Mor til tre gav livreddende hjertemassage, da mand faldt om i Aldi


Af Tine Zedeler

Det var her i Aldi det dramatiske optrin fandt sted. (Foto: Lars Johannessen).

Jeg troede ikke, at jeg kunne redde ham, fortæller 32-årige Sumeyye Krt, som var i Aldi for at handle ind, da en mand faldt om med hjertestop.

HELSINGØR: – Jeg er simpelthen så glad for at vide, at manden overlevede. Jeg synes ikke selv, jeg har gjort noget særligt. Det er noget alle bør gøre, når en person får hjertestop. Men selvfølgelig er jeg da lidt stolt. Det er mine børn også. De fortæller: ” Mor du har reddet en mands liv”, siger 32-årige Sumeyye Krt, som fredag den 27. juli sammen med sine tre børn var i Aldi i Meretecenteret for at handle ind.

Faldt om

Pludselig lød der et højt brag, og en mand faldt om foran en varehylde.

En kvindelig medarbejder i butikken ringede 118, og blev oplyst om, at den bevidstløse mand skulle have hjertemassage med det samme. Da der ikke var andre, der kunne, sprang Sumeyee Krt til. Som ansat i hjemmeplejen i Helsingør er hun uddannet til at kunne yde livreddende første hjælp.

– Det var en yngre mand. Han var helt blå i hovedet, og blødte fra næse og mund. I starten reagerede han ikke på, at jeg gav ham hjertemassage. Det føltes som om der gik rigtig lang tid. Jeg troede ikke, jeg kunne redde ham, fortæller Sumeyye Krt.

Hjertet gik i gang

Efter noget tid, hvor lang tid, har den 32-årige kvinde ikke overblik over, reagerede manden på indsatsen. Hjertet begyndte at slå, og han begyndte at ryste og bevæge sine arme og ben i forsøg på at rejse sig op. Han gled ind og ud af en bevidstløs tilstand, fortæller Sumeyye Krt.

Sumeyye Krt forhørte sig om hun skulle fortsætte. Hun fik at vide, at hun ikke skulle foretage sig mere. Ambulancen var på vej.

Flere af de forsamlede trådte til for at holde mandens arme og ben i ro, som de blev vejledt til.

Hjerteløber tog over

Sumeyye Krt var nødt til at tage sig af sine børn, som chokerede havde set til på sidelinjen

– Jeg så ikke så meget bagefter, ud over at der også kom en hjerteløber og hjalp til. Jeg var nødt til at tage mig af mine tre piger, som stod og så på, mens jeg var igang. De var ret chokerede. Det var et voldssomt syn, fortæller hun.

Hjerteløberen var Kenneth Carlsen, som driver klinikken BioMekanikerne på Fredericiavej, tæt på Meretecenteret.

-Der var også en anden, som var i gang inden mig. Manden kom til bevidsthed, da jeg begyndte at tage over, oplyser Kenneth Carlsen i en mail.

Skræmmende oplevelse

En læser skriver til Helsingør Dagblad, at han sammen med tre andre var med til at holde manden i ro, og roser Sumeyye Krt for hendes indsats.

– Vi var to, der holdt ham på hovedet og på ben, fordi han var tung og stærk, Da han kom til bevidsthed, fik han krampe, både hoved og ben spjættede, så vi havde svært at holde på ham. Det var meget skræmmende. Falck kom hurtigt efter. Hele personalet var meget chokeret. Det var meget flot af hende, der gav hjertemassage, skriver Kay, som ikke har oplyst sit efternavn.

Helsingør Dagblad bragte i går en efterlysning i avise og på facebook, da hustruen, som kun ønsker at optræde med sit fornavn Vivi, gerne sammen med sin mand vil rette en tak til dem, der hjalp til.

Vivis mand er fortsat indlagt på hospitalet og afventer nogle undersøgelser og operationer, inden han kan udskrives.

Sumeyye Krt har ikke ønsket at stille op til foto i avisen, men hun er på facebook.

Artiklen sidst ændret: 1. oktober 2018 17:24

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Skal du opleve hvad kommunen har at byde på i løbet af sommeren?

Job i Nordsjælland

Helsingør Dagblad Copyright © 2018