Af Helsingør Dagblad

Klumme: Sommer i Europa

Hornbæk Dyreklinik, Kunde nr. 397804, Ordre nr. 1724863, 30.000 visninger logo

Berit Elmark er 55 år og har boet i Helsingør de sidste 20 år. Hun arbejder i Visit Nordsjælland og har med egne ord “forelsket sig i Helsingør.” Berit har sin egen blog – 50something – der handler om livet omkring de 50. Den kan ses på www.beritelmark.dk

Royaume-Uni, dix points! Ser ud som volapyk, men prøv at sige det højt. Det er på linje med ”La Pays-Bas, douze points!” Vi er i Melodi Grand Prix land – old school Eurovision, fra dengang hvor der ikke var flere europæiske lande, end at man havde tid til at råbe alle points op, og selve showet blev afviklet over én aften.

Det skal imidlertid ikke handle om Grand Prix, men om Europa, og hvor corny det nu end er, så kunne man, da jeg var ung og på Interrail altid sige ”Royaume-Uni, dix points”, et eller andet sted i Europa, hvor ingen af os kunne tale sammen, for så kunne vi i det mindste grine sammen. Tværs over Europa var vi alle enige om, at Eurovision Song Contest var til at grine af, men vi så det alligevel, og så fandt vi fælles referencerammer i Eurovison sendingerne, der også inkluderede skihop fra Garmisch-Partenkirchen og Nytårskoncert fra Wien.

I år foreslog jeg mine sønner at tage på Interrail, og EU Headquarter syntes åbenbart også, at Interrail fortjente en revival, for de udloddede gratis Interrailbilletter til europæiske unge. Det var en god ide, for hvis der er noget, der kan få os til at holde af Europa, så er det at mødes med hinanden.

Det var hele ideologien bag Spies Rejser. Hvis man rejser ud og møder andre mennesker, så er sandsynligheden for, at man slår dem oven i hovedet mindre, og indtil købet af Tjæreborg, var der regler for, hvor mange Spies gæster, der måtte være på et hotel. Ellers blandede man sig ikke med andre nationaliteter.

Det er lidt den samme filosofi, som Lennart Lajboschitz nu udlever gennem sine mødesteder Absalon og Hornbækhus. Vi skal møde hinanden, tale, spise sammen og le sammen.

Derfor skal vores unge tage på Interrail i Europa, for eurokraterne kan ikke finde ud af at få os til at føle et fællesskab med alle deres forordninger. Det skal komme nedefra. Vi skal mødes og genopfinde vores fælles fortælling.

Personligt har jeg det en smule stramt med eurokraterne i Bruxelles, deres arrogance, forhold til skatteborgernes penge, og deres rejsecirkus til Strasbourg. Men det er ikke det samme, som at jeg ikke ønsker en fællesskabsfølelse i Europa. Jeg er faktisk glødende europæer og har også altid foretrukket at holde sommerferie i Europa.

I sommer tog vi en stor bid. På én sommerferie nåede vi Tyskland, Frankrig, Italien og Schweiz. Noget af tiden alene og noget af tiden med vores sønner og vores venner, der bor rundt omkring i Europa.

Alle steder talte vi med europæere med anden baggrund, opvækst og kultur end vores og alle steder blev jeg mindet om, hvor meget, vi har til fælles. Nu behøver vi ikke Eurovision mere. Vi ser de samme serier, vi hører det samme musik og vi har stadig mere til fælles, end der skiller os.

Vi talte med en tidligere tech-ingeniør i Grenoble om de mange penge i fodbold. og om forargelsen over FIFA, OL og andre organisationer, der føler sig som Ringenes Herrer. Vi var enige.

Vi diskuterede rejsecirkus Bruxelles – Strasbourg med folk i Frankrig, og vi undredes med vores venner over, hvordan det at rejse i Italien, er som at være i en tidslomme. Vi spiste og boede i fire forskellige europæiske lande og nød alt, selvom ens hoved bliver til et babelstårn.

Europa er vores fælles udgangspunkt. Vi har brug for et stærkt, fælles Europa, men vi har også brug for en ny fælles fortælling og nogle eurokrater, der tænker mere på fællesskab og fremtid end deres egen karriere og bankkonto (i Schweiz…).

Lad os sende vores unge på interrail igen og stemme nogle ordentlige politikere til Bruxelles og så gå mere op i dem vi har nu og holde dem ansvarlige for deres opførsel. Det fortjener vi allesammen, og det fortjener vores Europa.

L’eroupe – dix points!

Artiklen sidst ændret: 25. august 2018 09:48

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Skydeselskabet 373553 april 19/20. 10-15.000 win win. 1751627

Job i Nordsjælland

Photocare, Kunde nr. 69693, Ordre nr. 1725519, 25.000 visninger logo
Brødsnedkeren april 19/20 10-15000 win win 1751633
Holmen, 1723975, 12.000 visninger logo
Esp Dyreklinik 1723659+1734831 25.000 vis. 29/5 18-29/5 19
Bybornemann april 19/20 10-15.000 1751645 win win

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu