Af Thea Berg Johansen

Der er stadig stor interesse for Romerhusene

Prøvestenen logo/side/artikel banner

I slutningen af 50'erne byggede Jørn Utzon det første af de huse, der i dag kendes som Romerhusene. 60 år senere er husene stadig så populære, at folk gerne bruger en eftermiddag på at nærstudere de gule vinkelhuse.

HELSINGØR: Omkring 40 interesserede var lørdag mødt op for at se nærmere på Romerhusene i Helsingør.

De karakteristiske huse, der er tegnet af arkitekt Jørn Utzon, er nu 60 år gamle, og det blev fejret med rundvisning både inde og ude.

De gule huse

De 60 romerhuse blev opført fra 1957 til 1961, og hele bebyggelsen er fredet.

Husene ligger mellem Kingosvej, Carl Plougs Vej, Gurrevej og Montebello, og de blev opført under navnet Kingohusene.

I folkemunde blev bebyggelsen imidlertid døbt Romerhusene, da husenes udformning kan minde om det gamle Roms atriumhuse, og det navn er senere blevet bebyggelsen officielle.

Husene ligger ikke i lige rækker men snor sig op og ned af bakkerne i området, de er bygget som vinkelhuse og ligger på et areal på femten gange femten meter, og de har en gårdhave i midten.

Da Jørn Utzon tegnede Romerhusene var han inspireret af Japans og mellemøstlig arkitektur, og han skabte der med en helt ny måde at bygge huse på i Danmark, hvor man er vandt til at haverne ligger uden for husene og ikke som en indre gård.

De grønne bakker

Inden de fremmødte begav sig ud på en tur rundt i området, hvor de gule huse ligger, fortalte Jørgen Jørgensen, der er forfatter til en bog om Romerhusene, om Utzons gule huse.

Han fortalte blandt andet, at husene ligger i et mere end seks hektar stort kuperet landskab, hvoraf tre fjerdedele er fællesareal.

- Alle os der bor her ejer en tresindstyvende del af det hele, men vi ved ikke hvilken, sagde han.

Netop de store grønne arealer omkring husene er noget af det, der gør Romerhusene eftertragtede.

- Det er et pragtfuldt sted for børn at vokse op, fortalte Hedvig Vestergaard, som er formand for Det Grønne Udvalg, der står for at holde de grønne områder omkring bebyggelsen.

Hun fortæller, at der desværre ikke bor børn i Romerhusene mere, og at det blandt andet skyldes, at dem, der stiftede familie i Romerhusene, er blevet boende også efter deres børn for længst er flyttet hjemme fra.

- Folk bliver båret ud, siger hun med et grin og fortæller, at området også har det med at tiltrække folk med gråt hår.

- Det er i høj grad ældre mennesker, der køber husene, siger Hedvig Vestergaard, der selv har boet i Romerhusene i 40 år.

Besøg fra udlandet

Christian Schnettler er en af de beboere, der havde meldt sig til at vise folk rundt i anledning af Romerhusenes fødselsdag.

Den tidligere gymnasielærer er en rutineret fortæller, og han viser også rundt, når arkitektstuderende og andre, der interesserer sig for arkitektur, lægger vejen forbi Romerhusene.

Jørn Utzons huse er blandt andet interessante for turister, fordi de kender hans arbejde fra operahuset i Sidney, og på et tidspunkt var der så mange, der besøgte Romerhusene af eget initiativ, at beboerne besluttede at sætte system i besøgene. Derfor kan man nu på www.romerhusene.dk arrangere en rundvisning i husene.

dagens e-avis

køb adgang til vores e-avis

  • Søg i vores arkiv
  • Nem og hurtig adgang
  • Læs os på farten
  • Tag os med på ferie

e-avis adgang

KUN kr. 20,00

Artiklen sidst ændret: 6. august 2018 10:32

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Job i Nordsjælland

Casper Andersson  24/5  18 – 24/5 19 25.000 1726606 logo
Photocare, Kunde nr. 69693, Ordre nr. 1725519, 25.000 visninger logo
Viridis 25.000 visninger fra 1/5. Kunde 369687 ordre 1724844 logo/side
Rusmiddel 1727211, 25.000 vis 29/5 18-29/5 19 side artikel logo
Jumbo Personal Computer, order nr. 1725099. Kunde nr. 177805. 80000 visninger. Top

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu