Af Jesper Munch Nielsen

Blændende rock-forestilling blæser tårnene af Kronborg

Rexbriller, Kunde nr. 285695, Ordre nr. 1725517, 30.000 visninger side

"Searching For William" er en fantastisk og fin ekspedition i Shakespeare-land

ANMELDELSE: Der er magi på Kronborg i disse dage. HamletScenens Shakespeare Festival har inviteret forestillingen "Searching For William" på besøg, og det er en meget, meget fin oplevelse. For et par år siden spillede Christian Friedel og Staatsschauspiel Dresden "Hamlet" på Kronborg i en eksplosiv og musikalsk opsætning. Nu er den tyske stjerne tilbage på Kronborg med bandet Woods Of Birnam og musikforestillingen "Seaching For William". Det bragende, stående bifald efter Kronborg-premieren onsdag aften viser, at den forestilling bør man rejse sig fra sofaen for at opleve.

Indledningsvis bliver manuskriptsider spredt ud over den flotte scene bygget ud over Kronborgs voldgrav. Meget passende, for i "Searching For William" plukker Friedel og bandet brudstykker fra Shakespeares værker, sætter dem sammen på en ny måde og sætter dem til musik. Det er både poetisk og potent, vidunderlig og vildt. Brudstykker af gamle Shakespeare-film, samplede lydklip, live-video, et stramt lysshow og dramaet på scenen går op i en enhed, der er højere end Kronborgs tårne, som onsdag knejsede i sommerhimlen af bare glæde over, hvad der foregik på scenen.

På kanten af scenen

Naturligvis støder vi ind i Hamlet undervejs i "Searching For William", på kanten af scenen og af selvmord. Og i genfærdet af Helsingør-prinsens snigmyrdede far, giftigt vrængende fra dødsmørket. I en gal Macbeth, hvis desperation gav kuldegysninger i aftenvarmen. Og mange andre. Smukke brudstykker af Shakespeares kærlighedsdigte, sonetterne, glider også ind i forestillingen.

Man behøver slet ikke være stedkendt i Shakespeares univers for at få stor glæde af "Searching For William". Forestillingen kan fuldt ud opleves alene som et moderne rock- og popshow med dramatik og rolle-spil - ligesom man kender det fra mange kunstnere. Musikken forløser simpelthen Shakespeares ord og os på en anden måde end det almindelige teater.

Hvis man går løsningsorienteret til "Searching For WIlliam" som til et matematik-stykke eller en krydsogtværs, kan meget måske virke fragmentarisk og labyrintisk. Men kaster man sig ud i forestillingen og lader sig flyde med med åbne øjne, ører og åbent hjerte, så opstår sammenhængen helt af sig selv. Floden finder sin mundning så at sige, følelserne finder sin plads i de forskellige sange og roller, som frontfigur Friedel spiller og synger, begge dele virkelig godt, og backet fremragende op af ligeså gode Woods Of Birnam.

Send kyssene tilbage

For min skyld kan HamletScenen godt invitere det stærke hold til Helsingør med jævne mellemrum for at se, hvad Friedel og flokken har gang i af kunstneriske ekspeditioner i Shakespeare-land.

"Searching For William" og tidligere Friedels Hamlet og også hans Portia i "Købmanden i Venedig", som fornævnte Staatsschauspiel Dresden gav os en forrygende version af på Kronborg i 2013, har været fantastiske oplevelser. Så forhåbentlig finder han og Woods Of Birnam aldrig William, men finder vej til Kronborg igen og igen.

Onsdag blev aftenen rundet af med den smukkeste sang, "Seals Of Love", en rørende pop-perle med en stille bøn fra en svigtet elskende om at få sendt sine kys tilbage - kys, der var blevet kysset på en åbenbart troløs kærligheds læber. Teksten er hentet i Shakespeare-stykket "Lige For Lige", og den og melodien sidder lige i både øregang og hjerte, når man vandrer løftet og begejstret ud fra Kronborg efter forestillingen.

Forestillingen spiller frem til og med den 12. august. Man kan læse mere på Hamletscenen.dk.

dagens e-avis

køb adgang til vores e-avis

 • Søg i vores arkiv
 • Nem og hurtig adgang
 • Læs os på farten
 • Tag os med på ferie

e-avis adgang

KUN kr. 20,00

Artiklen sidst ændret: 9. august 2018 12:53

Den gode tone

 • Respekter fællesskabet
 • Overskrid ikke grænsen
 • Vær med og hav det sjovt

Skal man tvinge flygtning til at dele bolig?

Job i Nordsjælland

Jumbo Personal Computer, order nr. 1725099. Kunde nr. 177805. 80000 visninger. Side/logo
Esp Dyreklinik 1723659+1734831 25.000 vis. 29/5 18-29/5 19
KV-Revision, Kunde nr. 280954, Ordre nr. 1725350, 40.000 visninger logo
Casper Andersson 24/5 18 – 24/5 19 25.000 1726606 logo
AH modegarn 39169 1723845 top 40.000 win win 1. maj 18-1. maj 19

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu