Af Helsingør Dagblad

Klumme: Hold fast i nysgerrigheden

Nsnet.dk – læs online

Adm. dir. på Helsingør Dagblad, Dorthe Carlsen, er 59 år, mor til 5 børn i alderen 13 til 31 år og bor i Humlebæk. Hun vil primært skrive om sit liv med børn og uddybe andre af livets store spørgsmål.

Jeg indrømmer det gerne. Jeg er, når alt kommer til alt, stolt af det. Jeg har fem børn, der tager for sig af livet. De gør det på helt deres egen måde. Med forskellig hastighed. Fælles for dem er, at de tilgår livet åbent og med stor appetit. Og så samler de viden op overalt, de kommer.

Da barn nummer fire, som nu er 16 år, var yngre, var han utrolig nysgerrig og videbegærlig. Det var rigtig svært at følge med. Han ville høre om sammenhænge, have forklaringer, se perspektiver.

Han kunne sætte sig ned foran mig og sige: ”Mor, hvad er det egentlig, der sker i Ukraine?”

Og hvor var det så lige, man skulle begynde? Der var en ting, jeg kunne være helt sikker på. Han ville blive ved med at spørge, indtil han kom ind i kernen. Det har han gjort lige siden, han som 4-5 årig første gang ytrede sin interesse for verdens gang, da han spurgte: ”Mor, fortæl mig om ridderne!”.

Efter ridderne kom vikingerne. Efter vikingerne kom romerne, verdenskrigene, Hitler, ja, alle store begivenheder i verdenshistorien.

Nu spørger han ikke så meget for at få historier. Nu går tiden mere med at afprøve holdninger og argumenter.

Barn nummer fem holdt Illustreret Videnskab, da hun var yngre.

”Jeg er ikke så meget til nyheder”, udtalte hun dengang. ”Jeg er mere til rigtig viden.”

Men det var vist mest koketteri fra hendes side, for hun kendte og kender alligevel de vigtigste ministre, og hvem der er i regering, og hvem der er i opposition. Og præsidenterne i USA og Rusland havde hun også helt tjek på. Som 14 årig er hun gået ind i en verden af viden om ungdomsliv, så der bliver brugt meget tid på film og serier. Og selvfølgelig på telefonen. Her er jeg sat noget af.

Hjemme hos os kan vi godt lide nyheder. Vi holder aviser både til hverdag og i weekenden. Vi er både til det seriøse og til det tabloide. Vi er til avispapir, til glittet papir og selvfølgelig digitalt.

De kulørte blade er ikke kun noget, vi læser hos frisøren. De ryger ind imellem ned blandt dagligvarerne, hvis forsiden ser for spændende ud.

Vi er til lokale, nationale og globale nyheder. Sport, politik, kultur, inspiration.

Nyheder serveret på alle måder. I avisen, på nettet, på pc’en, på telefonen, som levende billeder, som faste billeder. I tv, i radioen, på tabletten.

Også dem fra venner og familie på Facebook. Og de nyheder, der kommer over hækken fra naboerne, kan jeg jo også lige så godt nævne her. De hører også med!

Min mand og jeg ser, læser, hører, lever, diskuterer nyheder i bred forstand på alle tidspunkter af døgnet.

Sådan har det nok altid været. Jeg har den gode undskyldning, at jeg er journalist. Jeg skal følge med. Sandheden er, at jeg ”bare” er utrolig nysgerrig og helst ikke vil gå glip af noget.

Mine yngste børn er gået ind i en ny fase i forhold til at samle informationer ind, og jeg glæder mig over, at de stadig hungrer efter viden og indsigt. Deres voksende nysgerrighed. Det er en utrolig fornøjelse at se, hvordan de, på hver deres måde, angriber verden.

Selvom de ikke lige læser aviser eller ser nyheder, der, hvor de er i deres liv lige nu, bygger de lagre af viden. De tanker viden op alle steder, de kan komme til det. De er i fuld gang med at gøre sig klar til at danne deres egne holdninger til det store liv. Og de tager for sig af retterne.

Jeg håber, deres nysgerrighed og lyst til at vide mere holder sig hele vejen gennem deres liv. Nysgerrighed og lyst til at se, høre og opleve mere er en vidunderlig drivkraft.

Så kan det ikke gå helt galt.

Artiklen sidst ændret: 16. august 2018 13:11

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Malerfirmaet Nordkysten  top 26/3-18-31/3-19 win win 1721580+81+82

Job i Nordsjælland

Nsnet.dk – læs online
Kaiser april 19/20 15-000 win banner. 4 forskellige ældre sky, flæsk logo, aften midt/bund, smørrebrød side  175163520.
Frøsø april 19/20 , 15-20.000 win win 1752468
Smoke n Steam  1751732, 15-20.000 win  maj 19/20
Borgerkroen 379696, 1754488 10-15.000 win juni 19/20

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu