I gamle dage blev øresvinene kaldt grindehvaler, selv om det er en forkert betegnelse. ?(Foto: Gerth Hansen/Scanpix)

Af Victor Kuhlman

Bølge af delfiner i Øresund

Cahetu 395194 1723549 logo 25.000 win win 18/4 18-april 19

Øresvinet, der for nylig er blevet spottet i Øresund, kan være det første af mange af sin art, fortæller hvaleksperten Carl Christian Kinze.

HELSINGØR: Mandag i sidste uge blev et øresvin, der er den mest kendte delfinart, spottet plaskende rundt i Øresund.

– Øresvinet har vi jo set i Danmark i tide og utide i rigtig mange hundrede år.

– Navnet er dansk og er givet af gamle fiskere i 1600-tallets Åbenrå, hvilket tyder på, at arten har været her i meget lang tid.

– Der er også fundet knoglerester, som godt kunne være 6000 år gamle, så de har jo været her on og off i danske farvande lige siden stenalderen i hvert fald.

– Sidst øresvinet blev set i Danmark var i 2016 og 2015, men det er ikke noteret tidligere, at man har set et individ i Øresund.

– Hen over sommeren har vi fået oplysninger om, at der har været spottet øresvin nord for Hven, ved Lübeck Bugten ved Nordtyskland og ved den svenske sydkyst.

– Det er svært at vide, om det er samme individ, eller om det er et par stykker, som er kommet til vores farvande, siger Carl Christian Kinze, der er zoolog, hvalspecialist og har hjemmesiden hvaler.dk.

Kan komme flere

De øresvin der er spottet i Danmark siden 2015, har været hanner, som har skullet se områderne an.

– Det er en ung knallertbande, som prøver at vise sig frem.

– De har jo et lidt blakket ry, fordi de jager vores hjemlige marsvin og dræber dem.

– Der har været nogle blodige episoder, hvilket jo lidt ødelægger glansbilledet, folk har af delfiner.

– Om de kommer som en form for fortrop og tager hunnerne med næste gang er svært at vide, men det er et godt område at være i for øresvin.

– Det er en meget tilpasningsdygtig art i forhold til føde, da den spiser næsten hvad som helst, om det er fisk eller blæksprutte.

– Derudover er der jo også en nogle miljømæssige ting, som gør, at vi måske kan forvente os flere i fremtiden.

– Vandet har været varmt i år, hvilket har givet rigtig gode levemuligheder, da det er en art, som normalt lever i lidt varmere vand.

– Man kan selvfølgelig aldrig spå om fremtiden, men hvis vandet bliver varmere i fremtiden, og det bliver det permanent, så er det ikke utænkeligt, at vi kommer til at se mange flere øresvin i Øresund.

– Det er ikke den bedste nyhed for marsvinene, men det må man jo tage til den tid, siger Carl Christian Kinze.

Grindehval eller øresvin

Carl Christian Kinze har brugt mange år på at følge hvalers færden i Danmark, og han har brug for al den hjælp han kan få fra folk som har observeret øresvin og andre dyr i løbet af årene.

– Kronborg har grundet sin placering altid været et udkigssted for hvaler, da mange af de store er kommet langs den svenske kyst, og så ender man jo ved Kronborg.

– Vi prøver at kortlægge hvalernes færden i Danmark gennem tiden, så derfor er vi altid interesseret i at få så mange detaljer som muligt.

– I gamle dage blev øresvinene ofte betegnet som en grindehvaler i aviser og lingende, selv om det er to forskellige arter.

– Derfor er der mange, som har avisudklip og billeder liggende fra gamle dage, hvor der i virkeligheden har været tale om øresvin.

– Vi er interesseret i alt materiale, som kan være med til at kortlægge hvalernes færden i Danmark, fordi vi på den måde kan finde ud af, hvor mange der har været her, og hvor tit de har været her.

Derfor skal alle være velkomne til at kontakte mig, hvis de har noget information, som kan hjælpe, siger Carl Christian Kinze.

Artiklen sidst ændret: 21. august 2018 23:00

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
KV-Revision, Kunde nr. 280954,  Ordre nr. 1725350, 40.000 visninger Top

Job i Nordsjælland

Verona Pizza og Kebab 20.000 win win 23/5 18-23/5 19 1726656 logo
https://www.kunstnershoppen.dk/
Jobo vaskeklub logo april 17-april 18 40.000 win win 1723108
Photocare, Kunde nr. 69693, Ordre nr. 1725519, 25.000 visninger logo
Ivar Jensen, K-nr. 1720262,  Ordrenr. 1725507, 30.000 visninger top

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu