Af Tine Zedeler

Brandmænd hærger strande

Photocare, Kunde nr. 69693, Ordre nr. 1725519, 25.000 visninger side

Hold øje med brandmændene, lyder advarslen fra livredningstjenensten.

HELSINGØR: Livreddere fra Nordkystens Livredningstjeneste har i løbet af weekenden haft 700 behandlinger af badegæster, der er blevet brændt af brandmænd. Det fortæller cheflivredder John Heine Mogensen fra Nordkystens Livredningstjeneste.

– Det er en god ide lige at orientere sig, når man går i vandet. Og det synes jeg man skal. Selv om der er under de nuværende vindforhold er mange brandmænd på en del af nordkyststrækningen, svarer det kun til tre promille af vores badegæster, det er blevet brændt af en brandmænd, forklarer cheflivredderen.

Glemmer at se sig for

Brandmændene indtager typisk strandene i i slutningen af badesæsonen, når der er fralandsvind.

For at undgå at badegæsterne kommer i kontakt med de brunrøde gopler, advarer livredningstjenesten gæsterne om at se sig ekstra godt for inden de hopper i badevandet.

– Vi har kun fået to henvendelser i dag fra badegæster, der er blevet brændt. Men der skal nok komme flere. Jo mere varmt det er, jo mere glemmer folk at kigge sig for, inden de hopper i vandet, fortæller Mick Steen Nielsen, som sammen med kollegaen John Heine Mogensen er fast tilknyttet som livreddere på Hornbæk Strand,

Bliver forskrækkede

Alle der har været i kontakt med en brandmand, ved hvor meget, det kan svide og klø. Især børn reagerer voldsomt og græder og bliver forskrækkede, når de bliver brændt af en af de brunrøde gopler, som på nær i yderstsjældne tilfælde, er helt ufarlige at komme i berøring med.

– Det gør jo rigtig ondt at blive brændt af en brandmand. Forleden var der en lille schweizisk dreng på fem år, der blev brændt på sine kønsdele. Han havde stået og kigget på dem, og vidste ikke han skulle undgå dem, da man ikke kender til brandmænd i Schweiz, fortæller John Heine Mogensen. Drengen blev efter en behandling med eddike og håndsæbe, sidstnævnte er et godt råd John Heine Mogensen har fået fra Vesterhavsfiskere, udstyret med en stor is fra kiosken. Det hjalp og fik gråden til at stilne, fortæller livredderen.

Et andet råd er at stille sig under en bruser i rindende varmt vand i en times tid, fortæller livredderen.

– Det fjerner smerten, og hvis man man bliver stående længe nok i en times tid, er svien som regel helt forsvundet, forklarer han.

Sæbe virker bedst

Personligt giver cheflivredderen ikke meget for det officielle råd om at bruge et kreditkort eller kniv til at skrabe sig med, der hvor man er blevet brændt og skylle efter med eddikke.

– Det virker i hvert fald ikke de gange, jeg har prøvet det, siger John Heine Mogensen, som har større fidus rådet om at stille sig ind under en varme bruser og Vesterhavsfiskernes alternative sæbemetode.

– Nu vil jeg helst ikke reklamere for et bestemt produkt. Men Vesterhavsfiskerne sværgrer til LUX-håndsæbe, som de smører på huden. Samtidig forhindrer det, at man kløer sig til blods, siger John Heine Mogensen- som også selv har gode erfaringer med at smøre sig ind i håndsæbe, som også står klar til brug til badegæsterne sammen med flasken med eddikke.

Artiklen sidst ændret: 1. august 2018 11:50

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Job i Nordsjælland

Lynhjem  Kunde nr. 34254  Ordre nr. 1725515  Antal visninger: 30.000 side/logo
e-mægler 397432 40.000 win. Skift til Wilstrup 20/12
Bruuns rengøring logo  25.000 april 17 og 1 år frem win win 1722013
Nsnet.dk – læs online
Rexbriller, Kunde nr. 285695, Ordre nr. 1725517, 30.000 visninger Top

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu