Af Kirsten Moth

Imod: Sporene fra Hillerød skræmmer For: Vi har plads til to handelscentre

Meny april 19/20 25.000 IKKE win  random 1763673

Det nye landsplandirektiv, der vil åbne for udvidelse af shoppingcentre i de såkaldte aflastningsområder uden for byerne i hovedstadsområdet, blandt andet i Helsingør, skaber debat hos byens og Prøvestenscentrets forretningsdrivende.

DETAILHANDEL: Sporene skræmmer, mener formanden for Helsingør Handel, Jens Clemmensen.

– Gå en tur i Hillerøds gågader. Shoppingcentret Gallerierne står tomme. En opgørelse viser for nyligt, at 79 butikslokaler står tomme i byen. Hillerød har en detailhandel, der kæmper hårdt, fordi man hele tiden har bygget nyt og større uden for byen i stedet for at at styrke den eksisterende handel.

Udtalelsen falder på grundlag af det nye nye landsplandirektiv, omtalt i en anden artikel her på siderne, der nu er i høring.

Bymidten skal styrkes

Direktivet giver mulighed for, at der i hovedstadsområdet udlægges nye arealer til nye, store butikker.

Det gælder blandt andet for Prøvestenscentret i Helsingør, som er et af aflastningsområderne, som det bliver kaldt. Et center, der i årevis med mellemrum er taget op til diskussion i Helsingør.

Nu kan der blive åbnet for en udvidelse på mange tusinde kvadratmeter og endnu engang vækkes debatten blandt de forretningsdrivende, der er både for og imod en sådan udvidelse.

– Kommunen og vi har så mange ting i støbeskeen for netop at udvikle Helsingør indre by. Det er også dét, borgmester Kiærs hold arbejder på. Vi har i næste måde et møde i en dialogrække, som blev åbnet i maj. Detailhandlen, udlejere og andre interessenter er inviteret til møde med fokus på at udvikle den indre by med alle dens helt unikke kvaliteter, fortæller Jens Clemmensen med henvisning til en Cowi-rapport, som placerer Helsingør som en af de 20 byer i Danmark, hvor bymidten skal styrkes.

Hyggen er guld værd

– Processen er i gang og den strategi vil vi meget gerne fastholde.

– Vi har mega mange svenskere, der besøger byen. De kommer, fordi man i virkeligt mange byer i Sverige har ødelagt bymidterne og ved at flytte handlen ud i øde områder uden for byerne har lagt byerne døde. Svenskerne kommer til Helsingør netop på grund af hyggen og den skal vi bevare og udvikle, mener Jens Clemmensen.

Den store provinsby

Lidt anderledes ser formanden for Centerforeningen i Prøvestenscentret, Claus Nissen, Prøvestenens Vinhandel, på de muligheder, som det nye landsplandirektiv kan åbne for.

– Hold nu op, tænkte jeg som en af mine første reaktioner, da jeg så det her. Nu får vi lov til at blive den store provinsby, vi reelt er. Der er store investorer, der har vist interesse for Prøvestenscentret. Men jeg er da godt klar over, at andre områder af handelslivet i Helsingør Kommune synes, de har grund til at råbe vagt i gevær, set fra deres synspunkt. Det synes jeg bare ikke, der er grund til. For vi skal udvikle vores by på flere forskellige områder, siger Claus Nissen og henviser blandt andet til de nyeste befolkningsprognoser, der viser, at kommunens befolkningstal øges med 3000-4000 nye borgere inden for få år.

Nye butikker tiltrækker

– Og de skal vel ikke køre ud af Helsingør for at handle i en Elgigant eller et Bauhaus?

– Jeg synes, det er fedt, at vi får muligheden for at tiltrække attraktive butikker og, hvem ved, investorer, der vil købe hele centret op, renovere det og overdække det. Ud af Helsingørs 45.000 borgere bor 15.000 inden for en meget kort radius af Prøvestenscentret, så vi vil kunne skabe et nyt og stærkt handelscentrum og trække kunder fra et større opland, blandt andet fra Humlebæk, Nivå og Gilleleje.

Gratis shuttle-busser

– Det vil vi kunne, fordi vi netop har mere og andet at byde på end et shoppingcenter.

Vi har også en fantastisk hyggelig by, bylivet her og havnen. Og vi skal forbinde de to centre, gerne med gratis shuttle-busser, mener Claus Nissen.

Artiklen sidst ændret: 25. august 2018 13:40

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Tandlægerne Rønnebær april 19/20, 15-20.000 win win 1753053

Job i Nordsjælland

Secomondo 500007, 1755712, 15.-20.000  win maj 19/20
Kaiser april 19/20 15-000 win banner. 4 forskellige ældre sky, flæsk logo, aften midt/bund, smørrebrød side  175163520.
Bruuns rengøring logo  25.000 april 17 og 1 år frem win win 1722013
Multiflyt maj 19/20, 15-20.000 win win 17xxxx
Rasmus Ebbe 388428, 25.000 win win 19/4 18-april 19. 15-20.000 1/4 ’19 1 år frem 1752372

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu