har mange fodboldspillere ved dette år VM sikkert ønsket, at de havde kunnet lægge dem fra sig, inden de gik på banen.

Og så er der selve sparket. Det er uendelig meget mere dynamisk og eksplosivt end et kast. Herregud, jeg kan stå og kaste en bold til min oldemor, og hun ville gribe den. Det er ikke noget, der får tv-stationerne til at tage opstilling ved havelågen.

Og så er der fodboldbanens størrelse – den er enorm, og spillerne løber halvmaratoner i løbet af en kamp. De brækker ribben og kranier. De fortsætter med at spille, mens blodet siver fra hovedforbindingen. Der er en episk dimension over det. Det er krigsscener, vi er vidner til.

Og så er der jubelscenerne. Målscoreren reagerer på samme måde som et menneske, der med ét har fundet meningen med livet. Med en vanvittigs triumfløb hen over banen – armene oppe, besatte øjne, vidt oplukket mund, med den store halsarterie på vej ud af sit gode skind, til han forsvinder ind under et bjerg af medspillere, som ruller rundt mellem hinanden i noget, der minder om et orgie.

Hvor ser du ellers mennesker folde sig ud i den slags glædesrus? I teatret og på film, måske – men det er skuespil.

Artiklen sidst ændret: 23. juli 2018 14:23

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Kaiser april 19/20 15-20.000 win banner. 4 forskellige ældre sky, flæsk logo, aften midt/bund, smørrebrød side  1751635

Job i Nordsjælland

Advodan april 19/20 15-20.000  win 2 banner 1753420
Nsnet.dk – læs online
Gl. Humlebæk kro. april 19/20 15-20.000 1752756 Påske, nyt mat start 27/5
Rasmus Ebbe 388428, 25.000 win win 19/4 18-april 19. 15-20.000 1/4 ’19 1 år frem
Louise Klinikken, 397931, 1754223, 10-15.000  win maj 19/20

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu