Der er ingen fælles regler for forbud mod mobiltelefoner i skolerne, (Arkivfoto).

Af Tine Zedeler

Debatindlæg: Sunde mobilvaner

Rusmiddel 1727211, 25.000 vis 29/5 18-29/5 19 side artikel logo

Af Marlene Harpsøe, Dansk Folkeparti og medlem af Helsingør Byråd og folketinget

LÆSERBREV: I Frankrig har de netop vedtaget et totalforbud mod mobiltelefoner på landets skoler. Ja, det lyder faktisk befriende. Tænk at skulle slippe for den der bærbare spille-, tale-, sms’e-, skrive- og hvad ved jeg konsol, imens man er i skole. Men et forbud? Det er noget af et drastisk skridt, næsten på linje med et forbud mod at ryge cigaretter eller drikke alkohol på skolernes arealer.

I Frankrig er man tilsyneladende nået dertil, hvor mobiltelefonerne har tager magten i skolerne. Og ja, jeg er helt overbevist om, at hyppig brug af mobiltelefoner er forstyrrende for undervisningen og nedsætter børnenes koncentrationsevne. Men et forbud er i mine øjne voldsomt.

Vi er alle sammen med til at skabe de vaner, vi selv har , og som vores børn får. Derfor synes jeg også, at det er utrolig vigtigt at være opmærksom på, hvordan vores brug af mobiltelefoner ændrer vores adfærd og vores helbred.

Ikke mobilforskrækket

Jeg er slet ikke mobilforskrækket. Jeg synes, at mobilen er et genialt værktøj. Jeg bruger den også selv dagligt og til langt mere end at tale og sms’e.

Jeg har for eksempel en vejr-app samt en UV-app, hvor jeg kan se dagens UV-indeks. Jeg bruger min telefon, når jeg skal høre radio og min yndlingsmusik med Rasmus Seebach, tjekke mails, lave flotte billeder til min facebookside, tjekke kemien i en shampoo, finde vej til et sted jeg ikke har været før, og selv når jeg skal meditere, foregår det via en app på min telefon.

Svækker koncentration

Det er imidlertid alment kendt, at hyppig brug af mobiltelefon svækker koncentrationsevnen.

Lidt ligesom en hjernerystelse, der kan nedsætte koncentrationsevnen i en periode. Jeg synes faktisk, at det er tankevækkende, at du kan få svækket koncentrationsevne både af et overforbrug af mobiltelefonen og ved at slå hovedet. Mobiltelefonen kan med andre ord stresse hjernen så meget, at man får symptomer, der ligner et hjernetraume.

Selvregulering

Jeg hører ikke til typen, der i overført betydning vil slå andre i hovedet over deres mobilforbrug. Men jeg synes, det er vigtigt, at vi er opmærksomme på udviklingen og konsekvenserne for os selv og vores børn.

Mobilen er god. Bare det ikke bliver for meget og en afhængighed.

Det er vigtigt, at man sætter grænser for sit eget mobilforbrug, hvis man har den der sitren efter at have mobilen i mellem fingrene hele tiden. Og jeg tror i langt højere grad på selvregulering end på et forbud som i Frankrig.

Lad os alle være opmærksomme på, hvordan vi kan skabe sunde mobilvaner, så vi ikke på dette område ender med franske tilstande.

Artiklen sidst ændret: 6. august 2018 16:08

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Photocare, Kunde nr. 69693, Ordre nr. 1725519, 25.000 visninger top

Job i Nordsjælland

3T  textil 374063 25.000 win win 27/8 1 år frem 1733128
Stengade apotek 68802 25.000 win win 22/5 18-22/5-19 1726512 logo
Jobo vaskeklub logo april 17-april 18 40.000 win win 1723108
e-mægler 397432 40.000 win. Skift til Wilstrup 20/12
Hornbæk Dyreklinik, Kunde nr. 397804, Ordre nr. 1724863, 30.000 visninger

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu