Af Susanne Horsdal

Klumme: Tysk for kvækkere!

Helsingør Svømmehal, 1752881 kunde 655501, 25.000 visninger side

Adm. dir. på Helsingør Dagblad, Dorthe Carlsen, er 59 år, mor til 5 børn i alderen 13 til 31 år og bor i Humlebæk. Hun vil primært skrive om sit liv med børn og uddybe andre af livets store spørgsmål.

Jeg var ikke meget for tysk. Det handlede og handler hverken om Tyskland eller tyskerne. Nej, det handlede om sproget.

Da jeg gik i skole, var faget tysk nok et af de mindst populære fag. Det var nok nærmest på linje med matematik. Det kunne vi nemlig heller ikke lide.

Inderst inde passede den struktur, der er omkring det tyske sprog, mig rigtig godt. Det var system i det. Der var remser, der skulle terpes. Verber, der skulle bøjes. Og så de der forholdsvis få uregelmæssigheder, der skulle læres udenad. Det tyske sprogs koder var til at knække. Og det fandt jeg hurtigt ud af.

Men … det var der sidst i 60’erne og først i 70’erne, så jeg skulle ikke sige højt, at jeg fandt tysk interessant, fordi jeg i virkeligheden godt kunne lide terperi, regler og remser. Der var det mere drejeskiverne i formningskælderen og batikfarvede T-shirts i håndarbejde, der var cool og gav status.

Jeg fik dog i alt syv års undervisning, når jeg tæller det hele med. Noget må sidde derinde, men når jeg i dag forsøger mig ud i det tyske, bliver det til nogle underlige kvæk, der sidder langt nede i halsen kombineret med forlegne smil og en voldsom gestikulering, der tilsammen skal signalere: Jeg taler ikke så meget tysk!

Jeg er på vej gennem Tyskland på min egen lille camino-vandring. Jeg startede i Viborg Domkirke for nogle år siden. Tog Hærvejen til grænsen. Og nu følger jeg Fernwanderweg E1 gennem Tyskland, Schweiz og Italien. På et tidspunkt møder den Via Francigene, der går fra London til Rom. Så snupper jeg den gennem det meste af Italien og ender engang om meget længe i Rom. Et vidunderligt langtidsprojekt. Der er fantastiske vandreture til mange år.

Lige nu er jeg altså stadig i Tyskland. Tidligere på måneden kunne jeg tage tre dages vandring fra Kiel via Preetz­ og Plön til Eutin. Jeg har mange ugers vandring foran mig, hvor tysk er sproget.

Da jeg lagde ud fra Viborg, tænkte jeg, at jeg ville møde mange andre vandrere på min vej. Jeg har ikke mødt en eneste med rygsæk og vandrestøvler, der var på langtur. Jo, måske et hold navere i Plön, men det vil jeg vende tilbage til. Så det der med at snakke med andre mennesker bliver højst et par spørgsmål om koden til WiFi på pensionen. Og svar på spørgsmål om, hvornår jeg gerne vil have morgenmaden serveret!

I Plön gik det op for mig, hvor mange oplevelser jeg gik glip af, fordi jeg kun kan kvække på tysk.

Jeg mødte et helt slæng navere, nok en 10-12 stykker. Det pirrede min nysgerrighed. Hvad bragte så mange af dem til Plön først i juli? Jeg nærmede mig dem. De talte tysk. Jeg forsøgte at kontakte dem på engelsk, men der var ikke nogen af dem, der var stærke til engelsk. Jeg ved, at jeg gik glip af en god historie, som jeg kunne have taget med mig. Og er der noget, jeg elsker, så er det gode historier.

Det samme gjorde sig gældende for en ældre kvinde, der viste mig på plads i logiet i Plön. Jeg kunne se i hendes øjne, at hun havde historier i sig. Et enkelt spørgsmål og hun var begyndt at fortælle. Dagen efter manglede jeg igen ord, da jeg besøgte et landslagteri. Et enkelt spørgsmål og jeg var blevet vist rundt på et mønsterlandbrug.

Det korte af det lange er, at det er gået op for mig, hvor vigtigt det er at kunne kommunikere på det rette sprog, hvis du vil møde mennesker, hvor du kommer frem. Og hvis du vil forsøge at forstå, hvad du oplever. Hvis jeg skal andet end blot at vandre gennem meget smukke landskaber, er jeg nødt til at lære mig tysk. Grammatikken, det jeg terpede, sidder der stadig, men jeg mangler ord. Mange ord.

Så jeg har besluttet at gå til tysk hen over vinteren. På aftenskole, hvor jeg vil lære at bruge sproget og tilegne mig ord. Om det skal være ”tysk for begyndere” ved jeg ikke. Men mon ikke jeg kan finde et hold, der egner sig til studerende, der lige nu kun kan sige halslyd: Gnt..g, når jeg burde sige noget så enkelt Guten Tag? Jeg må lede efter holdet: Tysk for kvækkere!

Artiklen sidst ændret: 25. juli 2018 10:01

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Fliserensning.dk april 19/20 15-20.000 win 1753334, udskift 3/5, 2/7

Job i Nordsjælland

Malerfirmaet Nordkysten april 19/20 15-20.000 win win 1752452
e-mægler 397432 40.000 win. Skift til Wilstrup 20/12. Skift 22/3
Skydeselskabet 373553 april 19/20. 10-15.000 win win. 1751627
Petersen ure-smykker, 373613, 1752899 10-15.000 win maj 19/20
Secomondo 500007, 1755712, 15.-20.000  win maj 19/20

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu