Af Jesper Munch Nielsen

Gamle granater er dukket op ved udgravning til nyt stadion

DRACHMANN ejendomsadm HEP 22/2-22/3 1749603

Lige under overfladen på græsplæne og i en fodboldbane lå der tre granater ved Helsingør Hallen på Gl. Hellebækvej.

BYGGERI: Fundet af flere militære granater under udgravningen til det nye Helsingør Stadion på Gl. Hellebækvej i Helsingør betyder, at det videre stadion-byggeri må vente, indtil hele området er blevet meget indgående undersøgt for anden ammunition gemt og glemt i jorden. En af granaterne blev fundet kun cirka 15 til 20 centimeter nede – på en græsplæne ved en ofte brugt grusbane.

– Ingen af de granater, som er kommet til syne på nuværende tidspunkt, har været farlige i sig selv. Der har været tale om to øvelsesgranater og en røggranat. Men erfaringen mange andre steder fra er, at når man finder denne slags granater, så er der stor sandsynlighed for, at der også er andre, måske farlige granater i jorden. Så vi kan simpelthen ikke vide, om der ligger noget med sprængstof nede i jorden, siger Hans Møller, Helsingør Kommunes projektleder på stadion-byggeriet.

Dektetorer gav udslag

Byggefeltet, hvor det nye Helsingør Stadion skal bygges foran Helsingør Hallen, har tidligere været adgangsvej til to geværskydebaner et stykke væk.

Derfor besluttede kommunen at få et special-firma – Damasec – til at gennemsøge arealet med metaldetektorer – med en forventning om, at den afsøgning ikke ville byde på nogle overraskelser. Men jorden har afsløret uventede, ubehagelige ting.

Afsøgningen med metaldetektorer gav således en lang række udslag. Ved senere udgravninger har minesøgningsfirmaets folk fundet tre granater – en 51 milimeter røggranat fra Hjemmeværnet på et sted, hvor der for år tilbage er blevet fyldt jord på fra andre steder af Helsingør Hallen-området. Derfor var vurderingen, at der på hele byggefeltet kunne findes ammunition af mange forskellige slags, og at der ikke skulle graves videre, før hele byggefeltet og jordlaget var blevet undersøgt.

Senere blev der fundet to såkaldte geværgranater – i en fodboldbane ved siden af grusbanen.

Granaterne var af typen M23 fra før 2. Verdenskrig og hørte altså ikke til Hjemmeværnet. Nu bliver hele byggefeltet og også områder udenfor tjekket for tilstedeværelsen af granater eller lignende.

– Der er børn og unge mennesker, som bruger vores anlæg hver eneste dag. Når vi så finder den slags, så skal det bare væk. Jeg kommer fra landet og ved, at sten vandrer opad. Det gør granater også. Og det får det til at løbe mig koldt ned ad ryggen at tænke over, at børn kunne finde den slags på et sportsanlæg, siger Helsingør-borgmester Benedikte Kiær.

Fortidens syder

Det er i forbindelse med frost, at granater ligesom sten bliver presset opad.

Kommunens vurdering er, at granaterne ved Gl. Hellebækvej på et tidspunkt kan komme så langt op, at de vil udgøre en regulær trussel mod brugerne af sportsanlægget ved Helsingør Hallen. Og sådan vil det også være, hvis ikke der skulle bygges et stadion på stedet.

– Heldigvis er granaterne nu blevet opdaget, så vi kan gøre noget ved det. Og vi skal jo reagere på samme måde, uanset om der bare skulle bygges et skur eller sættes en flagstang op ved hallen. Det her er en oprydning af fortidens synder, som ikke hænger sammen med stadionprojektet, siger Kiær.

Kiær henviser også til fundet af de store mængder tungmetal-forurenede slagger, som er blevet fundet under en grusbane ved Helsingør Hallen i forbindelse med stadion-byggeriet.

Artiklen sidst ændret: 1. oktober 2018 17:24

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Betina Grønbæk 1730237 280920 40.000 win 5/7-18-5/4-19 nyt top 20/12

Job i Nordsjælland

Smoke n Steam  logo  384849 1723552 25.000 win win 18/4 18- april 19
Sport direct, Kundenr: 378087, Ordrenr 1725531, 25.000 visninger logo
Cafe Hammermøllen Logo, side og artikkelbanner
Jobo bilcenter, 374274, 1724821, 20000 visninger logo/side
BAAGØ, 127683, 1724217, 40000 visninger top

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu