Her ved Jarlens Grund i Espergærde må du også gerne tage ophold på stranden døgnet rundt. Eneste regel er, at der skal være mindst 50 meter til beboelseshuset. (Foto: Lars Johannessen)

Af Niels Berg

Slå dig bare ned

Alt for få ved, at de gerne må bade fra, slå sig ned og overnatte på en privatejet strand.

HELSINGØR: Danmark har 7.300 kilometer kyst, og du må bade næsten overalt, så der er gode muligheder for at køle af i sommervarmen.

Men det er der desværre mange danskere, der ikke ved. Kun 52 procent af danskerne ved for eksempel, , at man må bade på en privat strand, mens kun 26 procent ved, at man må gøre ophold på en privat strand, hvis man er 50 meter fra beboelse.

Ni ud af 10 tror ikke, at man må være der om natten, viser en undersøgelse foretaget af Friluftsrådet.

– Desværre tror mange at der er flere begrænsninger, end der egentlig er, og så går vi jo glip af nogle muligheder for gode oplevelser.

Mange er især i tvivl om, hvad de må på private strande, og det er ærgerligt, når der er så gode muligheder for en kølig dukkert, siger Jan Ejlsted, som er direktør i Friluftsrådet, der arbejder for at give danskerne gode muligheder for friluftsoplevelser.

Mindst 50 meters til hus

Selvom en strand er privatejet, må du gerne bade der. Du må også gerne slå dig ned med håndklæde og madkurv, hvis der bare er mindst 50 meter til nærmeste beboelse.

– På stranden må du være hele døgnet og sågar overnatte. Man må bare ikke slå et telt op, men man må gerne lave en simpel bivuak eller overnatte under åben himmel, siger Jan Ejlsted.

Der er også mange søer i Danmark, hvor vandet er så rent, at du kan bade – og det må du også gerne. Søer der er offentligt ejede, må du bade i hele døgnet.

– Her kan du roligt tage en måneskinsdukkert mellem åkanderne i søen. Og det kan jo være en helt speciel naturoplevelse i sommerens lyse nætter, lyder opfordringen fra Jan Ejlsted.

Bundløse

Der kan være lokale forbud, fredning eller andre begrænsninger, der fremgår af skiltning, og hvis søen er privatejet, må du kun bade, hvis der er flere end én ejer af bredden, og hvis du kan komme ned til søen af veje og stier. Der skal desuden være mindst 150 meter til nærmeste beboelse, hvis det er en sø i skoven, og der må du ikke være om natten.

– Der er steder i Danmark, man ikke må bade, men så er det som regel af hensyn til den badendes sikkerhed. For eksempel kan det være forbudt at bade i havneområder på grund af sejlads og i mosehuller, der kan være “bundløse”, kolde eller fyldt med dynd, siger Jan Ejlsted.

Du kan finde ud af mere om reglerne på www.oplevmere.nu

berg

Artiklen sidst ændret: 3. august 2018 15:45

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Har du spillet padel-tennis?

Job i Nordsjælland

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu