Fyld glasset og drik. Det lokale drikkevand er af bedste og reneste kvalitet. (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix)

Af Asger Lind Krebs

Helsingørs drikkevand er helt i top

Jumbo maj 19/20 2×50-60.00 win 1753436, alt bestilt 2x

Seneste omfattende måling af drikkevandet fra Forsyning Helsingørs vandværker viste ingen pesticidrester. I det hele taget er kvaliteten af det lokale drikkevand helt i top, vurderer Helsingør Kommunes afdeling for by, land og vand.

DRIKKEVAND: “Giftrester i drikkevandet bekymrer”, 250 drikkevandsboringer forurenet”, “Mangelfuld kontrol af drikkevandet”.

De landsdækkende medier har de seneste dage været fyldt med historier, der kan skabe dybe bekymringsrynker hos enhver, der holder af et glas koldt og rent postevand.

Helsingør Dagblad har derfor taget et tjek hos de lokale vandmyndigheder. Og meldingerne derfra giver langt fra grund til bekymring. Snarere en lyst til at fylde et glas med vand fra hanen og sige: “Skål!”.

– Vores drikkevand er rigtigt godt. Vi har noget af det bedste drikkevand i Danmark, siger geolog Allan Pratt fra Helsingør Kommunes center for by, land og vand.

0 pesticidrester

Det er især fund af pesticidrester i drikkevandet, der har givet anledning til bekymring flere steder i landet. Men seneste analyse fra Forsyning Helsingørs fire vandværker viste nul pesticidrester.

Hvert halve år laver Forsyning Helsingør med hjælp fra eksterne kontrollanter en omfattende analyse af det drikkevand, der løber ud i rørene fra selskabets fire vandværker. Seneste analyse blev foretaget den 31. juli.

– Vi målte slet ikke nogen som helst rester af pesticider i nogle af prøverne, fortæller vandplanlægger i Forsyning Helsingør, Andreas Mikkelsen.

Men er det bare fordi, Forsyning Helsingør ikke tester særlig grundigt, og måske undlader at teste for visse typer af pesticider?

– Vi tester for alle pesticidtyper, både alle de lovpligtige og en masse ekstra. Vi tester for alle dem, der har været nævnt i pressen, og alle der bare kunne have en snert af relevans. Vi tester for langt mere og med langt større frekvens, end der er lovkrav om. Men der er selvfølgelig en grænse, for testene er dyre, og vi vil også gerne levere så billigt drikkevand som muligt, forklarer Andreas Mikkelsen.

Forsyning Helsingør offentliggør alle testresultater på hjemmesiden fh.dk.

– Vi lægger alle resultater op, også hvis de skulle være dårlige. Vi har ikke noget at skjule, slår andreas Mikkelsen fast.

Gode forhold

Ifølge Allan Pratt fra Helsingør Kommune er det ikke kun Forsyning Helsingør, der leverer gode testresultater for drikkevandet. Også vandet fra de øvrige lokale vandværker er helt rent.

– Vi er tilsmilet af lidt held i og med, at vores drkikkevand ligger godt beskyttet og langt nede i jorden. Vi har nogle gode tykke lag lersand, der bremser nedsivning af en eventuel forurening. Andre steder ligger drikkevandsmagasinerne kun 10 meter nede, og så er de mere sårbare. Vi har typisk 60-70 meter ler og sand over drikkevandet, og det er effektivt. Desuden er arealanvendelsen også gunsstig for drikkevandet, hvor der er meget lidt intensivt landbrug.

Ingen garanti

Allan Pratt kontrollerer de analyser, som de lokale vandværker får foretaget. Han godkender vandværkernes testplaner, og han holder øje med potentielle forureningskilder.

– Jeg synes, vi har sammensat nogle fornuftige og dækkende kontrolprogrammer, vurderer geologen.

Han kan dog ikke garantere, at der ikke kan dukke en forurening op.

– Der kan altid dukke noget op. Fortidens synder kan ramme os. Noget kan ligge og ulme i 40-50 år og dukke op. Men jeg synes, vi har godt styr på, hvordan grundvandet løber, så vi kan gribe ind over for forureninger, før de rammer grundvandet.

Region Hovedstaden har tidligere iværksat en oprensning fra en forurenet grund i Kvistgård. Allan Pratt har desuden kig på et par andre forurenede grunde, som på sigt vil kunne udgøre en trussel mod drikkevandet.

– med jævne mellemrum prikker jeg til regionens folk, for at få dem til at prioritere vores forureninger, men der kæmper vi med de øvrige kommuner i regionen, og det er svært at vide, hvor vi ligger på prioriteringslisten, siger Allan Pratt.

Artiklen sidst ændret: 26. august 2018 06:00

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Fliserensning.dk april 19/20 15-20.000 win 1753334, udskift 3/5, 2/7

Job i Nordsjælland

Helsingør Svømmehal, 1752881 kunde 655501, 25.000 visninger side
Louise Klinikken, 397931, 1754223, 10-15.000  win maj 19/20
Jumbo maj 19/20 2×50-60.00 win 1753436, alt bestilt 2x
Tandlægerne Rønnebær april 19/20, 15-20.000 win win  1753053
Entreprenørfirmaet TS 381440 april 19/20 10-15.000 win win 1751735

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu