Af Pernille Hermann

Snorre Stephensen har enmandsfabrikken i Holmene

Meny april 19/20 25.000 IKKE win  random 1763673

Keramikeren Snorre Stephensen, 75 år søndag, flyttede både privat- og arbejdslivet fra Gentofte til Helsingør, lokket af en ruin midt ude på landet.

75 ÅR: “Vores barndomshjem er skrumpet”, sagde mine brødre, når de besøgte os i Ermelunden i Gentofte. De syntes, der var blevet noget trangt. Jeg havde overtaget huset og troet, at jeg skulle bo der altid. Men keramik fylder, og det gør min kones stoffer også. Derfor sprang vi til og købte gården her, selv om den var i en sørgelig forfatning.

Vi er hos Irene og Snorre Stephensen på Fuglebakkevej i Holmene, fordi han fylder 75 år i morgen, søndag. Ellers havde vi aldrig fundet ud til den gamle Fuglebakkegård, for enden af en lang indkørsel i en lille lund midt ude i markerne.

– Det var et dødsbo, som min bror Hannes fandt til os. Han bor i et lille hus, som I lige kan skimte der bag træerne, peger Snorre Stephensen. I dag er gården omdøbt til Brødregården, for Hannes, der i mange år var arkitekt på Helsingør Kommunes bevarende saneringsarbejde, har hjulpet med at få skik på den med både bolig og værksted. Jeg har min egen enmandsfabrik her, forklarer Snorre Stephensen.

– Ideen til det nye navn fik Annette Seidenfaden på Borsholmgaard. De har også hjulpet og taget sig af de ni hektar landbrugsjord, men nu er det overtaget af en ny landmand, Erik Andersen.

– De tre hektar skov får til gengæld lov at passe sig selv. Det er jo blevet meget moderne – tidligere var det ildeset med en vild skov. Det er dejligt at have sådan et åndehul.

Porcelænsfabrikken

Også forældrene, Else og Magnus Stephensen, flyttede til Helsingør for mange år siden. De boede i Hellebæk Park, da det var nyt, og Else Stephensen, der blev 98 år, tilbragte de sidste år i kollektivbebyggelsen Grønnehave og hos en tredje bror i Taarbæk.

– Jeg var 16 år, da min far tog mig med ind på Den kgl. Porcelænsfabrik, hvor han var i gang med at tegne et fajancestel, fortæller Snorre Stephensen.

– Min far var arkitekt og møbelformer, og nu fik han mig i lære som modellør – og sørgede for, at jeg kom rundt i alle afdelingerne. Bygningen var meget snørklet – i dag er der ejerlejligheder, men jeg kan stadig alle krogene udenad.

– Dengang havde fabrkken en stentøjskælder – et kreativt værksted, hvor jeg lærte jeg at frihånddreje. Det var meget usædvanligt på en porcelænsfabrik, og nu er det nedlagt. Men jeg elskede det og blev der to år efter læretiden, især fordi de havde nogle fantastiske glasurteknikker.

Japansk inspiration

I to år var Snorre Stephensen derefter på Kunsthåndværkerskolen, hvor han ikke rigtig lærte noget, men fik venskaber for livet. Derpå et halvt år i porcelænsfabrikken Bing & Grøndals “kreative villa” og så halvandet år på en skole i, hvor han blev fascineret af de japanske lakteknikker.

– Dem kan vi desværre ikke rigtig bruge herhjemme. Der er ikke nok fugtighed i luften, siger han.

Tegl og industri

Nu tog karrieren en drejning ind imod tegl og bygningsudsmykning. Snorre Stephensen var to år på Arkitektskolen i Århus med et kandidatstipendiat og lavede teglsten i nye former og materialer. Nogle af dem blev produceret af Tommerup Teglværk, der også er specialiseret i store krukker og anden keramisk kunst.

– Jeg kom tilbage til Den kongelige Porcelænsfabrik i kunstnergruppen, der laver nye ting. Nogle lavede juleplatter – men jeg lavede nogle forslag til nye spisestel og udviklede nye farver og glasurtyper.

– I 1979 kom jeg tilbage til Kunsthåndværkerskolen som lærer – Irene var samtidig lærer på i beklædningsområdet. Vi kæmpede for at bevare håndværket under industrialiseringen.

– Midt i 90’erne blev jeg leder af Institut for Produktionsdesign. Det sjovt, men meget administrativt, og snart kom jeg til at savne mit håndværk. Jeg fik to år til at forske i teglsten og et professorat i bygningskeramik og industrielt design. Det stoppede i 2008, men jeg er fortsat som censor.

Produktion fra bunden

Snorre Stephensen var været formand for både Værkstedsrådet og Statens Værksteder i Gammel Dok i København, og han har været med til at starte en kunsthåndværkeruddannelse i Mozambique. I dag er det først og fremmest gården og værkstedet i Holmene, der tager hans tid.

– Jeg laver alting selv. Støber mine egne forme, laver mine egne materialer og mit eget design. Service, vaser, kander, lamper og lidt sjov ved siden af.

– Blandt andet laver jeg nogle små brozeskulpturer med keramiske dele sammen med Jens Peter Kellermann fra kunstnergruppen Corner. Og for Georg Jensen har jeg nedskaleret min fars kirkevase “Ambience”, så den kan stå i private hjem.

– En gang om året kommer alle familiens børnebørn – 16 i alt – og så laver jeg for eksempel en skål, de kan arbejde videre med. Fire af dem er vores. Tobias på 10 år har også lavet tegninger til et stel med skøre fisk, og så har Irene designet “fiskestykker” med de samme tegninger til at tørre af med.

De svære termokrus

– Udfordringen er, når det er svært, siger Snorre Stephensen. Siden 60’erne har han støbt sine egne termoporcelænskrus bestående af to krus, der er smeltet sammen i toppen. Og han laver porcelænslamper, der sender blødt lys ud i rummet.

Irene Stephensen er beklædningsdesigner. Hun laver blandt andet uldfrakker og var med til at starte kunstnermiljøet Kronværkerne på Kronborg i 2008-14.

På hjemmesiden stephensendesign.dk kan man se billeder fra både Irene og Snorre Stephensens produktion, men man kan ikke købe over nettet.

– Jeg sælger kun på udstillinger og til folk, der kommer her. Jeg skal jo kunne følge med, og der er nok at gøre med at passe gården, forklarer han.

Artiklen sidst ændret: 31. juli 2018 10:51

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Forsyning 375774 1729995 15-20.000 win juni 19/20

Job i Nordsjælland

Nyrup hus center for job 1755113, 15.000-20.000 win maj 19/20
Borgerkroen 379696, 1754488 10-15.000 win juni 19/20
Skydeselskabet 373553 april 19/20. 10-15.000 win win. 1751627
Jobo bilcenter, 374274, 1724821, 20000 visninger logo/side
Trykkeriloftet/Kasper Adrian 500319, 1753689, 15-20.000 win maj 19/20

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu