Af Helsingør Dagblad

Klumme: Krydstogtsturisme

AH modegarn  maj 19/20, 25-30000 win 1753379, skift maj, juni

Jens Frimann Hansen, 52 år, bor i Ålsgårde og har været leder af Helsingør Teater siden 2003. I sin fritid går Jens til den på fodboldbanen.

I en del år har der været et forholdsvist massivt ønske om at få krydstogtsturisme til Helsingør. Det er på trods af, at en lang række undersøgelser dokumenterer, at krydstogtsturisme kun fører til en begrænset økonomisk vækst, men til gengæld et enormt slid på turistattraktionerne og miljøet.

99% af Venedigs indbyggere sagde for nylig nej til denne form for turisme, da de blev spurgt og byer som Amsterdam, Dubrovnik og Barcelona er i færd med at udfase denne turismeform.

Jeg boede for ikke så længe siden i et af de almennyttige boligområder, politikere og andre gerne taler grimt om. En af borgerne – Tina – og hendes mand – Villy – brugte alle deres sparepenge i deres sidste leveår på krydstogter. Villy var en forholdsvis omfangsrig herre på 150 kg, mens Tina kun havde en passion: hun røg 60 røde Prince i pap om dagen. De havde så fundet lykken på krydstogtsskibene, hvor Villy med garanti ikke gik glip af en eneste all inclusive buffet, mens Tina tilbragte det meste af tiden i rygesalonen eller sjældnere på dækket. De fortalte gerne med en passion, der ikke lod salige Poul Bundgaard noget efter at ønske, om bordets overdådige glæder, men i mindre grad om de eksotiske steder, de havde besøgt.

For et par år siden var jeg inviteret til Helsingborg for at komme bag kulisserne og se, hvordan nabobyen praktiserede det gode værtskab overfor krydstogtsgæsterne. Det gjorde de overmåde professionelt. Turistguides forklædt som vikinger tog imod og lod sig fotografere med de udenlandske, overvejende kinesiske gæster. Men hvad vi også bemærkede var, at turisterne opholdt sig relativt kort tid i Helsingborg (formodentlig fordi de skulle tilbage til buffeten), og at stort set ingen vendte tilbage med indkøbsposer.

Ingen tvivl om at krydstogtsturisterne vil være til gavn for turistattraktionerne, først og fremmest museerne, og sikkert også for de syv (!) kinesiske restauranter, vi har i Helsingør. Men spørgsmålet er, om omkostningerne og sliddet på byen ikke er for stort?

Helsingør er i forvejen begunstiget med svensk tura-turisme, som bestemt er et festligt indslag i byen, og som holder liv i byens mange værtshuse, men som også må siges at strides mod kommunens bosætningspolitik. Det er nok de færreste børnefamilier, der kan se charmen i at indtage lørdagsfrokosten en varm sommerdag på Axeltorv i selskab med vort ofte stærkt overrislede broderfolk.

Når man planlægger turisme i jagten på vækst, er det vigtigt også at se på de andre samfundsområder, som turismeformen kommer til at berøre. Det er meget sandsynligt, at udgifterne til kysttogtsturisme er langt større end indtægterne. Men et scenarie kan også være, at det bliver en ny form for græshoppeturisme, som gør Helsingør endnu mindre attraktiv for de lokale borgere og på langt sigt også for turisterne.

I alle de år jeg har været i Helsingør har der været en rivalisering mellem Helsingør og de andre byområder, især Espergærde og Hornbæk. Jeg tror en stor del af forklaringen er, at i forhold til andre kommuner med en stor by er det relativt begrænset, hvor meget borgerne i omegnsbyerne egentlig bruger Helsingør. Derfor skulle man måske – inden man begynder at invitere nye gæster – trimme bymidten lidt mere, så den bliver mere attraktiv for kommunens egne borgere at opholde sig i.

Artiklen sidst ændret: 3. august 2018 15:14

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Din særlige pleje 396263, 1754223, 15-20.000 win maj 19/20

Job i Nordsjælland

Mestergartner april og 1 år frem. 19/20 15-20.000. win win 17xxxx
Entreprenørfirmaet TS 381440 april 19/20 10-15.000 win win 175173
Øresundsakvariet april 19/20 10-15.000 win  1752510
Forsyning 375774 1729995 15-20.000 win juni 19/20
Din særlige pleje 396263, 1754223, 15-20.000 win maj 19/20

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu