Af Thea Berg Johansen

400 dygtige skakspillere koncentrerer sig på Konventum

Smoke n Steam  logo  384849 1723552 25.000 win win 18/4 18- april 19

HELSINGØR: Der er helt stille i de rum, hvor der bliver spillet skak på Konventum i denne uge.

Der tales lavmeldt på gangene, og folk trækker uden for i det gode vejr, hvis de skal snakke sammen. Der skal være ro til at koncentrere sig om spillene, og det gør de, skakentusiasterne fra hele Europa, der er kommet for at deltage i turneringen i Helsingør.

Næsten 400 dygtige skakspillere er samlet på kursuscenteret med udsigt over Øresund for at dyste i det brætspil, som de alle er så optagede af.

– Der er deltagere fra 27 forskellige lande, og der er en hel masse stormestre, der sidder og spiller i salene, fortæller Organisator Sigfred Haubro, da han viser rundt ved Xtracon Chess Open 2018, som arrangementet hedder. Det løber fra den 21. juli til den 29. juli, og der er deltagere i alle aldre – fra seks år og helt op til 90 år.

Store navne

Hovedattraktionen denne uge er den store skakturnering, hvor blandt andre Helsingørs egen stormester Sune Berg Hansen deltager.

Turneringen strækker sig over alle otte dage, og i år er det Lars Schandorff, der er kommentator. Han er kendt for sin store styrke ved skakbrættet, og så er han radiovært på Radio24Syvs skakmagasin Nimzowitsch.

Turneringen er skruet sådan sammen, at der hver dag bliver skilt folk fra i toppen, sådan at man til sidst sidder tilbage med to spillere tilbage, der skal dyste om førstepladsen. De spillere, der ikke bevæger sig videre mod toppen, spiller til gengæld mod hinanden.

– Så man bliver ikke slået ud, fortæller Sigfred Haubro.

Partierne mellem de bedste spillere sendes live på hjemmesiden www.xtraconchessopen.dk, så man kan følge med, lige meget hvor i verden man måtte befinde sig.

Foruden den store turnering vil der også være en del andre arrangementer, hvor interesserede har meldt sig til Par Blitz eller Børne Cup i skak.

En udfordring

En af de yngste spillere er Noah Krug Wahlgreen på 10 år.

Han har spillet skak i tre år, og det er anden gang, han er med til Xtracon Chess Open.

Noah Krug Wahlgreen er blevet sjællandsmester to gange, og han har også vundet en junior grand prix turnering, alligevel får han virkelig kam til sit hår ved mesterskabet på Konventum.

– Det er ikke altid, man får så mange point i de første runder, for man spiller mod nogle stærke spillere, siger Sigfred Haubro.

– Ja, siger Noah.

– Jeg spillede mod én, hvor jeg skulle have vundet på papiret, men jeg tabte alligevel.

Den 10-årige er træt af, at han ikke vandt, men han er stadig glad for at deltage i ugens turnering, for han lærer en hel masse af at være med.

– Når man spiller mod nogle rigtig gode spillere, så lærer man af det, siger han og fortæller, at han og Sigfred Haubro også analyserer partierne, efter de er spillet.

– Hvis man stiller op som 10-årig og regner med at vinde, så er det heller ikke realistisk, siger Noah, der ser frem til de næste dages spil, hvor han kommer til at møde nogle flere, der er mere på hans niveau.

Socialt fællesskab

Når Noah ikke spiller skak, bruger han dagene i Helsingør, som de fleste andre, der holder sommerferie her. Han tager på stranden og bader. Søndag var han på Gummistranden med sin mor, og mandag eftermiddag gik turen til stranden ved Hornbæk sammen med en af de nye kammerater fra skakturneringen.

Noahs mor, Maria Wahlgreen, fortæller, at der er et specielt fællesskab mellem de børn, der er med ved turneringen.

– Det er dejligt for ham at spille skak, for så møder han andre børn, der er kvikke og hurtigt tænkende, siger hun.

Noah regner med, at han bliver ved med at spille skak i rigtig mange år, for han kan virkelig godt lide spillet.

– Det er fedt, hvis man er god til det, siger han,

– Og så er der ikke så meget held i skak, det kan jeg også godt lide, fortæller Noah Krug Wahlgreen, der har hjemme i både Gentofte, hvor han bor hos sin mor, og i Helsingør, hvor hans far bor.

Artiklen sidst ændret: 25. juli 2018 10:02

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Ivar Jensen, K-nr. 1720262,  Ordrenr. 1725507, 30.000 visninger top

Job i Nordsjælland

øresundsakvariet. Ordre 1724948. Kundenummer 373612. 25000 visninger Side/logo
rafn-woldsen, Ordre 1725631,  kunde 275797, 25.000 visninger side
Viridis 25.000 visninger fra 1/5. Kunde 369687 ordre 1724844 logo/side
Malerfirmaet Nordkysten side+logo 26/3-18-31/3-19 win win 1721580+81+82
Casper Andersson  24/5  18 – 24/5 19 25.000 1726606 top

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu