Hvordan kunne det gå til, at en 21-årig kvinde indtelefonerede tre falske alarmer til 112 mens hun efter eget udsagn lå og sov her på Mareivejs asfalt julemorgen? Det bliver nok aldrig opklaret, men retten fandt kvinden skyldig. (Foto: Torben Sørensen)

Af Niels Berg

Dømt for at lave falske alarmopkald mens hun sov

Photocare, Kunde nr. 69693, Ordre nr. 1725519, 25.000 visninger side

Tre gange ringede en kvinde til alarmcentralen og meldte om en livløs på Marievej i Espergærde. Men i retten hævdede hun, at det skete, mens hun lå og sov på vejen.

ESPERGÆRDE: Efter en tur på Old Irish Pub i Helsingør natten til den 25. december sidste år slog en 21-årig kvinde alarm til 112 hele tre gange. Hver gang meldte hun om en livløs person, som lå på Marievej tæt på hendes eget hjem i Espergærde.

Efter det andet opkald blev der sendt politi og ambulancer til stedet, men der var ingen livløse mennesker at finde på villavejen. Det førte til en sigtelse og senere en tiltale mod den 21-årige for at alarmere redning og politi uden grund.

Torsdag formiddag blev sagen behandlet af en domsmandsret i Helsingør Ret, hvor den 21-årige erkendte, at det var hende, der havde ringet, men at det skete på grund af et black out, hun var blevet ramt af på vej hjem fra diskoteket – muligvis fordi nogen havde kommet narko i hendes øl, mens hun befandt sig på Old Irish Pub tidligere på julenatten.

Sket før

Hun havde dog været udsat for et lignende black out tidligere i sit liv, nærmere betegnet efter en nytårsfest.

Men det fysiske og psykiske udfald kunne også have været et udslag af en lidelse, som betyder, at hendes hjerte nu og da har svært ved at pumpe tilstrækkelig blod op til hjernen.

Ifølge den 21-årige kvindes forklaring, så mødtes hun med nogle venner på diskoteket i Helsingør centrum, efter at den traditionelle juleaften med familien var overstået.

Hun havde drukket rødvin i løbet af julefesten, og drak tre-fire øl, mens hun var på Old Irish Pub, fortalte hun. Ved femtiden havde hun taget toget fra Helsingør til Espergærde for at gå hjem til sin bopæl på Jettevej i Mørdrup.

Hun spadserede fra Espergærde station, men da hun nåede Marievej blev hun ramt af et black out, og hun vågnede i vejsiden halvanden til to timer senere, forklarede hun fra anklagebænken.

Ingen erindring

Hun havde det meget skidt, var kvalm og havde hovedpine og stavrede den korte vej hjem til villaen på Jettevej for at gå i seng.

Hun anede ikke, hvorfor hun faldt om på vejen og lå der så længe, lige som hun ikke havde den ringeste erindring om, hvad der var sket, mens hun lå asfalten. Hun stod måbende over for beskyldningerne om, at hun skulle have foretaget de tre opkald til 112 i tidsrummet, fortalte hendes mor blandt andet i retten

Men logs fra opkaldene talte deres tydelige sprog om, at de tre henvendelser til alarmcentral 112 blev foretaget i den periode, hvor hun skulle have ligget på vejen, og koordinater på telefonen indikerede, at den befandt sig i området omkring Marievej.

Med klar og tydelig stemme fortalte hun, at der lå en livløs person på Marievej. Første gang, afslørede afspilningerne af opkaldene i retten, satte hun ikke husnummer på vejen, men det gjorde hun i de følgende opkald, og det førte til, at der blev sendt ambulance og politipatrulje til stedet. Mens politi og redningsmandskab ledte efter en mulig forulykket, dukkede den 21-årige op i hjemmet.

Kunne være gået ud over andre

Hun virkede beruset, fortalte den politibetjent, der var på stedet og som vidnede i retten.

Politipatruljen søgte efter forulykkede på Marievej fra Agnetevej og frem til nummer 20 og vendte derefter om. På intet tidspunkt så de den 21-årige ligge i vejsiden. Patruljen afsøgte dog ikke resten af vejen, og hendes forsvarer, advokat Sten Balslev, argumenterede da også for, at hans klient netop havde ligget på denne uefterforskede del af vejen.

Ikke desto mindre krævede anklager Sophie Gade, at den 21-årige blev straffet med en betinget fængselsdom for at have spildt både redningsberedskabets og politiets tid og ressourcer og dermed potentielt have bragt virkeligt nødstedtes liv i fare.

Utroværdig

Hun mente, at den 21-åriges forklaring var utroværdig, og fastholdt, at kvinden på grund af fuldskab kunne have fundet det spændende og måske lige frem sjovt at foretage falske alarmopkald til 112.

Anklageren understregede desuden, at fuldskab ikke fratog den tiltalte for ansvaret og mente i øvrigt at det var vigtigt at sende et signal om, at falske 112-opkald er en straffelovsovertrædelse der ses på meget stor alvor.

Forsvareren understregede imidlertid det meningsløse i, at en ustraffet, 21-årig student, som endda drømte om en karriere ved politiet, skulle kunne finde på at handle på en sådan måde, hvis hun havde været ved sine fulde fem. Han understregede, at risikoen for, at der skulle være kommet narkotiske stoffer i hendes øl var sandsynlig, og at det havde sat hendes fornuft ud af spil.

10 dages fængsel

Hvordan opkaldene til 112 hang sammen med påstanden om, at anmelderen samtidig skulle have ligget og sovet på vejen i den kolde decembernat blev ikke klarlagt.

Det var derfor en ganske vanskelig sag, de to lægdommere og retsformand dommer Allan Gaardbo senere på formiddagen trak sig tilbage for at træffe en afgørelse i.

De blev dog enige om, at den 21-årige var skyldig i overtrædelse af straffelovens § 135 og idømte hende en mild straf på 10 dages betinget fængsel med en prøvetid på et år.

Dommer Gaardbo mente, at sagen kunne have været bedre belyst. Blandt andet ville blodprøver kunnet have afsløret, om der var narko i kvindens blod, hvilket havde været til gavn for sagens belysning. Han anerkendte dog, at sagens karakter ikke umiddelbart begrundede en sådan indsats.

Efter rettens mening var der dog grund til at tro, kvinden var mere beruset end hun selv mente, men hun var dog i stand til med klar og ikke snøvlende stemme at indtale de falske alarmmeldinger til centralen ikke færre end tre gange.

Markering

Selv om retten ikke fandt kvinden utroværdig, så kunne den dog ikke sidde sagens facts overhørig.

Og selv om den 21-årige var fuld, da hun foretog beskederne til 112, var hun ansvarlig for sine handlinger.

Retten fandt ingen anden udvej end at markere de straffemæssige konsekvenser af lovovertrædelsen, men da der ikke var tale om bombetrusler eller lignende udmålte dommeren en mildere straf, end de 20 dage, anklageren havde krævet.

Den dømte har udbedt sig betænkningstid med hensyn til, om hun vil anke dommen til Landsretten.

Artiklen sidst ændret: 2. august 2018 16:31

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Ivar Jensen, K-nr. 1720262,  Ordrenr. 1725507, 30.000 visninger top

Job i Nordsjælland

Casper Andersson  24/5  18 – 24/5 19 25.000 1726606 logo
Jumbo maj 19/20 2×50-60.00 win 1753426, alt bestilt 2x
Snevig april 19/20 15-20000 win win 1751730
HF Byg 353825 1723481  logo 40.000 win win 1. maj 18-1.maj 19
Multiflyt maj 19/20, 15-20.000 win win 17xxxx

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu