Gusti og John Olsen kender hinanden så godt, at de ved, hvad den anden tænker.

Af Tine Zedeler

Det begyndte med en dans

Living Invest, Kundenr 280833, Ordrenr 1725103, 25.000 visninger side/logo

Det var kærlighed ved første blik, da Gusti og John Olsen mødte hinanden til en havnefest i Hornbæk i 1956. To år senere blev de gift. Og det har de været i 60 samfulde år.

HORNBÆK: John Olsen bød Gusti, som på det tidspunkt hed Sampl til efternavn, op til en dans til havnefesten på Østre Stejleplads klokken 10 minutter i midnat. Og siden har de ikke sluppet hinanden.

I dag kan parret fejre diamantbryllup. Hvordan man ikke kan lade være med med at holde af hinanden, og stadig er sammen efter så mange år, har parret ikke en særlig opskrift på – ud over ærlighed.

– Man skal kunne tåle at sige alt til hinanden. Selvfølgelig har vi haft op- og nedture som alle andre. Men vi kender hinanden så godt, at vi næsten ved, hvad den anden tænker. Hvis jeg tænker på at åbne en flaske vin til aftenen, så har John, uden vi har talt om det, gjort det, forklarer Gusti Olsen.

– Det er svært at svare på. Men det betyder nok rigtig meget, at vi har kendt hinanden fra vi var helt unge , siger John Olsen.

50 til fest i Kurbadet

Ægteparret er forældre til tre voksne børn. Tvillingerne Ilse og Jan og efternøleren Bettina.

Parrets ældste datter, designer og virksomhedsindehaver Ilse Jacobsen, lægger lokaler til, når diamantbrudeparret i dag fejrer dagen for familier og venner. Det foregår i Kurbadet i Hornbæk, hvor gæsterne kan se frem til en let anretning og lidt godt til ganen, som der står i invitationen, som er pyntet med fotografier af parret fra dengang de fejrede bryllup, kobber, sølv- og guldbryllup.

– Vi bliver 50. Vi glæder os. Alle vores børn, svigerbørn og børnebørn kommer. Der kommer også en del venner. Der er nok også nogle, der tager med hjem bagefter, fortæller Gusti Olsen.

Godt naboskab

De seneste 15 år har ægteparret boet i et parcelhuskvarter på Carl Bødker Nielsens Vej. Det var helt nyt, da de flyttede ind, og flere vennepar fulgte med, fortæller de.

– Vi har et rigtig godt naboskab. Det er rart med gode naboer. Vi snakker sammen hver dag, og holder øje med at der ikke sker hinanden noget. Jeg spiller petanque med vores naboer. Vi er omkring 12 der mødes hver onsdag og drikker kaffe sammen bagefter, fortæller Gusti Olsen, som trods en dårlig hofte også bruger noget af sin fritid på at være instruktør for et hold, der mødes for at dyrke stolegymnastik på Bøgehøj Plejehjem.

– Holdet hedder De Glade Bedsteforældre. Vi hjælpes ad, fortæller hun.

John Olsen er født og opvokset i Hornbæk, og boede i noget af sin barndom i Skovløberhuset i Hornbæk.

Han er udlært murer hos tidligere murermester Povl Fritzen, og arbejdede sidenhen for fætteren Jens Fritzen gennem 30 år.

Som ung i 50’erne prøvede han at arbejde og bo på en gård i seks måneder henover sommeren. Det var lige inden, han lærte Gusti at kende.

– Jeg fik kost og logi og en løn på seks hundrede kroner for seks måneder. Dengang kostede en wienerbrødsstang også kun 80 øre, fortæller John Olsen.

Måtte ikke ses

Gusti Olsen var først i huset hos en grossist i Charlottenlund, og boede ellers hos sine plejeforældre på A.R. Friis Vej i den gamle biograf i Hornbæk, da hun mødte sin John.

Men mødet med den kommende ægtemand var ikke uden problemer.

– Min tante og onkel, som jeg kaldte mine plejeforældre, ville ikke give mig fri. Det var særligt min tante, som fandt på alt muligt og udnyttede min arbejdskraft. Til sidst blev det for meget, fortæller Gusti Olsen, som efter to års forlovelse blev gift med John. To år efter kom tvillingerne, og seks år efter lillesøster Bettina.

De første 43 år boede de i et hus på Hjortevænget ved Hornbæk Sø, som John Olsen selv byggede.

– Det var dengang, man kunne købe en grund for 5.000 kroner, fortæller John Olsen.

Gusti Olsen var hjemmegående og tog sig af børnene, mens de var små. Senere hjalp hun i en årrække til i kantinen på Hornbæk Skole, indtil ryggen begyndte at drille.

Wienerbarn

Gusti Olsen, som fylder 80 år til foråret, kom oprindelig til Danmark som østrigsk wienerbarn. Anden gang valgte hun at blive i Danmark og sige ja til at bo hos “onkel og tante” i Hornbæk.

– Vi var meget fattige i mit barndomshjem. Vi havde ingenting. Min mor var alene med tre børn, mens min far var i krig i Finland. Det var ikke svært at sige ja til at blive i Danmark, fortæller hun.

Gusti Olsen er dog fortsat meget knyttet til Østrig, og 80 års fødselsdagen skal holdes sammen med kusiner og familie i Østrig.

– Det har jeg lovet. De første mange år drømte jeg altid om Østrig, når det handlede om naturen, mens menneskene var danske, fortæller Gusti Olsen.

Familien er vigtig

Det er ikke kun familien i Østrig, der betyder meget. Ægteparret har et meget tæt forhold til familien. Parrets tre voksne børn er alle sammen bosat i Hornbæk.

– Vores familie betyder rigtig meget. Vi er meget tætte, og ser hinanden jævnligt. Udover fem børnebørn har vi også lige fået et oldebarn i Næstved. Hun er døbt Alberte Augustine, som er samme mellemnavn, som jeg har, fortæller Gusti Olsen.

Ægteparret har i øvrigt fødselsdag samme dag i april, den 22.

– Den eneste forskel er, at John er to år ældre, fortæller Gusti Olsen.

Artiklen sidst ændret: 16. august 2018 09:50

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Hornbæk Dyreklinik, Kunde nr. 397804, Ordre nr. 1724863, 30.000 visninger

Job i Nordsjælland

Cafe Hammermøllen Logo, side og artikkelbanner
Dutrupgaard, 500128, 1723793, 20.000 visninger logo
Viridis 25.000 visninger fra 1/5. Kunde 369687 ordre 1724844 logo/side
Jobo vaskeklub logo april 17-april 18 40.000 win win 1723108
Lynhjem  Kunde nr. 34254  Ordre nr. 1725515  Antal visninger: 30.000 Top

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu