Af Pernille Hermann

En politisk skjald runder de 60

Nsnet.dk – læs online

Carsten Bo Jensen er først og fremmest musiker, men har også altid svømmet i den politiske andedam.

60 ÅR: Carsten Bo Jensen fylder 60 år i dag, søndag den 5. august. Den produktive sangskriver og rockmusiker overraskede mange, da han som 34-årig sprang ud som durkdreven politiker i både Byrådet, Amtsrådet og Folketinget, og han plejer stadig sin dobbelte identitet og de virkemidler, men får ved at være dybt forankret i begge verdener.

– Jeg er glad for at have prøvet politik, for jeg har altid været med der, hvor det gjaldt om at præge holdninger. Men jeg har det bedst i mit rigtige arbejde som forfatter og musiker, siger han – men vender straks efter tilbage til beretninger fra barndomshjemmet, hvor et par årtiers socialdemokratiske ministre og andre toppolitikere havde deres gang.

Faderen var Erling Jensen, der var forstander på LO-skolen, indtil han i 1971 fik den første af seks ministerposter for Socialdemokratiet. Han blev kaldt “regeringens vandrepokal”, fordi han var minister uafbrudt i tolv år på seks forskellige poster.

Vælgernes minister

I alle årene efter LO-skolen boede familien på Nørrevej i Snekkersten, og efter ministerperioden blev Erling Jensen Socialemokratiets MF’er fra Helsingør.

– Det har selvfølgelig præget mig meget, siger Carsten Bo Jensen, der har kendt stribevis af ministre som venner af huset og selv blev “husskjald” ved partiets og fagbevægelsens arrangementer på LO-skolen og andre steder.

– Min far var især glad for at være minister og bar mange små og store sager igennem – ikke mindst for sine vælgere i Helsingør. Om lørdagen gik han på indkøb og sad bagefter på Axeltorv en tre bajeres tid, og søndag satte han altid to timer af til at følge op på de problemer, folk havde fortalt om.

De vrede vælgere

– Da jeg var dreng, var omgangsformen virkelig som i “Huset på Christianshavn”, men det findes jo ikke mere. Jeg siger som Kim Larsen, at vi i dag er meget mere snerpede og selvoptagede, siger Carsten Bo Jensen, der “stadig er meget rød, men nok alligevel lidt mere rolig med årene”.

– Dybest set er der jo ikke de store forskelle på, hvad politikerne vil her i Danmark. Stauning videreførte Grundtvigs tanker om, at få har for meget og færre for lidt, så de fornuftige borgerlige har forlængst overgivet sig til velfærdsstaten, forklarer Carsten Bo Jensen.

I sin klumme i fredagsavisen beskrev han, hvordan der altid er folkelig modstand mod forandring – men opbakning, når fremskridtet har vist sine muligheder.

– Men jeg bliver skræmt af ekstremerne, som vi ser dem i dag hos den amerikanske præsident, og også herhjemme. Det er skræmmende, at folk er blevet så vrede i deres retorik. og at politikerleden er så voldsom, siger han.

– Efter min mening er det hadet kombineret med uvidenhed og historieløshed, der giver grobund for de nye blå partier. Det er folk, der føler sig hjemløse andre steder, og så får vi “stjerner” som Pernille Vermund. Ærgerligt, at hun ikke blev valgt til Folketinget for de konservative, for så havde vi ikke hørt mere til hende, mener han.

Rock før politik

Det var en meget ung Carsten Bo, der lagde en plan for sit liv som rockmusiker. Det med politik kunne vente, og det kom det til.

Han skrev sine egne sange og udsendte sin første lp, da han var sytten, og med sine faste engagementer i partiet og fagbevægelsen fik han med årene hele tolv titler med som forfatter og komponist i Arbejdersangbogen. Det har ingen andre præsteret i dens 100 år lange historie, siger han.

Carsten Bo har også udgivet fem digtsamlinger i eget navn – et par af dem med forord af Poul Nyrop Rasmussen – og en ekstra fjer i hatten var LO’s store kulturpris på 100.000 kroner.

Syv stærke hits

I 80’erne og 90’erne lå han i toppen af hitlisterne med sine rockbands 40 i Feber og Mænd i Blåt – sidstnævnte sammen med den hurtigt-snakkende DR-vært Kim Schumacher – og i pladesamlingen finder man også Herbie and The Heatbeats, Sea Bee & The Degeneration og soloplader.

– 28 plader er det blevet til i alt, men jeg hører dem aldrig selv. Det sjove er at lave dem, og jeg er i gang med et dobbeltalbum, der kommer her sidst på året, fortæller han.

– Syv plader har gjort mig til en velhavende mand, og jeg fik to Grammy Awards for årets danske hits. Men ikke alt var succeser. Nar man laver så meget, går det ikke godt alt sammen.

Da Carsten Bo Jensen som 34-årig var klar til politik, svigtede netværket ikke. Han blev både formand for amtets sundhedsudvalg, borgmesterkandidat i Helsingør og fra 2001 medlem af Folketinget.

– Det var de 10.000 stemmer fra Helsingør, der fik mig ind i amtets sundheds- og økonomiudvalg – også fra mange, der ikke var socialdemokrater, og det kvitterede jeg for. Så mange stemmer forpligter, og så skal man bruge dem til at få noget igennem.

– Da vi skulle skære en ordentlig luns på sundhedsområdet, sagde jeg nej til at tage lidt over det hele. I stedet lukkede vi akutafsnittet i Hørsholm – det var det dyreste hospital, og der fik jeg ingen stemmer.

– Vælgerne skulle kunne mærke, at det var socialdemokrater, der sad på pengekassen, tilføjer han.

– Til gengæld var jeg med til at pege på Lars Løkke Rasmussen som amtsborgmester, fordi han var den dygtigste. Der var absolut borgerligt flertal, men det lykkedes at spille V og C ud mod hinanden.

– Og vi gennemførte en spareøvelse på Frederikssund Sygehus, som var bedre normeret end de andre. Men der fik de et år til selv at finde de bedst mulige løsninger.

Kulturbyen Helsingør

Som sine vigtigste politiske resultater nævner Carsten Bo Jensen først og fremmest, at det lykkedes at få udskudt lykningen af Helsingør Sygehus i nogle år.

– Allerede i 1992 var der klart flertal for at lukke det – også i mit eget parti.

Andre resultater er flere penge til Kystbanen, Helsingørmotorvejen og Ring 3 og 4 – og så at Montebello ikke blev solgt til Tvind og lukket af for omgivelserne.

I Helsingør Byråd forsøgte han at lave en kickstart på sit virke med et mange sider langt idéoplæg om et fremtidens Helsingør, der kunne leve af kultur. Han havde selv været formand for Kulturby 96-udvalget i amtet.

– Der er mange pange i turister, så vi skulle have et producerende Hamlet-teater med udelukkende Shakespeare. Vi skulle have flere krydstogtsturister – og få flere af dem til at blive i byen. Halvdelen af Sct. Anna Gade skulle overdækkes, så der kunne være liv hver aften – det havde jeg oplevet i Avignon i Sydfrankrig. Og så skulle Karmeliterklostret holdes åbent og i gang, så turisterne kan komme ind og se det.

Men tiden var ikke moden.

– Jeg mente jo, at vi i partierne skulle komme med nogle udspil og diskutere dem i Byrådet. Men man var vant til at vente pænt på, at der kom en budgetfremskrivning fra administrationen, forklarer han.

– Nu er der heldigvis sket en hel masse de seneste fire-fem år, og bare det sker, er jeg ligeglad med borgmesterens partifarve.

Trafikale livsnerver

I dag mener Carsten Bo HJensen, at Helsingør har tre grundlæggende problemer: Der er ikke plads nok at vokse på, Kystbanen er for langsom, og Helsingørmotorvejen skal udvides igen.

– Når jeg siger det, får jeg miljøfolkene på nakken. Man bliver ikke populær hos alle ved at sige sandheden, og det giver nogle ordentlige kajerystere. Men politik går altså ud på at overbevise flertallet af dem, der bestemmer, og så må nogen gøre det svære. Det var min far, der indførte bilfri søndage og 16 grader i hjemmene under oliekrisen, og han slap godt fra det, fordi han sagde “Det gør jeg selv”.

En modig digter

Siden 2010 har Carsten Bo Jensen først og fremmest helliget sig livet som troubadour, komponist og forfatter, og mange af hans sange fortjener at blive nærlæst. Ikke mindst dem, han skrev umiddelbart efter mordet på Oluf Palme og terrordrabene på Utøya og i Nice.

Efter de unge år som fandenivoldsk boheme og provokatør har han lagt stilen om. Det er nu 32 år siden, at Carsten Bo sagde helt farvel til alkohol, og det ar reddet hans liv i flere omgange. Senest er han netop erklæret rask efter fire års behandlinger for kræft i halsen, og om mindre end fire måneder slipper han af med sin “taleknap” på halsen.

Carsten Bo Jensen har en datter på 19 år fra et tidligere ægteskab og er nu gift med lærer og billedkunstner Ija Line Jørgensen, der har to voksne børn. Parret bor i Helsingør – og fødselsdagen bliver ikke holdt, understreger han.

Artiklen sidst ændret: 6. august 2018 10:00

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Jumbo maj 19/20 2×50-60.00 win 1753436, alt bestilt 2x

Job i Nordsjælland

BAAGØ,  maj 19/20 15-20.000  win 1753557
Skydeselskabet 373553 april 19/20. 10-15.000 win win. 1751627
Louise Klinikken, 397931, 1754223, 10-15.000  win maj 19/20
KV-Revision, 280954,  1752052, 15-20.000 visninger win maj 19/20
Petersen ure-smykker, 373613, 1752899 10-15.000 win maj 19/20

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu