- Mit gæt er, at mellem 20-25 procent af eleverne ryger, siger vicerektor Preben Meyer, Erhvervsskolen Nordsjælland.

Af Tine Zedeler

Erhvervsskolen sætter ind mod rygning i skoletiden

Holmen, 1723975, 12.000 visninger logo

Forsøg med røgfri skole skal få flere elever til at droppe smøgerne i skoletiden.

HELSINGØR: Eleverne på Erhvervskolen Nordsjælland Campus Helsingør er startet på et nyt skoleår med friske lunger. Eller det er i hvert fald planen. Således har ledelsen for Erhvervsskolen Nordsjælland i dialog med eleverne besluttet at indføre totalt rygestop i skoletiden. Der er tale om et forsøgsprojekt, som løber frem til juleferien.

– Vores erfaring er, at vi har en hel masse nye elever, som starter med rene lunger og som i løbet af skoletiden bliver rygere. Det vil vi gerne være med til at påvirke, så vi får færre rygere, siger vicerektor Preben Meyer, Erhvervsskolen Nordsjælland.

Projektet er baseret på frivillighed og bliver udført i samarbejde med Kræftens Bekæmpelse og SDU .

Elever og forældre er i forvejen blevet informerede om kampagnen, som også omfatter medarbejdere på skolen.

– De gamle elever blev informerede inden sommerferien. De nye elever i forbindelse med skolestart, hvor vi også har et særligt forløb, hvor eleverne blandt andet har været til foredrag og fået tilbud om at måle deres lunger for kulilte, forklarer Preben Meyer.

Vicerektoren fortæller, at forældrene i stor stil støtter projektet.

– Til informationsmødet var der en meget stor opbaking, også blandt de forældre der selv ryger, fortæller Preben Meyer.

Har retten til at ryge

Der er tale om et frivilligt projekt, baseret på dialog med eleverne, påpeger vicerektoren.

– Vi appelerer til eleverne ved at tale til deres sundhed og den viden der er på området. Rent juridisk kan vi ikke tvinge eleverne til ikke at ryge i skoletiden, men vi kan sige til dem. ” Hvis i vil ryge, så foregår det udenfor skolens matrikel”. Det har også den effekt, at de elever, som ryger i skoletiden, nedsætter deres forbrug, siger Preben Meyer med henvisning til de samtaler, han har haft med enkelte elever, som ryger færre cigaretter i skoletiden i forhold til sidste skoleår.

Bordtennis og brætspil

Opfordringen om at droppe cigaretterne står ikke alene. For skoleledelsen har det været vigtigt, at de elever, som ryger får tilbudt et alternativ.

– Flere elever har stillet spørgsmålet: “Hvad skal vi så bruge vores pauser på”? Det forsøger vi at hjælpe til med, ved at give eleverne et alternativ til den måde de plejer at holde pause på. Vi har investeret i en masse kort- og brætspil, ekstra bordtennisbord og fodbolde og bestilt et “levende” bordfodbold, hvor eleverne selv er spillerne, fortæller Preben Meyer.

Vicerektoren fortæller, at der også er planer om et afsondret loungeområde, hvor eleverne kan hænge uden støj og larm for at samle tankerne.

En del rygere

Erhvervsskolen tæller omkring 280 elever samlet. Hvor mange der ryger, har skolen ikke nogen opgørelse over, men vicerektorens eget bud er, at der er en del rygere, og de fleste starter efter de er påbegyndt uddannelsen.

– Der er pænt mange rygere. Mit gæt er, at mellem 20-25 procent af eleverne ryger. Der gælder især for de merkantile uddannelser, mens næsten ingen, der går på HTX, ryger, vurderer Preben Meyer.

Den røgfri skoletid gælder også skolens ansatte, som har nikket ja til at lade være med at ryge i arbejdstiden.

Derudover har erhvervsskolens ledelsen en dialog med kommunens jobcenter, som har adresse i en af bygningerne på Rasmus Knudsens Vej.

– Vi er i gang med at massere dem til ikke ryge langt væk fra matriklen. Det gælder også E-cigaretter, siger Preben Meyer.

Erhvervskolen Nordsjælland har hidtil haft et afgrænset område på skolen, som har været forbeholdt rygerne.

Artiklen sidst ændret: 24. august 2018 07:48

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Brødsnedkeren april 19/20 10-15000 win win 1751633

Job i Nordsjælland

Helsingør Bistro, 398962, 1724216, 20.000 visninger side
3T  textil 374063 25.000 win win 27/8 1 år frem 1733128
Handelsbanken april 19/20, 20-25.000 win win 1752365
Cafe Hammermøllen Logo, side og artikkelbanner
Kaiser april 19/20 15-20.000 win banner. 4 forskellige ældre sky, flæsk logo, aften midt/bund, smørrebrød side  1751635

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu