Bidgetaftalen for 2019 skrives under i Det Røde Værelse på Helsingør Rådhus.

Af Jesper Munch Nielsen

Aftale om 2019-budget kom i hus med Enhedslisten, men uden DF

Låsesmeden, 279278,1724845, 25.000 visninger Logo

De Konservative, Socialdemokratiet, Enhedslisten, SF, Venstre og De Radikale står sammen om næste års økonomi.

BUDGET: Mandag aften indgik seks ud af Helsingør Byråds otte partier forlig om Helsingør Kommunes økonomi for 2019. Fundamentet for forliget blev ualmindeligt bredt, fordi det politisk set strakte sig helt fra Venstre til den yderste venstrefløj, nemlig Enhedslisten.

I en direkte fortsættelse af et allerede fasttømret politisk samarbejde har borgmester Benedikte Kiærs De Konservative lavet 2019-aftalen sammen med Socialdemokratiet, Venstre, De Radikale og SF, hvilket derfor ikke kommer bag på nogle. Det er dog en stor overraskelse, at Enhedslisten – for første gang i mange år – valgte at gå med i et budgetforlig.

Overraskelsen bliver ikke mindre af, at 2019-budgettet økonomisk set blandt andet bygger på en række besparelser, som de øvrige fem forligspartier vedtog før sommerferien. Og som Enhedslisten højlydt sagde nej tak til tilbage i juni.

I den aftale, som de seks partier underskrev mandag aften – meget passende i Det Røde Værelse på Helsingør Rådhus – står der dog for Enhedslisten, at partiets ja afventer en godkendelse på et medlemsmøde onsdag. Den kommer, tror partiets Haldis Glerfoss.

– Jeg tror på, at medlemmerne af Enhedslisten kan tilslutte sig dette budget. Ja, der er nogle kameler at sluge, men der er også mange gode ting i dette budget. Og vi er mange, som er enige om det. Besparelserne fra juni er sket. Alle budgetforslag hviler på en eller anden basis, sagde hun.

Stolt borgmester

Det var en stolt og meget højgravid borgmester Kiær, der kunne præsentere budgettet mandag aften. Det rummer blandt andet en økonomisk indsprøjtning til ældreområdet på 142 millioner kroner over fire år samt 30 millioner kroner til dagsinstitutionsområdet i samme periode – i erkendelse af, at der kommer flere ældre og flere børn i kommunen.

– Som kommune står vi over for nogle voldsomme udfordringer. De vigtigste ting i dette budget har været at sikre de store velfærdsområder. Jeg er glad for, at vi sidder så mange partier her, som vil være med til dette arbejde, erklærede Kiær på et pressemøde mandag aften på Helsingør Rådhus.

Et sporskifte for DF

At Lokaldemokraterne står uden for budgetforliget, er ikke en overraskelse, for partiets Jan Ryberg har aldrig været begejstret for den førte økonomiske politik med Kiær på borgmesterkontoret. Til gengæld er det et sporskifte for Dansk Folkeparti, at partiet for første gang, siden Kiær begyndte som borgmester i 2014, ikke er en del af et budget.

Partiet sagde nej, da De Konservative, Socialdemokratiet, SF, Venstre og De Radikale genåbnede 2018-budgettet i forsommeren og vedtog forskellige besparelser, servicereduktioner og effektiviseringer – blandt andet på ældreområdet. Og det nej betød, at Dansk Folkeparti heller ikke er med i 2019-budgettet,fordi det jo blandt andet er baseret på de snit med sparekniven, som blev skåret i juni.

Kerneopgaver i fokus

Henrik Møller fra Socialdemokratiet understregede, at målet med forliget blandt andet var et budget, hvor ældreområdets økonomi hænger sammen.

– Det er rigtigt, at det ikke er et budget med en masse nye initiativer og tiltag. Kerneopgaverne har været det vigtigste, forklarede han.

Venstres Mette Lene Jensen glædede sig over et budget, hvor ældreområdet får et løft – eller et blot retvisende budget, som hun sagde.

– Ældreområdet har været underbudgetteret i årevis. Venstre ønsker et budget i balance, og det får vi nu, forklarede Mette Lene Jensen.

Christian Holm Donatzky fra De Radikale ærgrede sig en smule – blandt andet over manglende plusser for børnene i 2019-budgettet.

– Jeg havde gerne set, at der var flere penge til børnene. Men det er et fint budget, sagde Christian Holm Donatzky fra De Radikale.

Ansvar på tværs

SF’s Bente Borg Donkin påpegede, at for hendes parti havde netop tryghed på ældreområdet været det afgørende. Samtidig glædede hun sig over det brede forlig.

– Jeg er glad for, at hjemmeplejen nu får den konsolidering og endda udvikles yderligere. Det er et rigtig godt budget, som peger frem, og der er mange partier her i dag. Det viser, at vi tager ansvar på tværs, forklarede hun.

Benedikte Kiær påpegede i øvrigt, at Helsingør med de besparelser, som blev vedtaget i juni og dem, der er i forliget, har skåret 33 millioner kroner på 2019-budgettet. Det var acceptabelt sammenlignet med blandt andet de 70 millioner kroner, som Halsnæs Kommune skal finde på næste års budget, mente hun.

Artiklen sidst ændret: 21. august 2018 08:43

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Forsyning 375774 25.000 win til og med juni ´19. 1729995

Job i Nordsjælland

Stengade apotek 68802 25.000 win win 22/5 18-22/5-19 1726512 logo. skift 15/3
Snevig april 19/20 15-20000 win win 1751730
øresundsakvariet. Ordre 1724948. Kundenummer 373612. 25000 visninger Side/logo
BAAGØ,  maj 19/20 15-20.000  win 1753557
Kaiser april 19/20 15-20.000 win banner. 4 forskellige ældre sky, flæsk logo, aften midt/bund, smørrebrød side  1751635

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu