Af Pernille Hermann

Høje priser på ejerboliger “sluger” de små lejeboliger

Jumbo maj 19/20 2×50-60.00 win 1753426, alt bestilt 2x

Flere unge og enlige må opgive at købe bolig, og det er med til at øge presset på lejeboliger, forklarer lokal ejendomsmægler.

HELSINGØR: I sidste uge fortalte Anette Lauritsen, leder af herberget Stubben, her i avisen om et nyt klientel af pæne mennesker, der henvender sig hos hende, fordi de ikke kan finde en bolig, de har råd til.

I hele hovedstadsområdet er markedet nærmest støvsuget for billige lejligheder. Også de mindste ejerlejligheder er blevet dyrere, og der er flere års ventetid i boligselskaberne. Hvad er der sket?

Det har ejendomsmægler Søren Blom Villadsen et bud på: De stigende priser på ejerboliger er i hvert fald en del af forklaringen.

Småt og dyrt

– Også i Helsingør er priserne kommet derop, hvor mange ikke kan få råd til at komme ind på ejerboligmarkedet, siger Søren Blom Villadsen, der er partner hos EDC i Helsingør.

– En toværelsers lejlighed koster i dag nemt over en million, alt efter stand, størrelse og beliggenhed. Så er vi deroppe, hvor mange unge og andre enlige ikke kan være med – fordi de ikke har nok til udbetalingen, eller fordi det bliver for stramt – i enkelte tilfælde fordi banken siger nej.

– Det betyder, at en del unge og fraskilte, som før ville have købt en lille lejlighed, nu melder sig på lejeboligmarkedet, som i forvejen er presset med langt flere potentielle lejere, end der er lejeboliger til, forklarer han.

Lokale forældrekøb

I nogle tilfælde træder forældrene til og køber en lejlighed til deres børn. Det kan mange gøre, fordi prisstigningerne har øget friværdien i deres huse – eller fordi renten er så ultralav, at de bor relativt billigt og gerne vil dele fordelen med deres børn. Desuden kan forældrene få ekstra skattefordel, hvis de betaler topskat.

– Vi har en del fra lokalområdet, der køber lejligheder til deres børn, typisk i alderen mellem 18 og 24 år. Men det er nu kun en mindre del af vores lejlighedssalg, og vi ser endnu ikke den store interesse fra københavnske forældre. Der ligger Helsingør for langt væk, siger Søren Blom Villadsen.

Han mener ikke, at forældrekøbene presser markedet, for forældrene køber de lejligheder, som tidligere blev solgt til de unge selv.

– Priserne på lejligheder er steget meget i de senere år, og både sælgerne og bankerne kræver større udbetalinger end før. Det får flere til at lede efter en lejelejlighed – og omvendt presser det flere til at købe, hvis de kan, selv om de måske helst ville bo til leje, siger Søren Blom Villadsen.

Flere flytter hurtigt

– De højere priser gør også, at mange yngre købere er hurtigere til at “avancere” i systemet, fortæller han. De begynder med en lille lejlighed og sælger den igen, så snart de kan tjene nok på den til udbetalingen på et hus eller en større lejlighed.

– Det er en ny udvikling, som hænger sammen med den lave rente og de stadig moderate priser i lokalområdet.

I Helsingør Kommune var den gennemsnitlige salgspris i første kvartal i år på 20.591 kroner per kvadratmeter. Det er lavere end i alle andre bykommuner i hovedstadsområdet i en undersøgelse, som Sampension har lavet for at udpege de mest interessante steder at investere i fast ejendom.

Det er så ikke i Helsingør, fremgår det af en artikel i Berlingske lørdag.

Langt fra toppen

Faktisk ligger de aktuelle priser i Helsingør Kommune 18 procent lavere end lige før finanskrisen. Det er det største fald blandt de ti kommuner i undersøgelsen.

Fredensborg og Gribskov er ikke med, men det er blandt andet Frederikssund (minus 17 procent), Køge (minus 10 procent), Hillerød (minus 8 procent) og Roskilde (minus 4 procent). Dissee kommuner har alle højere kvadratmeterpriser end Helsingør.

København og Frederiksberg topper undersøgelsen med kvadratmeterpriser på 39.814 kroner (plus 25 procent) og 44.363 kroner (plus 28 procent højere end før finanskrisen).

Prisen og afstanden

Prismæssigt ligger ejerboligerne i Helsingør i dag på niveau med Frederikssund, Køge og Høje Taastrup, men Sampension peger ikke på Helsingør og Frederikssund som områder, hvor man skal regne med at tjene penge på fast ejendom.

– Ejerlejlighedspriserne i København er dykket en smule. Det gør, at københavnerne, som ser på hus i omegnen, kommer ud med lidt færre penge og forholder sig mere skeptiske til prisniveauet, påpeger Søren Blom Villadsen.

– Vi mener stadig, at markedet i Helsingør kommune er positivt, og at den høje aktivitet og de næste års nybyggerier vil have en positiv effekt på kvadratmeterprisen.

– Men vi er endestation på Kystbanen, ligesom Frederikssund er det på S-togslinien, og det får nogle til at synes, at distancen til København er for lang – selv om den blot er omkring de 40 minutter, forklarer han.

Artiklen sidst ændret: 1. oktober 2018 17:24

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Kaiser april 19/20 15-20.000 win banner. 4 forskellige ældre sky, flæsk logo, aften midt/bund, smørrebrød side  1751635

Job i Nordsjælland

Petersen ure-smykker, 373613, 1724569, 25.000 visninger logo
Rexbriller, Kunde nr. 285695, Ordre nr. 1725517, 30.000 visninger logo
rafn-woldsen, Ordre 1725631,  kunde 275797, 25.000 visninger side
Snevig april 19/20 15-20000 win win 1751730
Kaiser april 19/20 15-20.000 win banner. 4 forskellige ældre sky, flæsk logo, aften midt/bund, smørrebrød side  1751635

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu