Togets kurve ved Per Bjørns Vej er blevet ekstra skarp, efter at toget blev flyttet til spor 2 for enden af det røde spor. Den blå prik angiver Peter Weyhes bopæl.

Af Pernille Hermann

Hornbæk har også skrigende skinner

AH modegarn  maj 19/20, 25-30000 win 1753379

Øst for Hornbæk Station hviner togene lige så meget som i svingene på Helsingørs havnefront og ved værftsmuren. Mandag mødes naboerne med Lokaltogs ledelse om sagen.

HORNBÆK: Skinnekurverne på Helsingørs havnefront er Danmarks skarpeste jernbanekurver, intet mindre. Derfor har Lokalbanen været nødt til at installere kostbare smøreanlæg for at dæmpe hvin og skrig fra skinnerne, når togene lister sig igennem.

Men problemet er faktisk lige så stort i Hornbæk. På Per Bjørns Vej øst for stationen er kurven måske endda endnu skarpere end i Helsingør, fordi et sporskifte i selve kurven drejer ind til stationens spor 2 – det længst fra stationsbygningen.

Gør nu noget for os

Lige som i Helsingør har den ekstra lange, varme og tørre sommer forværret støjproblemerne, og mandag tager nogle af beboerne fra Hornbæk til Lokaltogs kontor i Ringsted for at drøfte sagen med den øverste ledelse.

– Vi vil gerne have samme smøreanlæg som i Helsingør. Og at spor 1 på stationen igen bliver taget i brug, så vores kurve bliver mindre skarp og mindre stejl. Men vi er bekymrede for, at det har lange udsigter, fordi det jo koster penge, siger Peter Weyhe. Han bor lige ud for sporskiftet på Per Bjørns Vej 25A.

De gule tog er tungere

Lige som togets naboer på havnen i Helsingør reagerede han meget hurtigt, efter at de gamle røde tog på Hornbækbanen for flere år siden blev skiftet ud med de nye gule. De lægger sig meget tungere på skinnerne og presser dem mere ud i kurverne.

– Jeg skrev først til Teknik- og Miljøforvaltningen i kommunen, men de kunne ikke gøre noget, svarede de. Miljølovens normer og krav for støjpåvirkning af omgivelserne gælder ikke for kørende tog, så også Transportministeriet har henvist os til Lokaltog, fortæller Peter Weyhe.

Et større projekt

Særligt her i sommer har Peter Weyhe derfor haft en længere korrespondance med Lokaltogs ledelse, lige som et par andre naboer også har henvendt sig.

– Vi får jo de samme forklaringer, som de har fået i Helsingør ifølge jeres artikler i Helsingør Dagblad: at kun regn og lavere temperaturer for alvor vil hjælpe, og at det er et generelt problem på alle jernbaner.

– De skriver også til os, at de gerne selv vil have togene tilbage i spor 1 på Hornbæk Station, men at det indgår i et større infrastrukturprojekt, så der ikke lige kan sættes tid på. Men vi synes allerede, at vi har døjet med skrigeriet meget længe – det er jo ikke kun i sommer, siger Peter Weyhe.

Det gode naboskab

Togets naboer på Per Bjørns Vej og Johannes Ewalds Vej henviser til Lokaltogs hjemmeside, hvor man i det gode naboskabs navn lover at strække sig langt for at reducere støjgener fra toget.

– Derfor har vi et håb om, at vi faktisk kan få noget ud af at sidde sammen med dem, der bestemmer, siger Peter Weyhe, der selv har hjulpet med at observere graden af støjgener fra det enkelte tog i forhold til kørehastighed og temperaturer.

– Generelt støjer togene mindre ved lave temperaturer, men nogle kan også køre lidt hurtigere, uden at det bliver værre. Måske handler det også om instruktion af lokomotivførerne. Vi bad om at få sat hastigheden ned i kurven, men det blev afvist med den begrundelse, at toget i forvejen har for lidt køretid, siger Peter Weyhe.

Artiklen sidst ændret: 19. august 2018 15:34

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Tandlægerne Rønnebær april 19/20, 15-20.000 win win 1752485

Job i Nordsjælland

Bybornemann april 19/20 10-15.000 1751645 win win
Mestergartner april og 1 år frem. 19/20 15-20.000. win win 17xxxx
Photocare, Kunde nr. 69693, Ordre nr. 1725519, 25.000 visninger logo
Tandlægerne Rønnebær april 19/20, 15-20.000 win win 1752485
Malerfirmaet Nordkysten  top 26/3-18-31/3-19 win win 1721580+81+82

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu