Af Lone Dix

Klumme: Den mørke natur

Rusmiddel 1727211, 25.000 vis 29/5 18-29/5 19 side artikel logo

Henrik Lieberkind er født i 1946. Han blev uddannet som folkeskolelærer i 79 med biologi og geografi som linjefag. Det med naturen har fyldt meget. Så meget at han fra 1991- 2016 var leder af Naturcentret Nyruphus.

Skal man se naturen – mørket og mennesket i et større historisk perspektiv - er der mange gode grunde til, at vi undgår mørket og ofte bliver bange for at bevæge os i det. De vilde rovdyr, som kunne have et menneske på menuen, er oftest nataktive – blandt andet fordi byttedyrene har svært ved at bevæge sig i mørket. Og da vores vigtigste sans er synet, vil mørket være hæmmende for os. Så det har været en klog udvikling gennem tiderne, at vi holdt os væk fra mørket. Det var farligt og uhyggeligt.

Dette ”urinstinkt” er så dybt, at det påvirker vores adfærd og tankegang. En af mine opgaver som barn i familien var at gå ned med skraldespanden om aftenen. Den store zinkskraldekasse, som skraldemanden tømte, stod bagerst i haven. Vejen derned var belyst fra husets vinduer, der lyste haven op. Men vejen tilbage var helt anderledes, idet lyset nu virkede blændende og bag mig lå det dybe mørke med alle de uhyggelige væsener. Oftest blev turen tilbagelagt i fuldt firspring for at komme tilbage til det sikre lys.

I snak – mest med børn – har vi talt om, hvor farligt det er at færdes i en mørk skov i forhold til andre mørke steder. Min påstand bliver så, at hvis jeg ville andre mennesker noget ondt, så ville jeg finde et sted, hvor der var mennesker og ikke et sted, hvor der ikke var andre end mig. Altså er det mere sikkert at gå sig en tur i aftenskoven – om natten, end det er at gå en tur på stisystemer ved stationen, bycentre med videre. Men at færdes i mørket kræver forholdsregler og omtanke – en god øvelse i at bruge naturen.

Nogle tommelfingerregler: Hav en lygte med til hvis uheld opstår – tænd den kun i nødsituationer. Det betyder, at du ikke kan gå ind imellem træerne – for du kan ikke se skovbunden og de mange grene. Hold dig til stierne – helst de lidt større, der ofte har et lyst gruslag, for et nattrænet syn kan godt skelne det lyse sand og eventuelle grene eller sten.

De større veje betyder også, at du nemt kan orientere dig ved at se op. For på grund af skovvejen står træerne langs siden så meget fra hinanden, at du kan skelne en lysstribe fra den himmel, som ikke er dækket af træernes grene. Ved at se ned og se op kan du orientere dig i forhold til dine omgivelser. Vores øjne vænner sig til mørket, og pupillen udvider sig, for at få mere lys ind i øjet – for at kunne se bedre.

Tænder du eller en anden en lygte, der rammer dine øjne, vil pupillen hurtige tilpasse sig den nye lysmængde, ved at få en mindre åbning. Når man starter en tur i et mørkt naturområde uden vejlys eller beboelse, er pupillen indstillet på den lysmængde, man kom fra og skal nu tilpasse sig de nye forhold.

Det tager lidt tid, og den tid skal bruges med omtanke, så deltagerne ikke bliver forskrækkede. Mange gange har vi stået i mørket og talt om, hvad man nu kan se – hvordan vejen bliver tydelig og at stjernerne ligefrem kan skimtes mellem trækronerne. Denne pause er introduktion til turen. Klumpen af deltagere bliver mindre, da man naturligt rykker sammen og beskeden om, at man godt må holde i hånd uanset køn, giver ekstra sikkerhed hos nogen.

Samtidig pointeres det kraftigt, at det er forbudt at forskrække hinanden. Det er sikkert sjovt for den der gør det, men ikke for den det går ud over. Det skal være en god oplevelse, som deltagerne har lyst til at prøve igen, alene eller med andre – sikke en børnefødselsdag eller klassetur, det kunne blive.

dagens e-avis

køb adgang til vores e-avis

 • Søg i vores arkiv
 • Nem og hurtig adgang
 • Læs os på farten
 • Tag os med på ferie

e-avis adgang

KUN kr. 20,00

Artiklen sidst ændret: 26. juli 2018 13:00

Den gode tone

 • Respekter fællesskabet
 • Overskrid ikke grænsen
 • Vær med og hav det sjovt

Job i Nordsjælland

Smoke n Steam logo 384849 1723552 25.000 win win 18/4 18- april 19
Rasmus Ebbe 388428 1723690 logo 25.000 win win 19/4 18-april 19
HF Byg 353825 1723481 logo 40.000 win win 1. maj 18-1.maj 19
Nsnet.dk – læs online

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu