Af Jesper Munch Nielsen

Boligbyggeri på hospitalsgrund får Helsingørs største vinterhave

Rexbriller, Kunde nr. 285695, Ordre nr. 1725517, 30.000 visninger side

55 senior-boliger omkring vinterhave på 1.400 kvadratmeter med klima som i Sydfrankrig ligger i projekt på Esrumvej.

BYGGERI: Over 500 boliger er der lagt op til, at der skal bygges i og omkring Helsingørs gamle hospital på Esrumvej ved Helsingør. 55 af dem skal ifølge projektet være et helt specielt seniorfællesskab - boligerne skal ligge omkring en kæmpestor, overdækket vinterhave.

Vinterhaven bliver helt sikkert Helsingørs største. Den skal nemlig være på hele 1.400 kvadratmeter - med forskellige haveafdelinger, små søer, petanquebane og meget andet.

Bygningerne omkring vinterhaven skal være i tre etager og ligge en tre-længet hestesko-form med den overdækkede vinterhave i midten naturligvis. 14,5 meter oppe skal glastaget over vinterhaven ligge, og regnvand fra taget vil blive genbrugt til vanding i haven.

På den østlige ende

Alle de 55 lejligheder vil have indgang via en altangang i vinterhaven. Og så vil der på den anden side - ud mod resten af området - være en terrasse eller en altan til hver lejlighed.

Lejlighederne skal ifølge projektet være mellem 75 og 100 kvadratmeter store - på enten to eller tre værelser. I projektet er der i øvrigt også indregnet en fælles gæstelejlighed og diverse andre fællesrum.

Det er det statslige boligselskab Freja Ejendomme, som ejer hospitalsområdet og har peget på muligheden for at opføre det specielle senior-venlige boligbyggeri med den fælles vinterhave.Planen er, at seniorfællesskabet på hospitalsgrunden skal placeres til venstre for hospitalsbygningerne, når man står på Esrumvej og ser ind på grunden. Det vil sige i arealets østlige side ind mod Helsingør.

Kendt fra Sverige

Konceptet kendes fra Sverige, hvor det betragtes som en succes - under navnet Bovieran, hvor disse slags boliger med fælles vinterhave kendes i mange byer.

"Vi arbejder på at få mulighed for at opføre Bovieran-huse i flere danske kommuner, så seniorer i Danmark kan komme til at leve livet i et klima som ved den franske riviera", står der på Bovierans danske hjemmeside. Der er blandt andet Bovieran-projekter i gang i Frederikssund og Hedehusene.

"I Bovierans unikke vinterhave kan du nyde livet og tage det stille og roligt – alene eller sammen med dine naboer eller din familie og venner på besøg. I vinterhaven forlænges den sociale udesæson når du slapper af mellem palmer og oliventræer", loves det på hjemmesiden bovieran.dk.

Samme sted fortælles det, at vinterhavens planter og træer er "nøje udvalgt, så de tilsammen giver beboerne et harmonisk og afslappende miljø, hvor de kan nyde livet og slappe af med en god bog, omgås naboerne eller hygge med familien på besøg. Bovieran bygger således på at danne et fællesskab blandt ejendommens beboere via vinterhaven."

Vinterhaven får i øvrigt aldrig en temperatur under 10 grader. "Beboerne kan derfor færdes ”ude” året rundt – også uden risiko for isslag ude foran deres egen hoveddør om vinteren" er meldingen fra folkene bag projektet.

dagens e-avis

køb adgang til vores e-avis

  • Søg i vores arkiv
  • Nem og hurtig adgang
  • Læs os på farten
  • Tag os med på ferie

e-avis adgang

KUN kr. 20,00

Artiklen sidst ændret: 13. august 2018 23:00

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Job i Nordsjælland

Franci, 1720789, 345901, 20000 visninger logo/side
Holmen, 1723975, 12.000 visninger logo
Låsesmeden, 279278,1724845, 25.000 visninger Logo
Multiflyt 24.5 18-24.5 19 25.000 win win 1726605 logo
HF Byg 353825 1723481 top 40.000 win win 1. maj 18-1.maj 19

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu