Af Helsingør Dagblad

Klumme: Snik snak

Petersen ure-smykker, 373613, 1724569, 25.000 visninger logo

Camilla Lysgaard er designer og indehaver af Lulu´s Love. Hun er medlem af bestyrelsen i Helsingør Handel. Camilla er gift med Jan og bor i Højstrup. De har sammen Valdemar på 18 og Mathilde på 25 år.

Jeg får tit, okay, hvis jeg skal være helt ærlig, måske mere end tit, at vide, at jeg snakker meget. Altså mest fra min familie. Men der er noget om snakken. Jeg tilstår!

Da jeg var yngre, blev jeg nærmest flov, når min svoger sagde ”hold k…, hvor du snakker”. Eller når min mand efter endnu en familiefest ytrede: ”Lysgaard” (han bruger sjældent mit fornavn, aldrig et kælenavn, kort og kontant brug af mit efternavn, så tror han, jeg hører efter), ”du behøver ikke gå i panik, når ingen siger noget. Det vælter ud af dig som skidt fra en spædekalv.”

… og hvor havde han ret!

Nogle gange er det fuldstændig korrekt. Det vælter nærmest ud af mig, men til min egen undskyldning er der altså en helt fornuftig forklaring. Jeg får det nærmest fysisk dårligt, når folk ikke kan finde ud af at kommunikere. Så kommer jeg altså, til tider, til at snakke i et væk eller prøver at være sådan lidt kæk/sjov i håb om at stemningen stiger. Til tider til min egen irritation, for det er vel ikke pålagt mine skuldre at få folk til at snakke med hinanden?

Ja, så er det altså, at der nogen gange kommer noget letbenet pladder ud, men hvad? Man kan da altid snakke om vejret, om ikke andet.

Det med at snakke sker også, hvis jeg skal til noget, som jeg synes er knap så behageligt, som på hospitalet. For eksempel ved mit først barns fødsel. Jeg kendte jordemoderen sådan lidt ude i periferien, så her forsøgte jeg mig også med lidt megen snak, hvortil hun på et tidspunkt sagde ”Det kan ikke gøre særligt ondt, det her, sådan som du kan underholde”. For hulen da, det gjorde rædselsfuldt ondt. Jeg prøvede ligesom bare at snakke mig ud af det, i håb om, jeg ikke lagde mærke til smerterne, og babyen kunne ankomme som ved et trylleslag.

I årevis prøvede jeg at øve mig i at tie stille og så bare sidde der og se yndig ud til et middagsselskab. Det holdt bare aldrig særlig længe. Det blev bare for kedeligt.

Når jeg står i min butik, snakker jeg også. Altså hvis kunden da har lyst til det, og der er noget at tale om. Det kan være alt fra vejr og vind til selvfølgelig om det er den rette kjole, kunden prøver. Generelt falder vi i snak om hvad som helst, ikke noget som nødvendigvis har noget at gøre med min butik eller kundens ærinde, men man falder i snak på kryds og tværs, stort og småt, lykke og ulykke.

Mange af mine kunder lærer jeg selvfølgelig rigtig godt at kende. Det er en gave. Så mange søde mennesker, hvis vej man ikke ville have krydset, hvis det ikke var, fordi de tilfældigvis kom i min butik, og man faldt i snak.

En af min søde kunder fortæller en dag, at hun er single. Ud af mig røg det: ”men du er sådan en skøn pige”. I det samme kom jeg til at tænke på en mandlig bekendt, så spurgte jeg om jeg eventuelt måtte give hendes telefonnummer til ham.

I sidste weekend blev de gift i min gårdhave i butikken.

Så, der kan komme noget godt ud af al den snak!

Mine børn krummer ret ofte tæer over deres mor. Over jeg roser pigen i kassen i Irma, som netop den dag har lavet så fin en frisure. Eller jeg kan finde på at sige til en person, jeg ikke kender særlig godt, at hun har et stykke spinat mellem tænderne. Men hey, jeg vil altså også gerne selv have at vide, hvis jeg står og flasher græsplænen midt mellem fortænderne.

I arbejdsrelaterede situationer har jeg for længst besluttet at byde ind, hvis jeg har ”knowhow” eller bare en mening om tingene. Omvendt er det et område, jeg absolut intet ved om, så kan jeg altså godt finde ud af at holde munden lukket og lytte.

Men at undskylde at man ”snakker”, eller at man har lyst til ”at møde” andre mennesker, høre deres historie eller måske bare et hyggeligt: ”Og god dag til dig” i ny og næ. Det er jeg for længst kommet ud over. For tænk på hvor mange spændende mennesker og deres historier du risikerer at gå glip af, hvis du ikke selv tør åbne munden.

Artiklen sidst ændret: 7. september 2018 15:26

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Skydeselskabet 373553 april 19/20. 10-15.000 win win. 1751627

Job i Nordsjælland

Lynhjem  Kunde nr. 34254  Ordre nr. 1725515  Antal visninger: 30.000 side/logo
Living Invest, Kundenr 280833, Ordrenr 1725103, 25.000 visninger side/logo
Photocare, Kunde nr. 69693, Ordre nr. 1725519, 25.000 visninger logo
øresundsakvariet. Ordre 1724948. Kundenummer 373612. 25000 visninger Side/logo

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu