Af Pernille Hermann

Hamlet på kinesisk

Helsingør Svømmehal, Ordre 1725841 kunde 655501, 25.000 visninger side

Historien er omtrent, som vi kender den – men stil og virkemidler at fra en anden verden i årets første Hamletspil.

HELSINGØR: Prins Zi Dan kender sandheden. Hans onkel har dræbt hans far og giftet sig med hans mor for selv at blive konge. Det skal hævnes, og det koster mange liv.

Teatergruppen Shanghai Junghu fra Pekingoperaen åbnede årets Hamletspil på Kronborg torsdag aften og spiller til og med søndag – en gentagelse af stykket “The Revenge of Prince Zi Dan”, der havde premiere i slotsgården i 2005.

Det er ikke en opera, men en fusion af pantomime, sang og musik, recitation og akrobatisk dans – i kostumer, der stråler i kontrast til Kronborgs barske mure bag scenen.

Kom med åbent sind

Repremieren var en festaften for herboende kinesere med ambassaden i spidsen – og for kommunens kulturudvalg, der har flere nye samarbejder undervejs. Hertil kommer HamletScenens trofaste publikum – og en god del lokale med åbent sind over for anderledes teater.

For anderledes og fremmedartet er det, og netop det kommer man efter i disse dage på Kronborg. Musikken, kostumerne og bevægelserne ikke mindst er fra en fremmed verden. Men dramaet er universelt.

Zi Dan er en ædel Hamlet med fast blik og meget af den originale tekst, eller er den alligevel turneret hist og her? Jeg husker ikke, at “vores egn” Hamlet fabler om selvmord i sin “at være”-monolog.

Omkring ham er stykkets mest uundværlige hovedpersoner: kong Claudius og dronning Gertrud, Polonius i halv størrelse, Ofelia og hendes bror, Laertes, vennen Horatio – og så graveren og kraniet. Ånden er en stemme fra dybet.

Gnomen og skrigedukken

I bedste Shakespeare-ånd har stykket en nar, der sætter handlingen i perspektiv, og da der ikke er nogen Falstaff, har Polonius fået rollen. Med rullende øjne og knæene bøjet helt op til hagen spiller han sig igennem som gnom og giver hele stykket en munterhed, som ikke just præger hverken dramaet eller medspillerne.

Vi tror på den søde Ofelia i hendes sorg, og hun synger blidt og rørende – modsat Dronning Gertrud, der her fremstilles som en skrigende pyntedukke, der krakelerer, som handlingen skrider frem. Det er, som om hver skuespiller optræder i sin egen boble – men vi holder vejret under de afsluttende dueller på spyd, skønt vi jo ved, hvordan det skal gå.

Forskernes intro

Pekingoperaens gæstespil er med til at vise, hvordan kulturer i hele verden inspirerer hinanden og samtidig holder egne traditioner i hævd. Og hvis man kan sin Hamlet bare nogenlunde, er det sjovt undervejs at mærke sig de spring, der er lavet i fortællingen.

Kommer man tre kvarter før tid, får man i øvrigt en ekstra “introforestilling” i tilgift. Skuespilleren Adam Brix er alene på scenen som Shakespeare-forskeren Harrison Stratford, der samler et panel af kolleger til at udveksle beviser på, at Shekspeare virkelig har været på Kronborg.

Det er Hamlet Scenens direktør, Lars Roman Engel, der står for både idé, manuskript og instruktion – tilsat musik af Fuzzy.

Artiklen sidst ændret: 3. august 2018 12:02

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Tikøb dæk 19/20, 20-25.000 win win 1752517

Job i Nordsjælland

Sport direct, Kundenr: 378087, Ordrenr 1725531, 25.000 visninger logo
KV-Revision, Kunde nr. 280954,  Ordre nr. 1725350, 40.000 visninger logo
Kaiser april 19/20 15-000 win banner. 4 forskellige ældre sky, flæsk logo, aften midt/bund, smørrebrød side  175163520.
Nybolig april 19/20 10-15.000 win 1753046
Nybolig april 19/20 10-15.000 win 1753046

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu