Der er flere steder i Nordsjælland, hvor man skal være ekstra opmærksom, når man springer op på cyklen, mener Henrik Malmgreen. Her ses en gruppe tilfældige cyklister på tur ved Kronborg. (Foto: Lars Johannessen)

Af Josephine Vedel

Det mener vi: En ulykke, der ikke må ske

Nsnet.dk – læs online

LEDER: Det er en frygtelig tragedie.

Et menneske, der var ude at cykle sammen med andre cykelentusiaster, som de havde været mange gange før, kørte ind i et skarpt sving. Rundt om hjørnet holdt en traktor. Så sluttede det liv.

Så kort, kan det fortælles.

Det har i mange år været en velkendt netværksmulighed at cykle sammen. Man cykler sammen med kolleger. Man cykler for en sag. Alene Team Rynkeby, som nok er det mest kendte amatør cykelhold sendte i år 1.900 ryttere ud på træningsture på de danske landeveje, inden man kører sydpå mod Paris. Der vil være mennesker iblandt, der er nybegyndere på en racercykel, mens andre for længst har vænnet sig til de lange dagsture.

Er man først blevet bidt af at motionere og at dyrke netværk gennem cykelture, er det ikke nemt at stoppe igen. Det bliver lige så meget en livsstil. Der opstår cykelhold på kryds og tværs af aldre og social status. Men man kan også tage en tur sammen med en ven eller to.

En søndag formiddag langs Strandvejen og man er ikke i tvivl om, at man er kommet til et cykelglad hjørne af Danmark. Den lange lige, flade og smukke strækning tiltrækker mange cykelhold og cykelvenner.

Området omkring Havreholm, hvor det frygtelige ulykke skete, er endnu et yndet træningsområde for lokale cykelentusiaster. Det er dejlig kuperet. Nogle gode stigninger. Og man kan næsten altid være sikker på, at der er vind. Det bliver ofte brugt til intervaltræning.

Man kan tale længe om skyld i den konkrete ulykkelige hændelse. Holdt traktoren stille? Kørte mændene interval i vifteformation? Kørte cyklisterne efter forholdene. Gjorde traktoren?

Men den frygtelige tragedie kan også løftes op på et mere principielt plan: Kører cykelentusiaster – professionelle eller amatører – generelt forrykt og uden stor hensyntagen til andre, der også befinder sig på vejene? Eller er det bilisterne, der ikke er opmærksomme nok? Er skiltning og veje gode nok?

Vi har sikkert alle eksempler, der taler for det ene eller det andet. Vi har alle set en flok cykelryttere uden ringeklokker og i højt humør suse forbi mindre hurtige cykelister. Måske også fodgængere, der har fejlbedømt de hurtige rytteres hastighed og er gået lige ud foran dem. For ikke at tale om bilister, der har overset cyklister.

Denne ulykkelige hændelse skal bruges til at få os alle til at stoppe op, uanset befordringsmiddel, og til at give sikkerheden for os selv og medtrafikanterne mere end bare en tanke.

Artiklen sidst ændret: 9. august 2018 12:53

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Højbjerg vvs maj 19/20 10-15.000 win 1752050

Job i Nordsjælland

Entreprenørfirmaet TS 381440 april 19/20 10-15.000 win win 1751735
Cafe Hammermøllen 383039, 1728365, 15-20.000 win win juni 19/20
Øresundsakvariet april 19/20 10-15.000 win  1752510
Tikøb bager  april19/20 10-15.000 win win 1751624
Frøsø april 19/20, 15-20.000 win win 1752468

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu