Af Asger Lind Krebs

Sundtoldsmarkedet mere autentisk end nogensinde

Living Invest, Kundenr 280833, Ordrenr 1725103, 25.000 visninger side/logo

Igen i år sætter Sundtoldsmarkedet nye standarder, når det kommer til at skabe en sansemættet og autentisk ramme for det historiske marked.

HELSINGØR: På lørdag går det løs med sjette udgave af den historiske Sundtoldsmarked, og boderne på Havnetorvet er allerede sat op.

Markedet er på de få år vokset fra nogle boder med smagsprøver på sild lavet efter historiske opskrifter til at marked med 500 frivillige, heraf 400 i historiske kostumer, 15.000 gæster, 50 boder på Havnetorvet og langs med Kongekajen, træskibe i havnen, underholdning, musik, værksteder og meget meget mere.

– Hele konceptet er, at vi laver en sanselig historiefortælling. Man hører, smager og lugter historien. Og vi har flere nye initiativer, som er med til at forstærke oplevelsen af at være i en tidsboble, fortæller Iben Vyff, der er formidlingsleder for Helsingør museer.

Korsang og historisk bryg

Markedet arbejder blandt andet med at involvere flere lokale producenter. Sidste år præsenterede Slagter Baagø Sundtoldspølsen. I år er Gurre Bryghus klar med en Sundtoldsbryg.

– Vi er rigtig stolte over, at flere lokale producenter vil være med. Produkterne er så tæt på historisk korrekte som muligt. Vi skal kunne stå på mål i forhold til retningslinjer for hygiejne og fødevaresikkerhd. Men i forhold til ingredienser og smag prøver vi at komme så tæt på som muligt, forklarer Iben Vyff.

Et andet nyt initiativ er, at to kirkekor også er med på markedet. De synger sømandsviser fra henholdsvis et skib i havnen og på markedspladsen.

Sans for detaljen

På få år er interessen for markedet vokset eksplosivt, og der har været omkring 15.000 gæster i løbet af dagen de seneste år.

Men for folkene bag er det mindst lige så vigtigt at styrke markedets autencitet og kvalitet.

– Der bliver bygget på hele tiden. Samtidig sætter vi barren højt i forhold til autencitet og kvalitet. Vi bruger meget energi på at komme så tæt på det historisk korrekte som muligt. I bagerboden får de for eksempel informationer om, hvordan brød blev bagt for 200 år siden. Folk i boderne lærer, hvilke bandeord man brugte. Vi arbejder hele tiden med nye detaljer, for det er de små detaljer, som på en eller anden måde gør, at det viker. Vi instruerer eksempelvis også folk i ikke at bære ure eller neglelak. Og skoene skal ligne, siger Iben Vyff.

Frivillige i sving

Knud Thatt er sekretær i Sundtoldens Venner og en af de flere hundrede frivillige, der er i gang med forberedelserne til markedet. Han har lige været i Silvan for at købe nogle plader til scenen, som var forsvundet.

– der er mange opgaver og mange er aktive i arrangementet, enten i dragter eller bag scenen. Det er sjovt men også hårdt arbejde. Det er et stort arbejde og langt hen ad vejen båret af frivillige. Min kone står eksempelvis for systuen, som efterhånden har lavet over 800 dragter, fortæller knud Thatt.

Og den store frivillige indsats bliver påskønnet.

– Markedet kunne ikke være uden en kæmpe gruppe frivillige ildsjæle, slår Iben Vyff fast.

Glad kulturformand

Henrik Møller, formand for byrådets kulturudvalg, vil som vanligt holde tale ved markedet, ligesom han allerede klokken syv om morgenen er klar til at servere morgenbrød for besætningen på de historiske træskibe der lægger til kaj.

– Jeg glæder mig hvert år. Det er en fantastisk dag, som summer af godt humør, liv og sjove og anderledes oplevelser. Da vi startede for seks år siden, ville vi se:: Er det her noget? Det var det. Det er en skøn forening af kommune og frivillige. Ingen kunne gøre det alene. Det har udviklet hele frivillighedsarbejdet. Samtidig spiller det ind i byens DNA. Det giver mening, at vi har et Sundtoldsmarked. det ville ikke give mening i andre byer, og mit bud er, at folk er glade for markedet og vurderer det som et godt arangement af høj kvalitet, siger Henrik Møller.

Artiklen sidst ændret: 17. august 2018 08:12

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Jumbo Personal Computer, order nr. 1725099. Kunde nr. 177805. 80000 visninger. Top

Job i Nordsjælland

Jumbo Personal Computer, order nr. 1725098. Kunde nr. 177805. 80000 visninger. side/logo
mestergartneren side+logo 25.000 win win 1. april og 1 år frem
Jobo bilcenter, 374274, 1724821, 20000 visninger logo/side
Verona Pizza og Kebab 20.000 win win 23/5 18-23/5 19 1726656 logo
BAAGØ, 127683, 1724217, 40000 visninger top

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu