Carsten Bo (Foto: Lars Johannessen).

Af Josephine Vedel

Klumme: Vælgerne har magt – men sjældent ret

Silverline 24/7-24/7 19. 20.000 win win 1731324 side artikel

Carsten Bo Jensen, 59 år, er musiker, forfatter og foredragsholder. Tidligere folketingsmedlem, amtsrådsmedlem og borgmesterkandidat for Socialdemokratiet.

Har vælgerne altid ret? Absolut nej! Hvis flertallet havde fået sin vilje, ville Danmark aldrig være blevet det gennemudviklede og gode land som det – trods alt – er i dag.

Jeg nævner i flæng: Modstanden mod Storebæltsbroen, Øresundsbroen og næsten alle vej- og togstrækninger anlagt i moderne tid. Modstanden mod Dankortet, digitalisering og byfornyelse. Modstanden mod ligestilling, ligeløn og medarbejderrepræsentation i aktieselskabsbestyrelser. Modstanden mod vindmøller osv. osv.

Jeg kunne blive ved…

Der er ganske enkelt altid modstand mod moderniseringer og fornyelse. Vælgerne er som udgangspunkt tryggest ved status quo, hader forandringer – og er i bund og grund stokkonservative!

Både som lokal, regional og national politiker oplevede jeg gennem alle mine år som folkevalgt, hvor svært det er at komme igennem med forbedringer.

Som S-borgmesterkandidat i Helsingør forsøgte jeg mig i 1999 med et 62 sider langt ”fremtids-program for Helsingør Kommune”. Blot for til sidst at måtte erkende, at selv mine egne partifæller i byrådet hang fast i fortiden og en værft-kultur, der allerede på dét tidspunkt var historie.

Som sundhedsudvalgsformand for hele Nordsjælland blev jeg i år 2000 præsenteret for et enormt driftsunderskud på 132 mio. kroner i sundhedsvæsenet. Jeg havde to muligheder: 1) Jeg kunne spare ind til benet og udhule kvaliteten markant på alle regionens sygehuse. 2) Jeg kunne omdanne Hørsholm Sygehus til et såkaldt ”Elektivt Hospital” (et sygehus, forbeholdt planlagte indgreb. Fx. hofte og knæoperationer mv.)

Jeg valgte – jeg var lige ved at skrive ”naturligvis” – det sidste. Ved at gøre det, kunne jeg slå hele tre fluer med ét smæk. For det første kunne jeg opnå den nødvendige besparelse på 132 mio. kroner. For det andet kunne jeg slippe for at forringe sygehusene i Helsingør, Hillerød og Frederikssund. For det tredje var oprettelsen af et sygehus – alene forbeholdt planlagte operationer – en hospitalstype, der allerede dengang var efterspørgsel på.

Alligevel var reaktionen fra de gode Hørsholm borgere voldsom. De gik i hundredvis til Amtsgården i fakkeltog, hvor jeg fra vinduet på mit kontor kunne se mig selv – i skikkelse af dukke – blive henrettet ved hængning, fra en medbragt galge! Jeg talte til demonstranterne og gjorde opmærksom på, at mit eneste alternativ ville være at lukke Hørsholm sygehus!

Der blev buet. Ingen troede mig. Men Hørsholm sygehus blev lukket af min efterfølger 11 år efter…

Som Folketingsmedlem i 00-erne, troede jeg, at vælgerne – ligesom jeg selv – ønskede sig en bedre Kystbane, en udvidelse af Helsingørmotorvejen, og en lukning af atomkraftværket i Barsebäck.

Det lykkedes faktisk at skabe flertal for alle tre punkter i Folketinget. Igen blev jeg mødt af protester.

Folk, der boede i nærheden af Kystbanen, var sure over, at der kom flere og hurtigere tog. Pendlerne var tossede over sporarbejdet på jernbanen og vejarbejdet på motorvejen, fordi det sinkede dem. Og dem, der ikke kørte i bil og aldrig tog toget, syntes, at både forbedringen af Kystbane-forbindelsen og udvidelsen af Helsingørmotorvejen var spild af penge. Miljøorganisationerne sang rutineret ”Så ta’r vi cyklerne frem”…

Svenskerne var sure over, at lukningen af Barsebäck kostede dem både billig el og tabte arbejdspladser.

Personligt fortryder jeg ikke ét eneste af mine politiske tiltag. Vælgerne har magt – men sjældent ret!

Artiklen sidst ændret: 3. august 2018 14:20

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Jobo Bilcenter, 374274, 1754440, 20-25.000 win maj 19/20, klargøring

Job i Nordsjælland

Handelsbanken april 19/20, 20-25.000 win win 1752365
Secomondo 500007, 1755712, 15.-20.000  win maj 19/20
Trykkeriloftet/Kasper Adrian 500319, 1753689, 15-20.000 win maj 19/20
Jumbo maj 19/20 2×50-60.00 win 1753426, alt bestilt 2x
Jumbo maj 19/20 2×50-60.00 win 1753426, alt bestilt 2x

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu