Af Kirsten Moth

Otte-årige Oskar-Emil finder kanonkugle på legepladsen

Rusmiddel 1727211, 25.000 vis 29/5 18-29/5 19 side artikel logo

Der ligger rigtig mange århundrede gamle kanonkugler i lokalområdet, fortæller lokale museumsfolk og opfordrer alle til at henvende sig, når de gør sådanne fund. Også selv om det ikke er danefæ.

FUND: – Mor, hvad er det her?

Otte-årige Oskar-Emil Krogh Andersen lægger den tunge genstand op på køkkenbordet. Og det syn får hans mor, Marie-Louise Krogh Andersen fra Espergærde, til at spærre øjnene op.

Det viste sig, at hendes søn havde fundet en flere hundrede år gammel kanonkugle på pladsen ved Mørdrupskolen i Espergærde, hvor han den eftermiddag havde leget sammen med sine kammerater.

Fundet blev gjort i sidste uge, hvor Oskar-Emil stødte på noget hårdt, der stak lidt op af jorden.

– Han gravede det op og syntes, det lignede en kanonkugle. Derfor puttede han den i sin skoletaske og kom hjem og lagde den på spisebordet. Jeg syntes jo også, at det lignede en kanonkugle, men den var meget rusten, så det var svært at se, fortæller moderen, Marie-Louise Krogh Andersen.

En henvendelse til Museum Nordsjælland, som blandt andet beskæftiger sig med arkæologi, betød dog en lille skuffelse for den otte-årige dreng.

Han havde sat næsen op efter at skulle ned på museet sammen med sine kammerater og overrække det sjældne, historiske fund.

Ikke danefæ

Det viser sig nu, at der ifølge museums-eksperterne ikke er tale om danefæ og museet har ikke umiddelbart nogen interesse i at opbevare eller udstille kanonkuglen.

Museet har bekræftet, at der er tale om en seks punds kanonkugle fra 1500 til 1800-tallet og angiveligt er der også tidligere blevet indleveret fund fra netop dette område.

– Det mest sandsynlige er, at kanonkuglen er fra 1700-1800-tallet. Men om den oprindeligt kommer fra et andet sted og har været med i noget jord, der er blevet fyldt op i moseområdet ved Mørdrupskolen, kan vi ikke sige med sikkerhed. Vi har efterretninger om, at svenskerne under deres invasion i 1700-tallet brugte Tibberup Mølle som brohoved. Og vi ved, at der er træfninger med en lille deling i nærheden af Krogerup, der jo er tæt på. Svenskerne tog dengang rundt og brændte af, blandt andet landsbyerne Tibberup og Mørdrup blev hærget, fortæller Kjartan Langsted, museumsinspektør og arkæologisk ansvarlig ved Museum Nordsjælland.

Husholdningsredskab

En anden mulighed er, at kanonkuglen har været anvendt til husholdningsformål, blandt andet til at kværne sennepsfrø.

– Det var normalt, at man i husholdningen havde en kanonkugle til at kværne sennep, kron og andre frø med, siger Kjartan Langsted.

Bymuseet i Helsingør kan bevidne, at der før er fundet kanonkugler i vores lokalområde.

– Der ligger kanonkugler over det hele her. Og de er fundet i mange forskellige størrelser. Det er et kyst- og grænseområde. Der har været krige, og der er skibe, der har affyret kanonkugler. Vi bor et sted, hvor der er blevet skudt rigtig meget gennem historien. Der sidder blandt andet en kanonkugle i muren i det engelske konsulat efter englændernes landgang i 1807. Det er derfor meget vanskeligt at tidsbestemme sådan en kugle, siger Peter M.M. Christensen, historiker, museumsinspektør og registrator ved Bymuseet.

Glad for henvendelsen

Han pointerer samtidig, at selv om der ikke er tale om et fund af danefæ, så er det meget vigtigt, at familien har henvendt sig til museet.

– Vi er virkelig meget glade for, at folk henvender sig, når de gør fund. Vi plotter det ind på kort og måske om 25 år bliver disse registreringer væsentlige for vores efterkommere, fordi der er opstået ny viden og nye sammenhænge.

– Selv om vi ikke kan fortælle en “sørøverhistorie” om dette fund, så er henvendelsen værdifuld, siger Peter M.M. Christensen og roser den otte-årige Oskar-Emil for at have fundet den.

Artiklen sidst ændret: 10. august 2018 12:11

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Skydeselskabet 373553 april 19/20. 10-15.000 win win. 1751627

Job i Nordsjælland

Multiflyt maj 19/20, 15-20.000 win win 17xxxx
Dutrupgaard, 500128, 1723793, 20.000 visninger logo
michaelford.dk/holger danske 1753424
Murer Mads Jessen Jensen april 19/20 20-25.000 win 1752360
BAAGØ,  maj 19/20 15-20.000  win 1753557

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu