Af Niels Berg

Klumme: Storbyens ligusterhække

Holmen, 1723975, 12.000 visninger logo

Niels Berg er 61 år og journalist på Helsingør dagblad. Han har rets- og politistoffet som sit hovedområde, men bestyrer også Bergs Bureau og Dag 1-serierne.

Jeg holder af provinsen. Mest af alt holder jeg af provinsen – som Dan Turèll skrev om sin meget komfortable hverdag.

Men jeg holder af de små byer, de mellemstore byer i provinsen; ikke af storbyerne. Det giver mig anledning til at uddele lidt københavner-prygl, eller -bashing, som det hedder. Livet i provinsen er præget af andre værdier, som ligger langt fra storbyens moderigtige og smarte tendenser. Her er et befriende fravær af selviscenesættelse og selvudnævnte feinschmeckere. Men samtidig må jeg konstatere, at et stor del af hovedstadens befolkning også er provinsbønder. Folk, der har følt sig så malplaceret i Helsinge eller i Helsingør, eller hvor det nu end måtte være, at det ikke kunne gå hurtigt nok med at blive en del af verdensbyen. Det er snarere reglen end undtagelsen, at provinsens unge strømmer mod København for at få et storby-fix. Det skyldes ofte, at det stadig er der, de fleste videregående uddannelsesinstitutioner befinder sig, men mange vælger også at slå sig ned i København for at nyde godt af det store tag selv-bord, hovedstaden nu engang er.

Her findes de tjekkede caféer og biografer, lækre parker, tjekkede restauranter, smarte butikker, her er byen, hvor kunstnere, politikere og de intellektuelle bor. Ikke så underligt at alene det at have en bopæl i København automatisk udløser en følelse af at høre til der, hvor det sner og sikkert også en følelse af, at man selv er noget “ved musikken”, indtil man opdager, at filosofistudiet var for indviklet og tager et job i Netto.

Men nu og da frygter jeg, at invasionen kan underminere den kreative og skæve livsform, der normalt er med til at gøre verdens storbyer til noget specielt.

Tag bare boligkulturen. Det liv, provins-emigranterne lever i København, kunne lige så godt leves i de usmarte provinsbyer, som de har lagt bag sig med væmmelse. Ligusterhækkene har de taget med sig.

Baggårdene i boligkarréerne i København, som engang var arbejderklassens boliger, er for længst lukket af, så gårdsangere, hjemløse og andet pak ikke trænger ind. Provinsfolket fra den nedre middelklasse har omdannet dem til beskyttede miljøer, forbeholdt de mennesker der tjener penge nok eller som har fået mor og far til at købe en lejlighed i ejendommen til dem. Skulle hjemløse, narkomaner eller subsistensløse alkoholikere, som er en uafviselig del af enhver storby, prøve at finde ly for vinterkulden eller regnen i en af opgangene, så har de heller ikke en chance. De er også forsvarligt lukket af.

Provinsens børn og deres trang til at gøre København til deres “egen” by bunder i fremstillingen af resten af landet. Vandkantsdanmark, udkantsdanmark, lars tyndskids marker. Hvor ofte fremstiller spillefilm ikke også provinsen som et sted for usmarte, indavlede bondekarle i hæslige undergangsmiljøer? Engang spadserede jeg med en ven i Espergærde. Han, som gik højt op i stil og mode, var for længst flyttet til København efter sin opvækst i netop Espergærde.

– Arrhmen, se hvor røvsygt her er. Der sker jo ikke en hujende fis, sagde han.

– Det er fordi, du er flyttet, svarede jeg. Måske indså han min pointe, man han bor stadig i København. Var han blevet, kunne han måske have gjort noget for at få sin hjemby til at udvikle sig i den retning, han ønskede, men det er og bliver lettere at sætte sig ved Københavns borde, som er dækket op af andre gennem århundreder.

Artiklen sidst ændret: 22. august 2018 16:00

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Mestergartner april og 1 år frem. 19/20 15-20.000. win win 17xxxx

Job i Nordsjælland

rafn-woldsen, Ordre 1725631,  kunde 275797, 25.000 visninger side
Murer Mads Jessen Jensen april 19/20 20-25.000 win 1752360
Låsesmeden, 279278,1724845, 25.000 visninger Logo
3T  textil 374063 25.000 win win 27/8 1 år frem 1733128
HF Byg 353825 1723481 top 40.000 win win 1. maj 18-1.maj 19

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu